Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    "Paavo pensionisammas. Ise teen, ise vastutan"

    Paavo Nõgene hakkas investeerima, sest ei soovinud lasta vabal rahal lihtsalt pangaarvel seista.

    Algusaastatel katsetas ta erinevaid börse, võttis vastu kaotusi ja investeeris Tallinna börsi dividendiaktsiatesse, mida hoidis aastaid. Suurim altminek tuli Norra börsilt, mis andis talle hea õppetunni. Tänaseks on ta üles leidnud aktsiaid, millega raha teenida – portfelli eelmise aasta tootlus peaks ulatuma 35%-ni.
    Kuidas jõudsite investeerimise juurde?
    Mu avaliku teenistuse ajale eelneb päris pikk kogemus eraettevõtlusest, mul oli kaks üritusturundusettevõtet, millest üks jagas 2004. aastal Äripäeva turunduse TOPi 1.–2. kohta. 2007. aastal avalikku sektorisse tulles, Vanemuise teatrit juhtima asudes oli mu selge ja põhimõtteline valik, et senisele tegevusele erasektoris tuleb mõneks ajaks joon vahele tõmmata.  Kuna kodu oli soetatud, tuli otsustada, mida eraettevõttes kogunenud vahenditega edasi teha, kuniks ise teenin riigisektorit. Hakkasin vaikselt vaatama investeerimise võimaluste poole ning katsetasin esimesi aktsiaoste, mõnda aega vist ka aktsiafonde. Seega, tegelikult tõi mind investeerimise juurde asjaolu, et ei soovinud lasta vabal rahal pangaarvel seista ja otsustasin katsetada, kas seda oleks võimalik kasvatada muul moel kui kinnisvarasse investeerides.
    Kuidas investorina läinud on?
    Minu aktiivsus investorina börsil on olnud kuni eelmise aastani väga passiivne. Algusaastatel katsetasin erinevaid börse, osaliselt kaotasin raha, kuid seejärel, aastat mäletamata, soetasin dividendiaktsiana paari Tallinna börsi ettevõtte aktsiat, mis seisid kontol aastaid. Elasid seal rahulikult üle nii paremaid kui ka halvemaid aegu. 
    Huvitavaim läbikukkumine oli ilmselt aastaid tagasi Norra börsilt kunagi soetatud seismoloogilisi andmeid koguva Global Geo Services (GGS) aktsiatega. Sellest firmast ma suurt midagi ei teadnud aga tema liikumised tundusid toona noorele investorile huvitavad. Lõpuks hävisin ja väljusin kahjumiga, kuid kogemus seegi, mis tulevikule kindlasti kasuks tulnud.
    Kui rääkida viimastest aastatest tootluse mõttes, siis olen oma portfellis panustanud osalt aktsiahinna kasvule, teisalt dividendidele. Klassikaline. Õnnestunuim kasvuaktsia on portfellis Šiauliu Bankas, millelt ootan portfellile head mõju ka käesoleval aastal. Hea dividendiaktsia on Tallinna Kaubamaja, mida olengi hoidnud portfellis regulaarse dividendi saamiseks.
    Šiauliu Bankas on huvitav aktsia, kus sisenesin esimese positsiooniga tasemelt alla 0,3 euro aktsia, tänaseks on aktsiahind 0,46 europeal, lisaks on antud selle aja jooksul täiendavalt 28% aktsiaid juurde aktsiakapitali suurendamise kaudu, teenitud kasumi arvel. Kui 2016. aasta viimastel kuudel suurt üllatust tulemustes ei tulnud, siis tundub, et strateegia jätkumisel tuleb kogu portfellile ka aasta teises kvartalis ilmselt juurde umbes 35% täiendavaid aktsiaid. Tegu on huvitava aktsiaga, ettevõtte tulemused on oluliselt paranenud, samuti on aktsia hind viimase kahe aasta vältel taastunud peale aktsiakapitali suurendamist toimunud korrektsiooni ehk sisuliselt saab öelda, et eelmine aasta maksti juurde antavate aktsiate kaudu 20% dividendi ja hind tõusis ka vaatamata sellele veelgi.
    Eelmise aasta aktsiaportfelli tootluseks peaks kujunema kokkuvõttes ligi 35%, lõplik majandusaasta aruanne on raamatupidaja juures veel kokkupanemisel.

