• Jaga lugu:

  Trump heidab kaubandusleppe üle parda

  "See oleks meie riigile katastroof" - ütleb USA presidendiks valitud Donald Trump vabakaubandusleppe kohta.Foto: EPA

  USA presidendiks valitud Donald Trump andis teada, et kavatseb juba esimesel ametisse asumise päeval Aasia ja Vaikse ookeani riikidele teada anda, et USA astub president Obama ajal läbi räägitud vabakaubanduslepingust tagasi.

  „Ma saadan välja teate meie kavatsusest Vaikse ookeani ülesest partnerlusleppest (TPP) välja astuda, see oleks meie riigile potentsiaalne katastroof,“ ütles Trump videopöördumise vahendusel. „Selle asemel kavatseme läbi rääkida õiglased kahepoolsed kaubanduslepingud, mis tooksid töökohad ja tööstuse Ameerika kallastele tagasi.“
  Trump kordas oma valimislubadust, et esikohale tuleb panna Ameerika huvid.
  „Olgu see terasetootmine, autode ehitamine, haiguste ravi – ma tahan, et järgmine tootmise ja innovatsiooni laine toimuks siin, meie suurel kodumaal Ameerikas, luues töökohti ja jõukust Ameerika töötajatele,“ ütles Trump.
  USA taandumine Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas annab Hiinale võimaluse ise liidriroll haarata.
  Nõudlikumad standardid
  Obama ajal läbi räägitud TPP leping Hiinat ei kaasanud. Seda rääkisid Washingtoni eestvedamisel pea kümme aastat läbi 12 riiki, mille arvele langeb 40% maailma majandusest. Need riigid olid USA, Austraalia, Brunei, Jaapan, Kanada, Tšiili, Malaisia, Mehhiko, Uus-Meremaa, Peruu, Singapur ja Vietnam.
  Leping oleks kehtestanud vabakaubandustsooni, kus oleksid ühtlustatud ka töö- ja keskkonnakaitse standardid ning kokku lepitud andmete ja intellektuaalse omandi kaitse. USA jaoks oleks see olnud kõige ulatuslikum vabakaubandusleping Põhja-Ameerika vabakaubanduslepingu NAFTA sõlmimisest 1994. Viimast on Donald Trump nimetanud läbi aegade USA huvidele kõige kahjulikumaks kaubanduslepinguks.
  Jaapani peaminister Shinzo Abe, kes on esimese välisriigi juhina Donald Trumpiga juba kohtunud, ütles pressikonverentsil Argentiina pealinnas Buenos Aireses, et ilma USAta ei ole TPP lepingul mõtet ja samal põhjusel ei saa seda ka uuesti läbi rääkida – kokkulepped läheksid paigast.
  Hiina võimalus
  Siin saabki Hiina võimaluse alternatiivi pakkuda. Ja see on juba mõnda aega laual – 2012. aastast on Hiina vedanud läbirääkimisi regionaalse majanduskoostöö lepingu (RCEP) üle, mis on vähem ambitsioonikas, puudutades valdavalt tariifide alandamist, ning mis kindlustaks piirkonnas Hiina positsiooni majandusliku ja strateegilise suurvõimuna. Sinna on kaasatud 16 riiki, sealhulgas India, ning nüüd on kava kõnelused kevadeks ühele poole saada. USAd see leping ei hõlma.
  „Hiina ei sulge ust välisilmale, vaid lükkab selle veel rohkem lahti,“ ütles Hiina president Xi Jinping APECi riikide kohtumisel. „Me peame jätkama regioonis koostöö süvendamist ja laiendamist,“ ütles ta, lisades, et kõik katsed osa riike kõrvale jätta tuleb tagasi lükata. Seda võib võtta nii torkena TPP aadressil, mis Hiinat ei kaasanud, kui ka kaudse vastusena Trumpile, kes on lubanud Hiina kuulutada valuutaga manipuleerivaks riigiks ning kehtestada riigi kaupadele kõrged tollid. Obama administratsiooni ajal on Hiinat sageli kritiseeritud selle eest, et riik on visalt oma turgu investeeringuteks avanud.
