Äripäev • 1 detsember 2016

Maksuamet muutis ajatamise reegleid

Maksu- ja tolliamet.  Foto: Meeli Küttim

Alates detsembrist saab ettevõtja ja füüsiline isik e-maksuametis/e-tollis ise ajatada varasema 10 000 euro asemel kuni 20 000 eurost maksusummat, teatas maksuamet. Ajatamisega kaasneb ka poole väiksem intress.

„Näeme, et enda koostatud maksegraafikust peetakse hästi kinni ja suurem osa makseid tasutakse õigel ajal. Ettevõtjate soov oli ajatada ka suuremat summat, et makseraskusi ja likviidsusprobleemi paremini leevendada ja meil on hea meel seda võimalust alates detsembrist pakkuda,“ selgitas maksu- ja tolliameti (MTA) tulude osakonna juhataja Ruth Paade.

Alates teenuse käivitamisest e-rakenduse abil lihtsustatud korras oma maksukohustuse ajatanud üle 6300 isiku, hetkel on kehtivad graafikud 2772 maksumaksjal ja ajatatud on üle 4 miljoni euro. Maksu- ja tolliametile esitatakse kuus ca 400 maksusumma ajatamise taotlust ning enamus neist jääb alla 20 000 euro ning on kuni 12-kuulise tasumisajaga.

Kui ajatatav maksusumma on suurem kui 20 000 eurot või kui inimene soovib tasuda pikema perioodi vältel kui 12 kuud, vaatab MTA taotluse põhjalikumalt üle ning vajadusel nõustab, et aidata maksude tasumisel ajutiste raskustega hakkama saada. Maksegraafiku saab sellisel juhul teha varasema 36 asemel maksimaalselt 24 kuuks.

Hetkel kuum