Kadi Heinsalu • 21. aprill 2017 kell 9:52

Ortoosifirmade juhid said kahtlustuse

Meditsiiniliste abiseadmete pettuse asi on jõudnud peale haigekassa ja ministeeriumi ka politsei töölauale.  Foto: gadox.ee

Abiseadmefirmade Tervise Abi ja Gadox juhid said eile politseilt kahtlustuse kriminaalasja raames, mis on algatatud kelmuse paragrahvi alusel, teatas politsei esindaja.

Gadoxi juht Marko Kilk on menetlusosaline kriminaalasjas, mis on alustati märtsis kelmuse paragrahvi järgi, kirjutas mu.ee. Esialgse kahtlustuse kohaselt on mitme aasta jooksul esitatud haigekassale võltsitud arveid, eesmärgiga suurendada käivet ja kasumit.

Politseist lisati, et sama kehtib Tervise Abi juhi Andre Legušsi kohta. Kummagi firma esindajad ei soovinud kahtlustusega seoses kommentaare anda, kuna on vaikimise kohta politseis allkirja andnud.

Mõned nädalad tagasi eetris olnud ETV saade “Pealtnägija” tõi päevavalgele, kuidas Eesti kaks suurimat meditsiinitarvikute firmat Gadox ja Tervise Abi esitasid haigekassale aastaid võltsarveid, müües odavaid ortoose, kuid küsides nende eest haigekassalt kallima toote hüvitist, ning teenisid seeläbi arvestuslikult sadu tuhandeid eurosid alusetut tulu. Väidetavalt pidid nii tegema teisedki meditsiinitarvikute firmad.

Uurimine on paralleelselt käivitatud kolmes kohas: haigekassas, politseis ja sotsiaalkindlustusametis.

Haigekassa Harju piirkonna juht Ado Viik selgitas, et see võib võtta kokku isegi aasta, ja koostöös politseiga püütakse vältida dubleerimisi.

Tema sõnul ei olnud tegemist mingi IT-lahenduste veaga, nagu Meditsiiniuudistele on väidetud, vaid pettus toimus teadlikult, mõistete "isevalmistatav" ja "kohaldatav", abil. Nimelt on indviduaalne ortoos märksa kallim kui n-ö tehasest tulnud ortoos ja ettevõtted tõlgendasid ortooside tavapärast patsiendi järgi kohandamist selliselt, nagu muudaks see toote individuaalseks, kallimaks tooteks. Saates haigekassale arve meditsiiniseadmete loetelus oleva individuaalse ortoosi kohta, sai selle määrata märksa kallimaks, kui poes olev pakenditoode oli.

Hetkel kuum