Pille Ivask • 30. detsember 2016 kell 5:41

Obama andis Venemaale vastulöögi

Barack Obama  Foto: epa

Kuuldused täiendavatest sanktsioonidest Venemaa vastu vastavad tõele ning viimaseid nädalaid ametis USA president Barack Obama teatas, et saadab riigist välja 35 Vene diplomaati.

“Meetmed järgnevad korduvatele isiklikele ja avalikele hoiatustele, mida oleme Venemaale edastanud,” teatas Obama ja lisas, et tegu on igati asjakohaste sammudega, kuna Venemaa püüab kahjustada USA huve ning rikub rahvusvaheliselt kehtestatud norme.

USA luureametnikud kinnitavad, et USA Demokraatliku partei vastu tehtud küberrünnakute taga olid Vene häkkerid. Samuti väidavad ametnikud, et just Vene häkkerite tegevuse tulemusena triumfeeris 8. novembril valimistel Donald Trump ja mitte Hillary Clinton.

Reuters vahendab, et USAst saadetakse välja 35 diplomaati, kes peavad riigist lahkuma 72 tunni jooksul. Lisaks suletakse kaks Venemaale kuuluvat kinnisvaraobjekti New Yorgis ja Marylandis, kust häkkimisi juhiti. Need objektid on suletud ametnikele alates reede pärastlõunast. Lisaks pani Obama piirangud kahele Venemaa luureagentuurile, GRUle ja FSBle, mille teenistujaid ja üksusi on samuti sanktsioneeritud.  

Kuigi USA ametnikud on keeldunud teatamast, kes täpsemalt on diplomaadid, kes riigist välja saadetakse, on seni selge, et Venemaa suursaadik USAs, Sergei Kislijak nende hulgas pole.

Obama ametiaeg lõppeb jaanuari teises pooles, mil riigijuhi rolli võtab üle Donald Trump. Trump on sanktsioonide ning Vene häkkerite kohta öelnud, et aeg on edasi liikuda ning teema seljataha jätta. Samas kinnitas ta, et kohtub luureametnikega ning kuulab kindlasti ära, missugune on nende seisukoht toimuva kohta.

Hetkel kuum