Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Poliitikud suruvad prokuröre raamidesse

    „Mida teha lolli ja laisa prokuröriga, kes venitab uurimisi lõpmatuseni?“ küsis Reformierakonna liige Igor Gräzin, pakkudes välja, et kohtueelsetele uurimistele tuleks seada paarikuuline tähtaeg.

    Kaheksa riigikogu saadikut esitasid eelnõu, millega tahetakse määrata kohtueelsele uurimisele tähtaeg. Kui seni on pandud tähtajaks umbmäärane mõiste „mõistlik aeg“, siis riigikogu saadikud tahavad tähtajaks seada kolm, keeruka juhtumi puhul kuus ja maksimaalselt kuni üheksa kuud.
    Eelnõu esitajate seas polnud vaid ühtegi IRLi liiget. Alla kirjutasid Igor Gräzin ja Valdo Randpere Reformierakonnast, Peeter Ernits ja Toomas Vitsut Keskerakonnast, Artur Talvik Vabaerakonnast, Liisa Oviir sotside ridadest ning Martin Helme ja Henn Põlluaas EKREst.
    Eelnõu eestvedaja Gräzin selgitas, et praegune süsteem on rikkis – kohtueelsed uurimised kestavad liiga kaua, tihtipeale lausa inimõigusvastaselt kaua ja selle peaks ära lõpetama. „Seadus ütleb, et kohtueelne uurimine peab kestma mõistliku aja. Mina ütlen aga selle peale, et „mõistlik aeg“ kulgeb ju olenevalt sellest, kas sa istud kongis, kabinetis või emmal-kummal pool tualettruumi ust, väga erinevalt,“ selgitas Gräzin eelmisel nädalal ideed Äripäeva raadiosaates „Poliitikute töölaud“, mis lahkab igal nädalal üht seadusemuudatuse ettepanekut.

     „Mõistlik aeg“ kulgeb ju olenevalt sellest, kas sa istud kongis, kabinetis või emmal-kummal pool tualettruumi ust, väga erinevalt.

    Igor Gräzin,
    Reformierakonna liige
    Veelgi enam – Gräzini sõnul on arusaamatu, kuidas on juhtunud nii, et Eestis on prokuratuur ainuke asutus, mida mitte keegi ei kontrolli. „Riigikohtunik käib riigikogus aru andmas, kapo jaoks on eraldi järelevalvekomisjon. Kuid prokuröri ei kontrolli mitte keegi,“ rääkis ta.
    Tõsi, formaalselt võib justiitsminister kasutada prokuröri suhtes distsiplinaarmeetmeid, kuid see on Gräzini sõnul ka kõik. „Näidake mulle ühte hullu justiitsministrit, kes julgeks prokurörile midagi öelda? Eestis pole selliseid senimaani olnud ja ma loodan, et selliseid enesetapjaid ka ei tule,“ ütles Gräzin. Ka kohus hindab natuke prokuröride tööd, kuid mitte töötegemise viisi. See pole aga Gräzini sõnul piisav kontroll, kuna keegi väljaspool prokuratuuri ei tea, kui palju on mingite uurimistega asjatult venitatud. „Mida teha lolli ja laisa prokuröriga, kes venitab uurimisi lõpmatuseni?“ küsis reformierakondlane. Seda probleemi aitaks tema sõnul parandada just eeluurimisele kindla tähtaja panemine.
    IRLi ja riigikogu õiguskomisjoni liige Raivo Aeg on päri, et uurimisega ei tohi venitada, kuid tähtaja määramine teeks tema arvates rohkem kurja kui head.Foto: Andras Kralla
    IRLi ja riigikogu õiguskomisjoni liige Raivo Aeg on nõus, et igasugune kummivenitamine prokuratuuris tuleks lõpetada, kuid tema sõnul ei saa seda teha viisiga, mis takistab kriminaalmenetlust efektiivselt lõpule viia. Paraku just sellist mõju uurimistele tähtaja panemine avaldabki. Aegi sõnul näitab statistika, et 80% uurimisi jõuab lõpule nelja kuuga. Keerukamaid juhtumeid seevastu pole tihtipeale võimalik vaid paari kuuga purki panna, mistõttu oleks Aegi sõnul rumal nende uurimise kvaliteeti raudse tähtaja määramisega ohtu seada.
    Aeg lisas, et pole õige väita, justkui mitte keegi ei kontrolliks prokuratuuri tegevust, kuna peaprokurör käib riigikogus prokuratuuri tegevusest aru andmas. Ta märkis, et praeguseks on mitu kohut ja ka justiitsministeerium andnud eelnõule oma hinnangu. „Kõik ütlevad, et eesmärk on küll õilis, kuid sellise lahendusega seda eesmärki ei täideta,“ ütles ta.
    Ministeerium: võimatu missioon
    Justiitsministeerium teatas, et nemad algatatud eelnõud ei poolda. Kuigi ministeerium nõustub, et nii kohtueelne kui ka kohtumenetlus tuleb teha nii kiiresti kui võimalik, ei tohi menetlustähtaeg kindlasti takistada keeruliste kuritegude menetlust ja kurjategijate kohtu ette saatmist. „Enamikule kriminaalasjadele kuluv aeg on juba praegu mõistliku pikkusega,“ edastas avalike suhete juht Katrin Lunt justiitsministeeriumi seisukohta. 
    Kauem võtab aga aega kõrgkorruptsiooni, rahvusvahelise organiseeritud kuritegevuse, majanduskuritegevuse ja ka alaealiste vastu suunatud raskete seksuaalkuritegude uurimine. „Nende kuritegude lahendamiseks on uurijatel ja prokuröril vaja läbi töötada tuhandete lehekülgede kaupa dokumente, esitada teistele riikidele õigusabi taotlusi, kuulata üle kümneid tunnistajaid nii Eestis kui ka välisriikides või teha aeganõudvaid ekspertiise,“ selgitas Lunt.
    Seega ei taga justiitsministeeriumi hinnangul tähtaja seadmine kvaliteetset õigusmõistmist ega õiguskindluse suurenemist. Vastupidi – võib tekkida olukord, kus keerukamad juhtumid jäävad tähtaja survel uurimata, asi aegub või pole mõtet seda alustadagi. Tähtaeja seadmine kärbiks ka kohtuvõimu, sest olgugi et õigust mõistab kohus, ei pruugi osa kuritegusid kohtusse vaagimisele jõudagi, leiab justiitsministeerium.