  Äsja Peruus kohtunud 21 Aasia ja Vaikse ookeani riigi liidrid lõpetasid oma aastakohtumise üleskutsega protektsionismile vastu seista ja jätkata kaubanduse liberaliseerimist. Kuidas seda tagada ja mis rolli etendab selles USA Donald Trumpi presidendiks olemise ajal, oli debattides üks kesksemaid teemasid. Taandumine õõnestaks USA prestiiži ja kohalolekut regioonis ja annaks Hiinale võimaluse rahvusvahelisel areenil oma positsiooni tugevdada.
  „Kui hr Trump tahab vältida ajalukku minemist USA ühe kõige lühinägelikuma diplomaatilise vea autorina pärast Rahvasteliidu tagasilükkamist, siis ei tee USA TPPst taandumisele lisaks veel seda viga, et taandub rollist, mis on nii kaua hoidnud rahu ja edendanud jõukust, kirjutas Washington Post oma juhtkirjas.
  Septembris hoiatas ka ametist lahkuv välisminister John Kerry TPPst taganemise eest. „Me astuksime sammu tagasi oma huvide ja universaalsete väärtuste kaitsel, me astuksime sammu tagasi võimalusest suunata sündmuste kulgu regioonis, kus elab enam kui neljandik maailma rahvastikust ja kus kirjutatakse suur osa 21. sajandi ajaloost,“ tsiteeris Kerryt New York Times.
  Obama on hoiatanud, et kui TPP jääb jõustumata, hakkab USA asemel Hiina rahvusvahelise kaubanduse reegleid kujundama. 
  Venemaa on TPP vastu
  Venemaa president Vladimir Putin on olnud kriitiline nii USA ja Vaikse ookeani riikide vahel läbirääkimisel olnud vabakaubanduslepingu TPP kui ka Euroopa Liidu ja USA vabakaubanduskõneluste (TTIP) üle, kartes neist Venemaa huvide kahjustamist Euroopas ja Aasias.
  Peruus toimunud Aasia ja Vaikse ookeani riikide tippkohtumisel kordas Putin, et tema seisukoht TPP asjas pole muutunud.
  Venemaa püüab omakorda laiendada koostööd Hiina „Üks Vöö, Üks Tee“ initsiatiiviga, mis kujutab endast osaliselt vana Siiditeed mööda kulgevat majanduskoridoride võrgustikku Hiinast Euroopasse ja Aafrikasse. Eelmise aasta mais lõid Venemaa ja Hiina käed, et Hiina uus Siiditee ja Venemaa loodud Euraasia Liit omavahel integreerida.
  „Kui me läheme seda teed, oleks meie organisatsioon võrreldav sellega, mida luuakse Vaikse ookeani partnerlusleppega (TPP),“ vahendas agentuur Bloomberg.
  Venemaa püüab luua partnerlust, mis tooks kokku Euraasia Liidu, Hiina ja ASEANi riigid, mis oleks vastukaaluks USA eestvedamisel läbi räägitud TPP-le ja suurendaks piirkonnas Venemaa rolli. Praktilisi samme on siiani siiski veel vähe tehtud, ütles Bloomberg BNA-le Venemaa Teaduste Akadeemia Venemaa-Hiina suhete ekspert Vassili Kašin. See oleks tema sõnul vastus TTP-le, kui selle protsess kogu täiega karile ei sõida, kui Donald Trumpist saab USA president, ütles ta.
  Venemaaga partneriks olemine on Hiinale Siiditee projektis oluline, kuna Venemaa on regioonis kaalukaim riik ning oluline turg Hiina kaupadele. Oluline roll on Venemaal Hiina jaoks ka julgeolekukoostöös.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Eluasemelaenuturg sai juunis veidi jahutust Kodulaenu intress on langenud
Juunis jätkus suur huvi eluasemelaenude vastu, samas väljastati vähem laene kui rekordilistel kuudel märtsist maini, teatas Eesti Pank.
Juunis jätkus suur huvi eluasemelaenude vastu, samas väljastati vähem laene kui rekordilistel kuudel märtsist maini, teatas Eesti Pank.