Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kataloonia referendum muutus tuliseks

  Täna Hispaanias.Foto: EPA

  Barcelona linnapea teatas, et vähemalt 460 inimest on saanud vigastada ja süüdi on politsei, mis takistab hääletamist Kataloonia iseseisvusreferendumil, vahendab BBC.

  Hispaania valitsus on öelnud, et katkestab referendumi, sest konstitutsioonikohus tunnistas selle ebaseaduslikuks. Seepärast takistavad politseinikud inimestel hääletama minemast ja võtavad enda kontrolli alla valimisjaoskondi. Barcelonas tulistas politsei näiteks kummikuulidega inimesi.
  Barcelona linnapea Ada Colau teatas, et vigastatud on 460 ringis ja mõistis politseinike käitumise hukka. Samal ajal teatas Hispaania siseminister, et 12 politseinikku on haavatud ja kolm inimest on arreteeritud. Sulgeda on õnnestunud 92 valimisjaoskonda.
  Reuters teatas, et turud on sündmustele küll reageerinud, kuid pigem rahulikult. Samas hoiatas reitinguagentuur S&P juba reedel, et süvenevad pinged võivad halvendada Hispaania majandusolukorda. Piirkonna majandus on suurem kui näiteks tervel Portugalil, moodustades umbes viiendiku kogu Hispaania majandusest.
  Elanikud ja politsei vastakuti
  Kataloonia piirkonda saadeti suurendatud politseijõud, et takistada referendumi toimumist. Kohalik ja referenderumil hääletanud Julia Graell ütles BBC-le, et politsei hakkas inimesi lööma, nii noori kui ka vanu. „Ma näen siin täna kõige koletumat asja, mida üks valitsus saab teha iseenda elanikele,“ lausus ta.
  Alates reedest on tuhanded inimesed vallutanud koolid ja teised hooned, kus asuvad valimisjaoskonnad. Eesmärk on tagada, et teisedki saaks referendumil osaleda. Paljud neist on lapsevanemad oma lastega, kes jäid sinna reedel pärast koolitundide lõppu. Osades piirkondades on talunikud sõitnud traktoritega keset teed ja blokeerinud politsei ligipääsu valimisjaoskondadeni.
  Kataloonia on Hispaania jõukas piirkond, kus elab 7,5 miljonit inimest. Sel on oma keel ja kultuur, samuti suur atonoomsus. Referendumil hääletatakse selle üle, kas elanikud tahavad, et Katalooniast saaks iseseisev vabariik.
  Jutud sellisest referendumist on viimase viie aastaga üha tugevamaks läinud, kuid Hispaanias on sellele tuliseid vastaseid. Kuni tänaseni olid meeleavaldused suuresti rahumeelsed.
  Kataloonia president Carles Puigdemont on lubanud kuulutada iseseisvuse välja 48 tunni jooksul pärast tulemuste selgumist, kui need on positiivsed. Samas peab Hispaania valitsus rahvahääletust ebaseaduslikuks ning ka ükski riik Euroopa Liidus pole referendumile toetust väljendanud.
 • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.