Märt Belkin • 23 märts 2018

Tallinki uus juht: otsus oli emotsionaalselt keeruline

Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene  Foto: Andres Haabu

Tallinkit asub juhtima pikaaegne kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene. Laevafirma nõukogult tulnud pakkumine oli tema sõnul huvitav, ehkki kultuurivaldkonnast lahkuda on raske.

Tallink andis teada, et laevafirma nõukogu valis juhatuse liikmeks Paavo Nõgese ning määras ta ka juhatuse esimeheks. Nõgese volitused algavad 1. maist ja kehtivad kolm aastat.

"Sellised otsused saavad sündida, kui tehakse huvitav pakkumine. Tallinki nõukogu sellise väljakutseid pakkuva ettepaneku tegi ning peale kaalumist otsustasin selle vastu võtta," rääkis Nõgene Äripäevale, miks ta otsustas pärast 23 aastat kultuurivaldkonnas tegutsemist sektorit vahetada.

Kultuuriministeeriumi kantsler

Töötanud varem Vanemuise teatrijuhi ja peaprodutsendina

Lõpetanud Tartu Ülikoolis ajakirjanduse ja kommunikatsiooni eriala

Kuulub 2001. aastast Reformierakonda

Uus juht tõi esile, et Tallink on väga suur, võimas ning väga suure potentsiaaliga rahvusvaheline ettevõte, kus töötavad oma valdkonna tipp eksperdid. "Tallinki tänastel koduturgudel elab ligikaudu 20 miljonit elanikku," märkis Nõgene.

Mais Tallinna börsi ülekaalukalt suurimat ettevõtet juhtima asuv Nõgene kinnitas ka, et annab omapoolse panuse, et Tallink oleks kasvav, väärtuslik ning hinnatud ettevõte nii tänastel koduturgudel kui ka mujal maailmas.

Paavo Nõgene on olnud kultuuriministeeriumi kantsler alates 2013. aastast. Ministeeriumi pressiteates tõdes ta, et kultuurivaldkonnast lahkumine on emotsionaalselt keeruline. "See valdkond on õpetanud mind elama, töötama, hoolima, armastama. Olen tänulik iga hetke eest tuhandete kultuuri- ja spordiinimestega,“ ütles Nõgene.

 Enne Kultuuriministeeriumi kantsleri ametit töötas Paavo Nõgene Vanemuise teatris. 2004. aastast oli ta seal peaprodutsent, 2006. aastal tõusis teatrijuhi kohusetäitjaks ning seejärel 2007. aastal Vanemuise juhiks.

Investeerib aktiivselt

Nõgene on ise aktiivne investor. Mullu veebruaris Äripäevale antud intervjuus rääkis ta ka Tallinki aktsiast. Siis märkis ta, et laevafirma aktsia, mis toona kauples allpool 1 euro taset, on ebaõiglaselt odav.

"Ettevõtte numbriliste näitajate poolest on atraktiivne kindlasti Tallink, kuid mulle tundub, et Eesti börsi väiksus ning liigsuur aktsionäride arv ning nende investeerimiskäitumine hoiab Tallinki aktsia hinna ebaõiglaselt alla ühe euro taset. Kui Tallink oleks noteeritud mõnel teisel, suurel börsil, oleks olukord ilmselt teine," kirjeldas Nõgene. Loe siit täpsemalt, kuidas värske Tallinki juht investeerib.

Täpselt sedasama arvab laevafirma aktsia kohta suuromanik Ain Hanschmidt. "Tallinki aktsia on jätkuvalt börsil alla raamatupidamisliku väärtuse. Tallinkteenib kuskil 160 kuni 190 miljonit eurot EBITDAd aastas. Viimasel kuuel-seitsmel aastal on väga stabiilne areng olnud. Laenukoormus on jõudnud 470 miljoni peale, laenukoormus EBITDAsse on alla kolme. Need näitajad on väga head," ütles Hanschmidt Äripäeva raadiole.

Täna sulgus Tallink börsil 1,215 euro tasemel. Teated juhivahetuse ning Infortari enamusomanikuna jätkamise kohta saadeti välja siis, kui turg juba kinni läks, nii et investorite hinnangut näeb alles esmaspäeval. Pikalt alla 1 euro kaubelnud aktsia tõstsid uutesse kõrgustesse just spekulatsioonid selle kohta, et firma võib olla müügis.

Hetkel kuum