Äripäev • 23. august 2017 kell 14:09

Rehest ei saanud üllatuslikult Bigbanki uut juhti

Aivar Rehe  Foto: Andras Kralla

Kuigi Eesti Ekspress enne jaanipäeva kirjutas, et Bigbanki uueks juhiks saab varasem Danske Banki Eesti filiaali juht Aivar Rehe, teatas Bigbank, et septembrist asub juhatuse esimehena tööle Sven Raba.

Bigbank ASi pikaaegne juhatuse esimees Kaido Saar otsustas, et paneb pärast 15 aastat pangas oma ameti maha. Tema asemele asub senine Bigbanki juhatuse liige Sven Raba, avaldas pank täna pressiteate vahendusel.

Enne jaanipäeva kirjutas aga Eesti Ekspress, et suure tõenäosusega saab Saare mantlipärijaks Rehe, kes juba töötaski Bigbankis nõunikuna ootas finantsinspektsioonilt tegevjuhi ametisse asumise luba.

Küsimuse peale, miks temast ikkagi pangajuhti ei saanud, vastas täna Postimehega vestelnud Rehe, et ei oska seda kommenteerida. „Mina ei ole seda öelnud, et asun Bigbanki juhtima,“ ütles ta.

Sama juttu rääkis väljaandele ka Bigbanki nõukogu esimees ja üks omanik Parvel Pruunsild. „Meil ei ole sellist plaani olnud, et võtame ühe mehe ja paneme tema pangajuhiks. Tulevikus võib juhtuda igasuguseid asju, 100 protsendilist plaani ei ole.“

Tõenäoliselt sai Rehele saatuslikuks kevadel avalikkuses lahvatanud ulatuslik rahapesuskandaal, kirjutas Postimees. Nimelt olevat läbi Eesti pankade, mille hulka kuulus ka Danske Bank, pestud ligikaudu 1,6 miljardit eurot musta raha. Panga toonane juht Rehe lahkus pangast eeskätt tehingute pärast, mida tehti Eesti filiaalis aastatel 2011-2014 ja millel on rahapesukahtlus, lisas Postimees. Rehe ise väidab aga, et lahkus omal soovil ja peamiselt seetõttu, et pank muutis oma strateegiat ja tõmbas kokku eraklientide teenendamise.

Kuni selle aasta kevadeni juhtis Rehe raskustes piimakontserni Tere, kuhu ta saadeti võlausaldajatest pankade ülesandel.

Bigbank on Eesti kapitalil põhinev tarbimislaenudele ja tähtajalistele hoiustele keskendunud spetsiaalpank, millel on filiaalid Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus ja Hispaanias ning mis pakub tooteid ka Austrias, Saksamaal ja Hollandis.

Tänavu teise kvartali lõpu seisuga oli Bigbankis 431 töötajat, sh 212 Eestis, 76 Lätis, 74 Leedus, 24 Soomes, 30 Hispaanias ja 15 Rootsis. Laenuportfell kasvas selle aasta 6 kuuga 39 miljoni euro võrra 402 miljoni euroni. Kontserni varade maht ulatus 30. juuni seisuga 424 miljoni euroni, kasvades poole aastaga 8%.

Hetkel kuum