    Ajamahukuse taga ei seisa ebaõnn ja laiskusProkuratuur on alati valmis arutama ja kaasa rääkima menetluste muudatuste teemal, sh menetluse kiirendamisest. Küll aga ei toeta Prokuratuur mitmel põhjusel ja laiemat pildi vaatamata täiendavate tähtaegade kehtestamist seaduses.

    Juba praegu on Eesti tähtajad Euroopas esirinnas positiivses mõttes. Justiitsministeeriumi hallatava õiguskaitse statistika andmebaasi kohaselt on Eestis kriminaalmenetlusele kuluv aeg üldiselt 6 kuud, sh ühe isiku osas keskmiselt 4 kuud.

    See pole juhus. Just kohtueelse menetluse tähtaegade kontrolli all hoidmiseks seadis Prokuratuur kolm aastat tagasi eesmärgiks, et isikule esitatud kahtlustus peab päädima kas süüdistuse esitamise või kriminaalmenetluse lõpetamisega hiljemalt 4 aasta jooksul. Tänaseks on see eesmärk täidetud. Lisaks sellele on seatud selged eesmärgid, et ringkonnaprokuratuuris ei tohi rohkem kui 25% kriminaalasjadest olla kauem kui 4 kuud, 80% alalistega seotud menetlusi peab olema läbi viidud 120 päevaga jne.

    Kindlasti on aasta jooksul  30 000 registreeritud kuriteo hulgas ka neid, mille lahendamine on põhjendamatult veninud ja nende juhtumitega tegeleb prokuratuur sisemise järelevalve kaudu. Küll aga tuleb menetlustähtaegade lühendamiseks teemat vaadata laiemalt ehk kuidas muuta meie kriminaalmenetlus tervikuna põhjamaisemalt ökonoomsemaks. See tähendab muuhulgas digitaalsete lahenduste laiemat kasutuselevõttu, paindlikkust menetlustoimingutes, ekspertiiside regulatsiooni muutmist jne.

    Näiteks kuriteod, mille kohtueelne menetlus kestab üle Eesti keskmise ehk kauem kui kuus kuud, jagunevad üldjoontes kolme gruppi: kõrgkorruptsioon, rahvusvaheline organiseeritud kuritegevus ning mahukas majanduskuritegevus. Selliste menetluste ajamahukuse taga ei seisa aga ei ebaõnn ega laiskus.

     

    Harry Tuul,
    Riigiprokuratuuri avalike suhete juhataja
    Prokuratuuri sõltumatus pole privileeg
    Lunt lisas, et pika menetlusajaga kriminaalasjad on juba kõrgemalseisvate prokuröride pideva järelevalve all. „Tugev sisekontroll tagab ka praegu igale juhtumile personaalse lähenemise,“ ütles ta. Prokuratuur vaatab iga kuu üle kõik juhtumid, kus keegi on olnud kahtlustatav üle kahe aasta. Menetluse mõistliku aja tagamiseks on ette nähtud ka kohtulik kontroll. Kui mõistlikku menetlusaega on ületatud, on selle all kannatanud menetlusosalistel seaduslik õigus heastamisele.

     Kõik ütlevad, et eesmärk on küll õilis, kuid sellise lahendusega seda eesmärki ei täideta.

    Raivo Aeg
    IRLi ja õiguskomisjoni liige
    Kriminaalmenetluse seadustiku kohaselt on prokuratuuri ülesanne kohtueelse menetluse juhtimine, tagades sealjuures selle seaduslikkuse ja tulemuslikkuse ning kohtus riikliku süüdistuse esindamine. Prokuratuuri volitusi kriminaalmenetluses teostab prokuratuuri nimel prokurör sõltumatult, alludes ainult seadusele. „See sõltumatus pole mitte privileeg, vaid see on mõeldud selleks, et oleks tagatud õiglase, erapooletu ja efektiivse õigusemõistmise toimimine,“ ütles Lunt.
    „Küsimused sellest, kas ja kuidas peaks tegema järelevalvet prokuratuuri tegevuse üle, kipuvad üles kerkima just siis, kui prokuratuur menetleb mõnda kõmulisemat kriminaalasja,“ lisas Lunt. Ta tuletas meelde, et ei seadusandlik ega täitevvõim ei tohi sekkuda konkreetses kriminaalmenetluses tehtavatesse otsustustesse või neid mõjutada. „Prokuratuuri otsuseid konkreetses kriminaalmenetluses kontrollib kohtuvõim. On tähelepanuväärne, et ühegi teise riigiasutuse tegevus ei ole allutatud suuremas mahus kohtulikule kontrollile kui prokuratuuri oma,“ ütles ta.
    Justiitsministeeriumi hinnangul saab kriminaalmenetluste kiirendamine toimuda eelkõige menetlusest bürokraatlike takistuste kõrvaldamise, menetluse jätkuva digitaliseerimise ning töökorralduse efektiivsemaks muutmise teel.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.