Sirje Rank • 24. september 2017
Jaga lugu:

Esimesed tulemused: nõrgem Merkel

Saksamaal toimusid täna parlamendivalimised, kus kantsler Angela Merkel taotles neljandat ametiaega.

Suurematel parteidel läks oodatust kehvemini.

Pärast valimisjaoskondade sulgumist avaldatud esimeste lävepaku küsitluste järgi kogus Merkeli partei Saksamaa Kristlik-Demokraatlik Liit CDU koos sõsarparteiga CSU 32% valijate toetuse, mis jäi alla ootuste.

Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) sai kõigest 20% häältest ning kolmandale kohale tuli immigratsioonivastane Alternatiiv Saksamaa jaoks (AfD) 13%ga. See on esimene kord sõjajärgsel ajal, kui parlamenti pääseb paremradikaalne partei.

Liberaalne Vaba Demokraatlik Partei (FDP), mis eelmistel valimistel 5% künnist ei ületanud ja parlamenti ei pääsenud, sai 10% häältest. Vasakpartei (Die Linke) ja Rohelised said mõlemad 9% valijate toetuse.

Suur koalitsioon on aja ära elanud

„See on raske ja kibe päev,“ võttis SPD liider ja Merkeli pearivaal valimistel Martin Schulz kokku sotsiaaldemokraatide valimistulemuse. Schulzi sõnul on eriti raske leppida AfD nii suure võiduga.

Ta teatas, et valimistulemuste järgi on suur koalitsioon ehk SPD ja CDU üheskoos valitsemine valijate toetuse kaotanud. Nii peab ta paremaks, et SPD läheb opositsiooni. 

See jätab kõige tõenäolisemaks valitsuskoalitsiooniks CDU, Roheliste ja FDP ühenduse. 

Kantsler Angela Merkel tunnistas, et ka CDU oleks soovinud valimistel paremat tulemust. Kuid partei tuli siiski suurimaks ja sai mandaadi valitsuse moodustamiseks.

Olulise muudatusena osutas Merkel AfD pääsemisele Saksamaa parlamenti. Merkel lubas põhjalikult analüüsida valijate muresid, kes andsid oma hääle paremäärmuslikule parteile. „Tahame need valijad tagasi võita,“ ütles Merkel.

Merkel lubas kokku tuua kõik Euroopa Liidu riigid, et ühiselt võidelda migratsiooni põhjuste ja illegaalse immigratsiooni vastu. Sest julgeolek on inimestele niisama oluline teema kui majanduslik heaolu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum