• Jaga lugu:

  Eesti muusikud lõid enneolematu laulubörsi

  Täna saab avaakordi laulubörs Fanvestory, mis pakub fännidele võimalust investeerida muusikute loomingusse ning saada osa autoritasudest.

   See on väga huvitav investeerimisinstrument, see ei sõltu majanduskasvust ega -langusest või börsikrahhidest.

  Juko-Mart Kõlar
  "Toome fännideni ühe osa muusikatööstusega seotud tuludest, mis oli seni suletud uste taga. Pakume sisuliselt võimalust osta osalus teoses ja jagada tulu koos artistiga," rääkis üks muusikabörsi asutajaid Juko-Mart Kõlar.
  Idufirma toimimisloogikat on kõige lihtsam seletada näite kaudu. Esimene singel, millesse saab investeerida, on Tanel Padari laul. Padarile ja tema kahele kaasautorile jääb singlist kaks kolmandikku, ülejäänu läheb Fanvestory kaudu jagamisele. See tähendab, et investor saab osta üks või kaks, maksimaalselt 30 protsenti Padari teosest.
  Edasi teenib investor pisikese summa iga kord, kui pala kõlab näiteks raadios või kontserdil, ent ka teenustes nagu Spotify ja Youtube. Samuti saab investor osa sünkroniseerimistuludest ehk sellest, kui lugu kasutatakse reklaamis või filmis.
  Sihtgrupp nii fänn kui Exceli-mees
  Laulubörsil on kaks peamist sihtgruppi. Üht tüüpi kasutaja on emotsionaalsem, soovib suhestuda artistiga ja annab teosesse oma rahalise panuse. Teist tüüpi investor võtab seda aga kui võimalust tulu teenida.
  Kõlar märkis, et autoriõigus kehtib veel 70 aastat pärast autori surma. "See on väga huvitav investeerimisinstrument, see ei sõltu majanduskasvust ega -langusest või börsikrahhidest, sest teoseid esitatakse ikka," rääkis ta.
  Tanel Padar märkis, et see ei ole kindlasti asi, mis kuu või kahega kedagi rikkaks teeks, küll aga võib mõni esialgu lihtsalt lemmikartisti toetav fänn laulubörsi kaudu investeerimisest huvituma hakata.

  Fanvestory asutasid peamiselt turunduse ja ürituskorraldusega tegelenud Birgit Karus, tarkvaraarendaja Kristjan Ulst, muusik Uku Suviste ning muusikaettevõtluse ja Eesti muusika ekspordi edendamisega tegelenud Juko-Mart Kõlar.

  Idee sündis mõni aasta tagasi muusikatööstuse teemaliselt hackathonilt. Algselt Music Wall Streeti nime kandnud projekt on võitnud ideekonkursse ja osaleb Startup Wise Guysi kiirendis.

  Nüüd on ettevõte teenuse valmis saanud ning tutvustab seda täna laiemale avalikkusele.

  Kuidas idufirma ise kasu saab?
  Idufirma teenib tulu nii teostelt kui teenustasudelt. Esiteks võtab platvorm fännidelt kaasatud summalt 10 protsenti vahendustasu. Samas läheb firma aga ka ise teostes väikeosanikuks ning saab osa autoritasude tuludest.
  Kolmas tuluallikas on börsilaadne kauplemiskeskkond, mis tulevikus Fanvestory platvormile lisandub. Selle kaudu saab teostes osalusi osta ja müüa, idufirma aga loodab teenida ülekande- ja kauplemistasude pealt.
  Esialgu katsetab laulubörs lahendust Eesti turul, ent juba üsna pea on plaanis maailm sihikule võtta. "Meil on kahes välisriigis kontaktisikud. Testime selle toru Eestis ära ja siis vaatame edasi," rääkis Kõlar. Esimene turg on ilmselt Suurbritannia, teine lootus on USA. 
  Arendada plaanivad asutajad ka teenust ennast, nii et kaugemas tulevikus saaks Fanvestory kaudu raha paigutada ka muudesse loomevaldkondadesse nagu raamatud, filmid, arvutimängud.
  Lugude esitamisel hoiab silma peal autorite ühing. Nemad koguvad tulu ka kokku ning annavad Fanvestoryle, mis jagab selle investoritele vastavalt panusele laiali. See tähendab, et idufirma saab ka väga täpselt öelda, kui palju mingi lugu on teeninud. "Seda statistikat me hakkame platvormil ka edastama nii-öelda börsiuudistena – näiteks et eelmises kvartalis teenis lugu nii ja nii palju," rääkis Kõlar.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.