Äripäev • 28. november 2016 kell 5:08

Eesti Energia valmistub bensiini tootma

Põlevkivikaevandus  Foto: Veiko Tõkman

Eesti Energia loodab kolme aasta pärast edukalt põlevkivibensiini toota, teatas ettevõte.

Eesti Energial käib põlevkivigaasist bensiini eraldava seadme ehitushange. Seade lisatakse Eesti Energia õlitehastele ja uuendus suurendab kontserni vedelkütuste toodangut 10% võrra, teatas ettevõte.

Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnul seisneb põlevkivitööstuse tulevik kõrgema väärtusega toodete tootmises. „Praegukasutame põlevkivist õli tootmisel tekkivat gaasi elektri tootmiseks, aga tulevikus eraldame kõigepealt gaasist väärtuslikuma osa, millest toodame põlevkivibensiini. Nii suurendame kõige kõrgema väärtusega põlevkiviõli toote ehk põlevkivibensiini osakaalu ja vedelkütuste toodangumahtu kokku ligikaudu 10% võrra,“ rääkis Margus Vals.

Ehitushankele on hankeprotsessi käigus eelkvalifitseeritud rahvusvahelised vastavate kogemustega konkurentsivõimelised ettevõtted. Eesti Energia teeb põlevkivigaasist põlevkivibensiini eraldava seadme investeerimisotsuse ja kuulutab hanke võitja välja 2017. aasta esimeses pooles. Positiivse investeerimisotsuse korral alustab seade tööd 2019. aastal.

Hetkel kuum