Äripäev • 31. juuli 2017 kell 12:27

Nelja Energia rajab Apollo madalikule tuulepargi

Tuulepark  Foto: Scanpix/Reuters

Hiiu vald ja tuuleenergia tootja Nelja Energia sõlmisid täna koostöölepingu Eesti esimese meretuulepargi rajamiseks. Leping sai allkirjad tulevase meretuulepargi asukohas Apollo madaliku lähistel.

Tuulepargi arendaja Nelja Energia soovib Hiiumaast põhja pool asuvasse piirkonda rajada avamere tuulepargi võimsusega 700 MW kuni 1100 MW ehk 100 kuni 160 tuulikut. Tuulikute kaugus rannast on vähemalt 12 km ning omavaheline kaugus on umbes kilomeeter. Tuulikute nimivõimsus on 4–7 MW, masti kõrgus 100–105 m ja rootori diameeter 130–164 m, täpsustas Nelja Energia pressiteate vahendusel.

Hiiu vald paikneb Hiiumaa põhja- ning lääneosas ning moodustati 2013. aasta oktoobris Kärdla linna ja Kõrgessaare valla ühinemisel. Vallas asuvad maakonnakeskus Kärdla linn, Kõrgessaare alevik ning 58 küla.

Nelja Energial on kolmes Balti riigis tuuleparke koguvõimsusega 280 MW ning lisaks Eestis kaks biogaasijaama. Nelja Energia bilansimaht on üle 400 miljoni euro. Värskeimad projektid on Leedu Šilutė 60 MW tuulepark maksumusega üle 100 miljoni euro, koostootmisjaam ja pelletitehas Lätis koguinvesteeringuga 30 miljonit eurot ning Tooma tuulepargi 7,05 MW laiendus Eestis, mille investeering on 11,5 miljonit eurot.

Hetkel kuum