• Jaga lugu:

  Riigikogu ratifitseeris Kanada kaubandusleppe

  Marko MihkelsonFoto: Veiko Tõkman

  Riigikogu ratifitseeris Eesti poolt eelmisel nädalal rakendunud ELi ja Kanada vahelise kaubanduslepingu, ainsana hääletas vastu globaliseerumisega võitlev keskerakondlane Oudekki Loone.

  Riigikogu ratifitseeris täna Euroopa Liidu ja Kanada vahelise majandus- ja kaubanduslepingu, millega saavad Euroopa ettevõtted võimaluse tegutseda samades konkurentsitingimustes nagu Kanada firmad. Loe Äripäeva ülevaadet sellest, mida Kanada leping ettevõtjatele kaasa toob ning mida sellest oodatakse.
  Kanada lepingu üle hääletas kokku 67 riigikogu liiget, neist 66 oli poolt, ainsana oli vastu Loone. Tervelt 22 saadikut oli küll kohal, ent ei hääletanud – sealhulgas näiteks reformierakondlased Hanno Pevkur, Arto Aas ja Kalle Palling, Arto Aas ja Yoko Alender, EKRE fraktsiooni juht Martin Helme, Vabaerakonna liider Artur Talvik ning sotsid Eiki Nestor ja Marianne Mikko.
  Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles riigikogu pressiteate vahendusel, et vabakaubandusleping Kanadaga on erakordselt oluline nii läänemaailma ühtsuse süvendamisel kui ka näiteks Eesti ettevõtjatele senisest avaramate võimaluste loomisel Kanada turule liikumisel.
   
  Leping kaotab 99 protsenti Euroopa Liidu ja Kanada vahelistest tollimaksudest. Tööstus- ja kalatoodete ning veinide ja alkoholi osas toimub täielik liberaliseerimine. Tariifid kaotatakse samuti Euroopa Liidule olulistele ekspordiartiklitele nagu maiustused, küpsetised, puu- ja köögiviljad. Küll aga jäävad tariifid samaks teatud põllumajandustoodetele, näiteks kanaliha ja munad.
  Kaubanduse elavdamisele peaksid lisaks tariifide alanemisele kaasa aitama veel näiteks lihtsustused päritolureeglites, tehniliste normide vastastikuse tunnustamise lihtsustamine ning sanitaar- ning fütosanitaarreeglite protsesside sujuvamaks muutumine.
  Lisaks avanevad Euroopa ettevõtjatele CETA kaudu uued võimalused Kanada teenuste turul. Liberaliseerimine puudutab energia, finantsteenuste, telekommunikatsiooni ja mereveo teenuste sektoreid. ELi firmad saavad ka osaleda sealsetes hangetes.
  Kanada on kõik CETAga seotud ratifitseerimisprotsessid lõpetanud. Euroopa Liidu liikmesriikidest on lepingu ratifitseerinud Läti, Taani, Hispaania, Malta, Horvaatia, Tšehhi ja Portugal, samuti Euroopa Parlament. CETA leping rakendus 21. septembrist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.