    Kultuuriministeeriumi kantsler

    Töötanud varem Vanemuise teatrijuhi ja peaprodutsendina

    Kuulub mitmetesse nõukogudesse: SA Eesti Kunstimuuseum, SA Eesti Kontsert, SA Eesti Filmi Instituut, jt

    Lõpetanud Tartu Ülikoolis ajakirjanduse ja kommunikatsiooni eriala

    Allikas: www.kul.ee

    Millised sektorid börsil kõige rohkem huvi pakuvad?
    Ma ei saa öelda, et oleks konkreetset sektorit. Olen loomult patrioot, seega jälgin aktiivsemalt edukate Eesti ettevõtete tegemisi. Olen olnud lühemat või pikemat aega seotud Silvano, Tallinna Kaubamaja, Tallinki, Harju Elektri, Baltika aktsiatega. Kuid olen vaadanud ka väljapoole ja hoidnud lühiajaliselt positsioone Apple ning eelmisel aastal kahe kuu jagu näiteks ka Deutsche Bank aktsiaid omades, teenides kahe kuuga ca 10% tootlust, kuna õnnestus aktsiaost osalt riskantsel, kuid huvitaval ajal languse põhja läheduses. Väljutud sai tagant-järele vaadates liiga vara, kuid kahetseda pole mõtet, see ei aita elus edasi.
    Milline on teie investeerimisstrateegia?
    Nii ja naa. Aasta esimeses pooles rihin dividendiaktsiaid ja hoian olemasolevaid positsioone, aasta teises pooles on viimasel kahel aastal tulnud ette lühiajalisemate, kasvule suunatud positsioonide võtmisi.  
    Mille järgi investeeringuid teete?
    Kuna pikaajalisemalt hoian Eestiga seotud ettevõtete aktsiaid, siis jälgin regulaarselt majandustulemusi, nende trendi, analüüsin dividendimaksmise võimekust, jälgin seda kas liigsuur pisiinvestorite arv võib mõjuda aktsiahinna tõusule takistava survena jne. Olen täheldanud, et näiteks Tallinna Kaubamaja tundub olema aktsia, mille aktsiaraamatus olevate omanike hulk ning nende investorkäitumine on üldiselt soodne aktsia hinna stabiilsusele. Tallinna Kaubamaja aktsionäride seas tundub rahmeldamist ja emotsioonide ajel tegevust olema vähem kui mõne teise aktsia puhul.
    Kuhu investeerite rohkem, kas Tallinna börsile või välismaale?
    Proportsionaalselt on hetkel 2/3 Eesti ja 1/3 Leedu. Leedus siis küll konkreetselt vaid üks ettevõte – Šiauliu Bankas.
    Investor Paavo Nõgene.Foto: Andres Haabu
    On teil Tallinna börsilt mõni ettevõte silma jäänud, millel näete suurt tõusupotentsiaali? Miks see nii on?
    Ma usun, et head ning stabiilset dividenditootlust pakub jätkuvalt Tallinna Kaubamaja. Me kõik peame sööma. Kaubamajas on see elutähtis valdkond esindatud ja see on nende  ettevõtte tegevuse portfellis olulisel kohal. Jalanõusid ja autot me iga aasta ei pruugi osta, süüa ostame iga nädal. Tallinna Kaubamaja pakub mõlemat ning kuna ettevõtte teenuse kvaliteet on hea, siis näen selles aktsias jätkuvalt head tootlust, ennekõike stabiilse dividendimaksjana.
    Ise usun, et Silvano näitab ka sel aastal veel mõningast aktsia hinna taastumist. Juhin tähelepanu, et Silvano pole veel jõudnud tagasi tasemele kust kukkuma kunagi hakkas. Sellele aitab kaasa nii aktsiate arvu vähendamise programm, ettevõtte efektiivsemaks muutumine ning loodetav sihtturgude ostujõu stabiliseerumine. Kuid möönan, ei ole kaugel see tase, mille olen iseendale määranud väljumishinnaks. Lisaks on Silvano näidanud end hea stabiilse dividendi maksjana, eelmisel aastal kokkuvõttes 25 senti.
