Täna öösel kukub elektri hind erakordselt madalale

Tugev tuul puhub elektrihinna madalaks.  Foto: epa

Alates südaööst langeb Eestis elektri megavatt-tunni hind elektribörsil Nord Pool Spot 4 eurole, mis on ligikaudu seitse korda odavam kui homme päeval.

Nord Pool Spoti andmetel on 15. märtsil alates südaööst kuni kella viieni hommikul elektri hind vahemikus 4,05-4,56 eurot megavatt-tunnist. Alates kella viiest kerkib hind 23,59 eurole ja homse päeva tipphind on 31,06 eurot megavatt-tunnist.

Elektritootja 220 Energia juhatuse liikme Marko Alliksoni sõnul on hinnalanguse põhjus tugev tuul Rootsis ja Taanis, kus hinnad on samuti maas. Tänu headele ühendustele jõuab soodus hind ka Eesti tarbijateni. Sama seis on Lätis, Leedus ja Soomes.

"Eesti on kahtepidi ühendatud Rootsiga, ühest küljest Soome kaudu - Soome-Rootsi on omavahel ühendatud. Teisest küljest on Lõuna-Rootsi ja Leedu ühendatud. See tähendab, et siin pudelikaela ei ole, kogu odav energia tuleb siiamaani välja," selgitas Allikson.

Tema sõnul ei ole nii odav hind midagi harukordset. "Kui tuult on palju, elektrit on ja tahad turule pääseda ja sealt kas või ühe euro teenid või ka 0,1 eurot, siis sa toodad," ütles ta. Selliseid olukordi tekib tema hinnangul üha rohkem, sest aina rohkem tuuleenergia tootjaid tuleb turule.

Eriti soodsas seisus on homme Taani elektritarbijad, sest seal langeb elektrihind südaööl 0,01 eurole megavatt-tunnist. Kella ühest kaheni on hind -4,06 eurot ehk sisuliselt maksavad tootjad peale. Miinushind püsib kella kolmeni, seejärel on hind 0,05 eurot ja alles kell neli tõuseb sarnasele tasemele Eestiga - 4,56 eurole megavatt-tunnist.

Allikson selgitas, et selles ei ole samuti midagi tavapäratut. "Kui tuulega toota ja on mingid tunnid, kus on palju energiat, siis mittetootmisele pealemaksmine on loogiline, sest suuremaid elektrijaamu ei pane paariks tunniks kinni," rääkis ta. Mahakoormamise ja käivitamise kulu võib Alliksoni sõnul olla märksa suurem, kui mõni tund kaotada elektrihinnast.

"Tarbija ainult võidab sellest ja on õnnelik."

Hetkel kuum