„Kõige hullem on seisak“

Harju Elektri juht Andres Allikmäe ütles, et kriis ükskord tuleb, aga kindlasti mitte seal, kus teda oodatakse ja millal teda oodatakse.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 10. aprill 2018 kell 8:34

Elektriseadmeid eksportiva Harju Elektri juhi Andres Allikmäe sõnul on ettevõttel tugev hoog sees, kuid Eesti firmad võiksid müüa välisriikidesse rohkem valmistooteid.

„Olen aja jooksul õppinud, et kriis ja majanduskasv ei ole kunagi samal ajal samas kohas, vaid on nihutatud nii valdkonniti kui ka geograafiliselt. Igal ajal on elatud, võib-olla lihtsalt mitte nii vaimustunult. Kõige hullem on seisak, määramata suund,“ rääkis Allikmäe, kui jutt liikus värskete eksporditulemuste kõrval sellele, kuidas ettevõttel lähiaastatel eksportimisega läheb.

Kui tuleb kriis

Praegu ta seisakut ei näe - turult leiab väga palju võimalusi. „Kui majandus on heal järjel, siis eksport peab ka üles minema. Kriis ükskord tuleb, aga kindlasti mitte seal, kus teda oodatakse ja millal teda oodatakse.“

Statistikaameti värsketest andmetest selgus, et kaupade eksport suurenes veebruaris võrreldes läinud aasta sama ajaga 15%. Kaupadest eksporditi veebruaris enim mineraalseid tooteid (16% kogu kaupade ekspordist), elektriseadmeid (15%) ning puitu ja puittooteid (11%). 

Kui palju tellimusi Harju Elekter lähiaastatel ootab, ei soovi Allikmäe ennustada. „Praegu oleme väga heal lainel, hoog on sees. Me ei tea, mis juhtub mõne aasta pärast ja kuidas see meid mõjutab,“ ütles ta vaid.

Seadmete müük sõltub Allikmäe sõnul hooajast. „Alajaamu ja muid seadmeid päris jää sisse ei pane,“ märkis Allikmäe ja lisas, et Harju Elekter müüb enim seadmeid Soome.

Siseturg õnnetu

Eksport on Eesti jaoks väga oluline, tõdes Allikmäe, eriti kui teistesse riikidesse läheks teele praegusest rohkem väärindatud tooteid. „Eestis ei ole eriti kasvada millegi muu kui ekspordi arvelt, sest meie siseturg on niivõrd pisike ja natuke õnnetuke,“ rääkis ta.

Allikmäe lükkab ümber väite, et siinsed ettevõtted pelgavad teistesse riikidesse oma toodangut müüa.

„Mõnel võib julgust puudu jääda, aga arvan, et see on seotud pigem segmendiga ja sellega, millega firma rahuldub. On pereettevõtteid, kellele on enam kui küll siinne turg või natuke Lätit – neil polegi rohkem vaja, aga kui ettevõtted tahaksid kasvada, siis nendel ei ole muud valikut. Peavad tegema eksporti,“ on Allikmäe nägemus.

Hetkel kuum