    Ettevõtte numbriliste näitajate poolest on atraktiivne kindlasti Tallink, kuid mulle tundub, et Eesti börsi väiksus ning liigsuur aktsionäride arv ning nende investeerimiskäitumine hoiab Tallinki aktsia hinna ebaõiglaselt alla ühe euro taset. Kui Tallink oleks noteeritud mõnel teisel, suurel börsil, oleks olukord ilmselt teine.
    Mida arvate praegusest investeerimisbuumist, kas pidu võib varsti otsa saada?
    Ma ei ole kindel, kas me Eestis saame rääkida buumist. Meie börs on selleks täna liiga väike. Omaette teema on,  palju Eesti inimene üldse teab, kuhu näiteks meie pensionirahad tegelikult ning mis mahus investeeritud on? Minu arvates võiks investeerimisteadlikkuse kasvule oluliselt enam veel kaasa aidata. Siin teeb head tööd ka näiteks Investor Toomas, kes tundub olevat Investor Mari kasuisa. Mõlemad aitavad investeerimise põhimõtteid selgitada lihtsas keeles.
    Mida soovitate algajale investorile?
    Investeerimise alustamiseks ei pea saama pärandust välismaal elavalt inimeselt. Investeerimist saab alustada ka väikestest summadest, kõige kallim aktsia Tallinna börsil maksab alla 14 euro.
    Mina käsitlen oma ettevõtte alt tehtud investeeringut isikliku pensionisambana. Paavo pensionisammas. Ise teen, ise vastutan.
    Kes on teie iidolid investeerimismaailmas?
    Ei ole kujunenud iidoleid, sest eks igal võimalikul iidolil on oma strateegia, tõekspidamised,  ja kellegi teise portfellis toimuv ei pruugi sobida minu võimaluste, portfelli suuruse, investeeritava turu ning materiaalse riski võtmise võimalusega. Leian, et on lihtsam elada, kui isiklikes rahaasjades ebaõnnestumisel ei oleks kõrvalisi süüdlasi.
    Milliseid investeerimisteemalisi raamatuid loete?
    Jälgin regulaarselt börsiteateid, Eesti meediaväljaannetes ilmuvaid börsi- ja majandusteemalisi artikleid ning silma jäävate maailma ettevõtete börsiteateid. Loen artikleid ja tutvun uudistega, mis kättesaadavad avalikest allikatest.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Airbus sõlmis Türgiga ligi 20 miljardi dollari suuruse tarnelepingu
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Turkish Airlines sõlmib Rolls-Royce Holdings ja Airbusiga lepingu lennukikomponentide kodumaiseks tootmiseks, mille väärtus on 20 miljardit dollarit, mis on osa eelmisel aastal välja kuulutatud suuremahulisest ostust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub samas ajaraamis Martti Singi ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub samas ajaraamis Martti Singi ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Luksuskortereid lubanud arendaja lõpetas pankrotis
Esmaspäeval kuulutas Harju maakohus välja skandaalse Teletorni Kodude pankroti. Vene rikkurile kuuluv ettevõte arendas Pirital luksuskinnisvara, kuid uhke plaan lõppes poolikute korterite ja suurte võlgadega.
Esmaspäeval kuulutas Harju maakohus välja skandaalse Teletorni Kodude pankroti. Vene rikkurile kuuluv ettevõte arendas Pirital luksuskinnisvara, kuid uhke plaan lõppes poolikute korterite ja suurte võlgadega.