• Jaga lugu:

  Sularahaautomaat sai 50aastaseks

  SulrahaautomaatFoto: epa

  Esimene sularahaautomaat seadistati Londonisse täpselt 50 aastat tagasi ja esialgu sel menu polnud.

  Sularahaautomaadi tulek 1967. aastal tähendas, et inimesed said sularaha arvelt võtta teistelgi aegadel kui ainult siis, kui pangakontor avatud oli.
  Sularahaautomaadi idee taga on ajalehtede trükkimisega tegelevas ettevõttes De La Rue töötanud John Shepherd-Barron, kes tahtis kord laupäeval panka minna. Kontor oli aga suletud ning mees astus vihasena koju tagasi. Seejärel leidis ta, et probleemile tuleb lahendus leida – pole võimalik, et inimestel on ligipääs sularahale vaid siis, kui pangakontor on avatud. Ta läks selle ideega Briti panka Barclays. Läks kaks aastat ning Londonis said inimesed sularaha hakata masinast välja võtma.
  MarketWatch toob välja neli põnevat fakti sularahaautomaatide kohta.
  Need polnud esiti populaarsed
  Kui esimesed sularahaautomaadid tänavaile jõudsid, uskusid pangad, et tegu on revolutsiooniga ning tegutsesid kiirelt, et endagi nime ja logo kandvad seadmed tänavail oleks.
  Bangori Ülikooli professor Bernardo Batiz-Lazo ütles, et kui Rootsis Uppsalas esimene pangaautomaat avati, tegi kohalik meedia sellest lausa otseülekande. Kuigi tarbijad nägid, et tegu on uudse ja mugava lahendusega, ei tormanud inimesed siiski kohe oma raha automaatidest välja võtma ning eelistasid veel mõnda aega pangakontoreid.
  Pangaautomaat oli enne deebetkaarte
  USA ning Ladina-Ameerika sularahaautomaatide tootmise assotsiatsiooni juht David Tente sõnas, et algselt oli sularahaautomaatide kasutamine üsna keeruline, kuna enne sularahaautomaadi kasutamist pidid kliendid pangas täitma vastava avalduse ning saama PIN-koodi, mille alusel raha välja võtta. Kui 1970. aastatel deebetkaardid välja tulid, see vajadus puudus ning inimesel ei olnud pangakontorisse enam nii palju asja.
  Tente lisas, et käesoleva sajandi alguses tekkis automaatidele ka sularaha sissemakse funktsioon, mis muutis inimeste arusaamist sellest märkimisväärselt. 2014. aasta seisuga on maailmas enam kui kolm miljonit sularahaautomaati, sealhulgas sellistes kohtades nagu Antarktika, Lihavõttesaar ning Suur Kanjon.
  Internetipangandus pole sularahaautomaate välja suretanud
  Kuigi inimesed saavad kasutada mobiilimakset, internetimakseid ning muid viise, mis ei eelda sularaha olemasolu, on viimane endiselt maailmas väga laialdaselt kasutatav. See omakorda tähendab, et sularahaautomaatide kadu lähikümnenditel ilmselt oodata ei ole. Vähemasti USAs kasvab sularahakasutamine igal aastal. Praeguse seisuga on USAs ringluses 39,8 miljardit rahatähte, mis on oluliselt rohkem kui 2005. aastal, kui see jäi 25,6 miljardi juurde. USAs kasutavad inimesed võimaluse korral alati sularaha, kui ostusumma jääb alla 50 dollari.
  Sularahaautomaadid muutuvad moodsamaks
  Muidugi ei tähenda eelnev, et pangaautomaadid mingit välist muutust läbi ei võiks teha.
  Sularahaautomaate tootja Diebold Nixdorfi uue tehnoloogia osakonna asepresident Richard Harris tõdes, et tulevikus hakkavad pangaautomaadid väliselt meenutama pigem tahvelarvutit ehk ei ole enam nii kohmakad. Lisaks ei pea inimene tulevikus ilmselt enam deebetkaarti kasutamagi, piisab vaid sellest, kui ta oma nutitelefoni kaudu saadab pangaautomaati signaali, et ta soovib raha välja võtta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Trumpi meediaaktsia teeb börsil muljetavaldavaid hüppeid
Eile Donald Trumpi uue meediafirmaga liitumisest teatanud DWAC jätkab täna Nasdaqil trallitamist, hüpates kümneid protsente üles ja alla.
Eile Donald Trumpi uue meediafirmaga liitumisest teatanud DWAC jätkab täna Nasdaqil trallitamist, hüpates kümneid protsente üles ja alla.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.