Ettevõtlusekspert: idufirmade turg kärssab

Eesti idufirmade pealetulekut nimetatakse #estonianmafiaks.  Foto: Martin Voltri illustratsioon
Äripäev • 11. jaanuar 2017 kell 9:39

Ettevõtluskõrgkooli Mainor tegevjuhi Kristjan Oadi sõnul hakkab idufirmade buum raugema ja raha põletamisega alustavate idude aeg on läbi.

Eesti iduettevõtetesse investeeriti mullu varasema aastaga võrreldes 30 protsenti vähem raha, kusjuures eriti palju on vähenenud Eesti investorite raha, kirjutas Äripäev. 

Kristjan Oadi kinnitusel on globaalne idufirmade maastik ülekuumenemise läbi teinud ja nüüd toimub korrastumine. “Vaht on ära uhutud, ainult haibiga enam kaugele ei jõua. Vaja on sisu ja teadmist, mida tehakse - nii saab ehitada järgmised miljardi euro ettevõtted,” rääkis Oad.

“Tänane idufirma peab hakkama kohe raha teenima. See tähendab, et investeeringut on raske leida ettevõtetel, kelle teenus eeldab suurt hulka kasutajaid – näiteks sotsiaalvõrgustiku elementidega mobiilirakendused või platvormid. Nii võib edaspidi olla keeruline leida investoreid ettevõttele, mis üritab oma valdkonnas niiöelda Uberit teha,” lisas Oad.

Kristjan Oadi kinnitusel oodati seni uljalt, et idufirma keerab vanad toimimisviisid pahupidi. “Reaalsus aga näitab, et tehnoloogilist lahendust, mis eeldab harjumuste muutmist, ei võeta enamasti omaks. Edasi on edukad need, kes suudavad olemasolevaid tegevusi toetada, võimendada ja lihtsamaks muuta. Start-up'i teenus peab juba esimestele kasutajatele tunnetatavat kasu pakkuma,” ütles Oad.

“Palju on start-up'e, mis soovivad hõlbustada valgekraelist tööd. Turg on küllastunud müügi-, finants-, tiimitööplatvormidest. Eesti idufirmade võimalus on digitaalsete lahenduste loomine traditsioonilistele sektoritele nagu põllumajandus või metsandus. Vaadakem kas või, kui hästi on läinud Eesti ettevõtetest Timbeteril ja VitalFieldsil.”

Startup Estonia ja Garage48 kogutud andmetest selgub, et eelmisel aastal kaasasid Eesti idufirmad aasta varasemast 30 mln euro võrra vähem raha. Vähenenud on ka Eesti investorite tähtsus - kui näiteks 2009. aastal andsid nad üle 82% kogu kaasatud rahast, siis mullu 7,6%. Enim raha kaasas mullu Transferwise, summaks 95,6 mln eurot.

Foto: Miguel Alvarez, andmed Startup Estonia ja Garage48
Hetkel kuum