Äripäev • 12. oktoober 2017 kell 10:23

EAS: meie ei ole ahistamislooga kuidagi seotud

EASi nõukogu juht Erki Mölder  Foto: Raul Mee

Septembri lõpus pidas osa Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ametliku äridelegatsiooni liikmeid Malaisias peo, kus toimus mitu inetut vahejuhtumit, kirjutas täna Eesti Päevaleht. Skandaali kistud riigikogu asespiiker Taavi Rõivas on juba vabandanud, nüüd kommenteerib juhtunut ka EAS.

"EAS on alati eeldanud, et äridelegatsioonide liikmed, kes esindavad Eestit, teevad seda väärikalt," kirjutab EAS avalikus pöördumises.

Järgneb EASi kommentaar.

EASil on väga kahju, et Singapuri ja Malaisia ärivisiidi üksikud delegatsiooni liikmed on programmivälisel ajal käitunud viisil, mis on kahjustanud kogu visiiti ning riivanud ka korrektselt käitunud Eesti ettevõtjaid, kes kuulusid samasse delegatsiooni.

EASi poole pole ükski Singapuri ja Malaisia visiidi äridelegatsiooni liige või delegatsiooni mitte kuulunud inimene pöördunud ahistamissüüdistustega, millest kirjutab tänane Eesti Päevaleht. EAS sai väidetavatest ahistamisjuhtumitest teada ajakirjanduse vahendusel.Küll aga on EAS teadlik juhtumist, kus ametliku programmi välisel ajal toimus juhtum, kus delegatsiooni mitte kuulunud naine lükati basseini.

Delegatsiooni juht Erki Mölder otsustas juhtunuga seotud delegatsiooni liikme edasises programmis delegatsioonist välja arvata. Ühtlasi otsustas EAS, et intsidendi põhjustanul ei ole aasta jooksul võimalik osaleda EASi poolt korraldatavate ärivisiitide delegatsiooni koosseisus.

Programmiväline üritus, millele Eesti Päevaleht viitab, ei olnud ärivisiidi ametlik osa ja seda üritust ei korraldanud EAS. Tegemist oli baariga, mida külastasid delegatsiooni üksikud liikmed enda soovil ja programmi välisel ajal. Delegatsiooni kuulunud EASi esindajad ei olnud ühegi nimetatud intsidendiga seotud.

EAS ei tasunud ühtegi selle õhtuga ehk programmivälise tegevusega seotud arvet. Ärivisiidiga seotud reisi- ja majutuskulud ning osade ürituste korraldamise eest tasusid delegatsiooni kuulunud ettevõtted. EAS tasus transpordikulud sihtkohas ning samuti osade üritustega, näiteks äriseminaride korraldamisega Singapuris ja Malaisias, seotud kulud. Kogu ärivisiidi eelarve oli suurusjärgus 15 000 eurot.

Hetkel kuum