Äripäev • 24. märts 2018 kell 11:09

President Kaljulaid: Eestis ei ole kivistunud eliiti

Kersti Kaljulaid  Foto: Scanpix/Reuters

President Kersti Kaljulaid rääkis täna ideedekonverentsil TEDxLasnamäe, et Eestis määrab igaühe edukuse töötahe, mitte päritolu.

„Eks ka minu koolipõlves oli neid, kel liikus rohkem raha või kasvõi kodust kaasa pandud toitu kui teistel. Aga võin kinnitada, et see ei määranud minu kursusekaaslaste või teiste meie teaduskonna üliõpilaste akadeemilist või hilisemat elulist edu või ebaedu. Määras ikka enda tahe,“ rääkis riigipea ja tõi näiteks, kuidas nii võis üksikema lapsest saada vabalt professor või tavalisest Haapsalu poisist suurettevõtja.

„Eestis ei ole kivistunud eliiti. Jah, ka meil leidub mitu põlve järgemööda edukaid ettevõtjaid, poliitikuid, kunstnikke ja kirjanikke, aga sel pole pistmist võimaluste monopoliseerumisega kitsa ühiskonnakihi kätte,“ selgitas president Kaljulaid.

Ta lisas, et täna viib haridus Lasnamäelt või Mustamäelt sama kaugele kui lõputunnistus Inglise kolledžist või Prantsuse lütseumist ja ka väikelinna koolist saame kaasa korraliku inglise keele, mis lubab kandideerida rahvusvaheliselt õpikohtade nimel. „Eestis saab igaühest saada keegi. Kui ta õpib ja kui ta julgeb. Mina tahan, et see jääks igavesti nii.“

Hetkel kuum