Euroopa Keskpank tõstis majanduskasvu prognoosi

14. detsember 2017, 14:47
Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171214/NEWS/171219802/AR/0/AR-171219802.jpg
Ainult tellijale

Täna euroala rahapoliitikat arutanud Euroopa Keskpank otsustas säilitada põhilised intressimäärad varasemal tasemel, aga ootab märgatavalt kiiremat majanduskasvu.

Tänavu ootab EKP 2,4 protsendilist majanduskasvu, tuleva aasta prognoosi on tõstetud 1,8 protsendilt 2,3 protsendile, 2019 kasvab majandus eeldatavasti 1,9 ning 2020 aastal 1,7 protsenti. Keskpanga presidendi Mario Draghi sõnul on tööhõive tõus tõstnud nõudlust, ettevõtete investeeringud kasvavad tänu heale laenukeskkonnale ning euroala eksport on paranenud ülemaailmse nõudluse toel.

Keskpanga inflatsiooniootused on samuti tõusnud, ütles Draghi. Tuleval aastal oodatakse hinnatõusuks 1,4 protsenti, 2019. aastal 1,5 ning 2020. aastal 1,7 protsenti. Küsimus ei ole Draghi sõnul selles, kas 1,7 protsenti on piisavalt lähedal oodatud 2 protsendi tasemele, vaid kui tugev on inflatsiooni ühtlustumine selle tasemega, mida keskpank ootab.

 

 

Praeguse inflatsiooniprognoosi tõstmise taga olid kasvanud nafta- ja toiduhinnad. "Uued prognoosid, majanduskasvu robustsus annab lootust, et inflatsiooni suunavad komponendid jäävad ka edaspidi soodsaks," ütles Draghi.  

Varaostuprogramm jätkub keskpanga kinnitusel vähemalt 2018. aasta septembri lõpuni tänavu oktoobris kokkulepitud 30 miljardi euro tasemel. Kui inflatsioon keskpanga soovitud tasemele — püsivalt 2 protsendi juures — ei tõuse, siis võib EKP ostudega ka jätkata. Kui väljavaade peaks halvenema, siis võidakse varaostu ka suurendada.

Draghi sõnul on majanduskasv küll liikumas positiivses suunas, kuid vajab endiselt keskpanga praeguse poliitika jätkumist. Küsimusele, kas Euroopa ja USA keskpankade erinevad intressimäärad ja nende erinevus teevad EKP-le muret, vastas Draghi, et siiani ei ole ühtegi negatiivset mõju sellel erinevusel tuvastatud, lihtsalt kahe piirkonna majandustsükkel on erinevates faasides.

Keskpank otsustas hoida refinantseerimisoperatsioonide intressimäära nullis, laenamise püsivõimaluse intressimäära 0,25 ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäära –0,40 protsendi tasemel. 

"Nõukogu eeldab, et EKP baasintressimäärad püsivad praegusel tasemel pikema aja vältel ja tunduvalt kauem, kui tehakse netovaraoste," ütles Draghi.

Keskpanga otsused olid laias laastus oodatud. Reutersi analüütikud eeldasid samuti majandusprognoosi paranemist, aga varaostuprogrammi ja varasema intressitaseme jätkumist. Oodati vaid keskpanga konservatiivsemate liikmete surve tugevnemist signaali edastamiseks, millal varaostuprogramm võiks lõppeda. Sellist signaali tänasel pressikonverentsil ei antud.

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. December 2017, 14:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing