Märt Belkin • 27. september 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Riigikogu ratifitseeris Kanada kaubandusleppe

Marko Mihkelson
Marko Mihkelson  Foto: Veiko Tõkman

Riigikogu ratifitseeris Eesti poolt eelmisel nädalal rakendunud ELi ja Kanada vahelise kaubanduslepingu, ainsana hääletas vastu globaliseerumisega võitlev keskerakondlane Oudekki Loone.

Riigikogu ratifitseeris täna Euroopa Liidu ja Kanada vahelise majandus- ja kaubanduslepingu, millega saavad Euroopa ettevõtted võimaluse tegutseda samades konkurentsitingimustes nagu Kanada firmad. Loe Äripäeva ülevaadet sellest, mida Kanada leping ettevõtjatele kaasa toob ning mida sellest oodatakse.

Kanada lepingu üle hääletas kokku 67 riigikogu liiget, neist 66 oli poolt, ainsana oli vastu Loone. Tervelt 22 saadikut oli küll kohal, ent ei hääletanud – sealhulgas näiteks reformierakondlased Hanno Pevkur, Arto Aas ja Kalle Palling, Arto Aas ja Yoko Alender, EKRE fraktsiooni juht Martin Helme, Vabaerakonna liider Artur Talvik ning sotsid Eiki Nestor ja Marianne Mikko.

Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles riigikogu pressiteate vahendusel, et vabakaubandusleping Kanadaga on erakordselt oluline nii läänemaailma ühtsuse süvendamisel kui ka näiteks Eesti ettevõtjatele senisest avaramate võimaluste loomisel Kanada turule liikumisel.

 

Leping kaotab 99 protsenti Euroopa Liidu ja Kanada vahelistest tollimaksudest. Tööstus- ja kalatoodete ning veinide ja alkoholi osas toimub täielik liberaliseerimine. Tariifid kaotatakse samuti Euroopa Liidule olulistele ekspordiartiklitele nagu maiustused, küpsetised, puu- ja köögiviljad. Küll aga jäävad tariifid samaks teatud põllumajandustoodetele, näiteks kanaliha ja munad.

Kaubanduse elavdamisele peaksid lisaks tariifide alanemisele kaasa aitama veel näiteks lihtsustused päritolureeglites, tehniliste normide vastastikuse tunnustamise lihtsustamine ning sanitaar- ning fütosanitaarreeglite protsesside sujuvamaks muutumine.

Lisaks avanevad Euroopa ettevõtjatele CETA kaudu uued võimalused Kanada teenuste turul. Liberaliseerimine puudutab energia, finantsteenuste, telekommunikatsiooni ja mereveo teenuste sektoreid. ELi firmad saavad ka osaleda sealsetes hangetes.

Kanada on kõik CETAga seotud ratifitseerimisprotsessid lõpetanud. Euroopa Liidu liikmesriikidest on lepingu ratifitseerinud Läti, Taani, Hispaania, Malta, Horvaatia, Tšehhi ja Portugal, samuti Euroopa Parlament. CETA leping rakendus 21. septembrist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt