Äripäev • 7. juuli 2017 kell 9:36

Yana Toom valmistas mässajatele üllatuse

Yana Toom  Foto: Andras Kralla

"Eile õhtul läksime laiali teadmisega, et läheme oma nimekirjaga valimistele," kommenteeris Yana Toom äsja pressikonverentsil. "Veetes öö targa inimese ehk iseenda seltsis, langetasin ma hommikuks vastupidise otsuse."

"Miks ma seda teen? Mõtlesin nii ja naa. Mulle ei meeldi paljud asjad selle juures, kuidas Keskerakond näitas ennast valitsuses olles. Pidasime tõsiseid kõnelusi ja ma arvan, et üht teist annab muuta küll," rääkis ta pressikonverentsil. "Nendest kommunikatiivsetest vigadest, mis on erakonna sees tehtud, saadakse vist ikka aru küll. See on üks põhjus. Ja teine põhjus on see, et uuel jõul ei näinud ma võidukat perspektiivi. Kolmas põhjus on emotsionaalne, aga tähtis - rõõmuhõisked igalt poolt, et ahaa, nad lähevad nüüd ära ja erakonnast saab eestimeelne erakond. Vot ei lähe."

Mida teeb edasi Edgar Savisaar, seda Toom kommenteerida ei osanud.

Sel nädalal jätkusid Keskerakonnas peaminister Jüri Ratase toetajate läbirääkimised Yana Toomiga tema plaani üle osaleda Tallinnas kohalikel valimistel oma nimekirjaga. Lisaks temale seisid nimekirja taga Oudekki Loone, Olga Ivanova ja Edgar Savisaar.

Oudekki Loone ütles pressikonverentstil, et tal on seal veider olla, sest ta läks õhtul magama teadmisega, et tuleb teistsugune pressikonverents. Hommikul helistas Toom aga Edgar Savisaarele ja teatas, et jääb.

Palju asju tuleb selle tõttu tema sõnul ümber mõelda, kuid sellegipoolest tänab ta kõiki võtmeisikuid kõneluste eest.

"Mulle teeb muret, et need kõnelused pigem süvendasid minus arusaama, et Keskerakonnast on saamas uus Isamaaliit," ütles ta. "Ja see mulle üldse ei meeldi ja ma ei saa seda rahulikult pealt vaadata. Ei tea täna, kuidas kõige mõistlikum käituda on. Ma ei tahaks ühtegi ust ühegi pauguga kinni lüüa."

Ivanova sõnul oli tema hinnangul eilne otsus õige. "Võtame Oudekkiga endale mõtlemisaega," selgitas ta.

Eelmisel nädalal ütles Yana Toom, et nimekirjas olnuks 93 inimest.

Hetkel kuum