• Jaga lugu:

  Parimad juhid: palganumber võiks olla avalik

  Eesti parimad juhid kinnitasid, et nemad inimesi palgates ja neile töötasu määrates soo järgi erisusi ei tee.

  Eesti parimaks juhiks valitud Circle K Eesti juht Kai Realo tõdes, et tema jälgib väga kiivalt, et samal ametikohal töötavad naised ja mehed saaksid sama palka. „Ei saa kehtida need harilikud argumendid, et mul on pere ülal pidada ja seepärast peaks mul palk suurem olema. Et ei oleks sellist diskrimineerimist,“ rääkis ta.
  Realo sõnul julgustab ta kõiki suguõdesid, kes pelgavad palka juurde küsida. „Ma tean iseenda pealt, et see ei ole lihtne. Ma ei tea, kas see on sellest, et ma olen lihtsalt mina või sellest, et ma olen naine, aga ma olen alati mõelnud, et silmaga on näha, kui hästi ma töötan, ju siis ka palk on vääriline. Aga vahel tasuks ka kombata seda teemat."
  Kolme parima juhi sekka valitud Eesti Energia juhi Hando Sutteri kinnitusel teeb mitmekesisus meeskonna tugevamaks, sealjuures mitte vaid naiste ja meeste mitmekesisus, vaid ka vanade ja noorte ning rahvuste paljusus. Ta avaldas kahtlust, et Eestis müüvad mehed end üle, on endast liiga heal arvamusel, ja naised on samas liiga tagasihoidlikud. „Ma julgustaksin naisi olema aktiivsemad enda tugevusi välja tooma. Naistel on väga-väga palju eeliseid meeste ees. Nad on põhjalikumad, nad taluvad rutiini paremini, neil on parem empaatiavõime.
  Kolmandale parima juhi nominendile Raul Puusepale on palgalõhe probleem Eestis alati natuke arusaamatu tundunud. „Võib-olla seda kuskil on ja tõenäoliselt on, kui sellest nii palju räägitakse, aga arusaamatu tundub ta minule sellepärast, et meil seda ei ole. Me ei palka inimesi ega tasusta neid sõltuvalt sellest, kas ta on mees või naine,“ ütles ta ja lisas, et tasustamine sõltub tööst ja panusest, vastutusest, kogemustest ja kompetentsist. „Mees või naine, see ei ole üldse teema.“
  Kas juhi palk võiks olla avalik?
  Kai Realo:
  Juhi palk teatud mõttes on avalik, sest neid edetabeleid tehakse. Kuna neid edetabeleid juba tehakse, siis võib-olla oleks mõistlikum, et juhi palk oleks avalik. Nende tuletamine võib tuua kaasa palju hullemaid tulemusi: tõlgendatakse mingeid numbreid valesti ja inimesed saavad asjast valesti aru. Eesti ühiskonnas tekitab see veel kindlasti vastakaid emotsioone. Ma kujutan ette, et osal on piinlik oma palga pärast, teistel on hirmus, et teised kadestavad ja nii edasi. See on keeruline.
  Raul Puusepp:
  Jah ja ei. Ma ei näe selles probleemi, kui juhtide palgad on avalikud. Samas siis võiksid olla need avalikud kõigil juhtidel. Kui see on avalik tükati, siis tekib võib-olla valearusaamasid või pingeid. Aga põhimõtteliselt jah, miks mitte. Meie kirjutame börsiettevõttena oma aruannetes ju kogu aeg ka sellest poolest.
  Hando Sutter:
  Ma arvan küll, et siin ei tohiks saladust olla. Pigem on oluline debatt selle üle, miks juhi palk on just selline, nagu ta on. Ma olen olnud kogu aeg üsna hästi tasustatud ja kui mind on kutsutud kuhugi tööle ja ollakse valmis seda palka maksma, mida ma olen küsinud, olen ma teinud otsuse, et ma ei lähe sinna. Lihtsalt sellepärast, et mulle tundub, et ma ei suuda selles olukorras selles ettevõttes luua sellist lisaväärtust, et oleks mõtet sellist palka maksta. See on pigem olnud mu enda kaalutlus ja mul on sellised näited olemas. Juhile makstav palk ja see väärtus, mis ta loob, peavad olema väga heas korrelatsioonis ja see peab olema nii iseendale kui ka avalikkusele selgitatav.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Allar Jõks valitsuse aastast: silma pole jäänud ükski algatus, mis lihtsustaks seadusandlust või vähendaks bürokraatiat
Eestis puudub hetkel ministeerium, kelle südameasjaks on hea õigusloome eest seismine ja ametkondlikust lühinägelikkusest võrsuvate algatuste pidurdamine, kirjutab vandeadvokaat ja endine õiguskantsler Allar Jõks oma Facebooki lehel.
Eestis puudub hetkel ministeerium, kelle südameasjaks on hea õigusloome eest seismine ja ametkondlikust lühinägelikkusest võrsuvate algatuste pidurdamine, kirjutab vandeadvokaat ja endine õiguskantsler Allar Jõks oma Facebooki lehel.
Keskpanga kohtumine pani turud langema
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Föderaalreservi otsuse valguses võttis USA börs peale hommikust tõusu suuna alla, vahendab Yahoo Finance.
Toomas Taube: taasiseseisvunud Eestis sai tööõigus ühena esimestest uue seaduse
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab Äripäeva erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.
Vaid kolm päeva pärast Eesti Vabariigi põhiseaduse vastu võtmist rahvahääletusel juunis 1992 jõustus töölepingu seadus. Mitu olulist seadust, nagu näiteks asjaõigusseadus, tsiviilseadustiku üldosa seadus ja võlaõigusseadus, hakkasid kehtima oluliselt hiljem, kirjutab Äripäeva erilehes Juubel advokaadibüroo Walless partner ja vandeadvokaat Toomas Taube.
Raadiohommikus: toidu kallinemisest, rekordilisest palgakasvust ja Ferraridest
Kolmapäevane hommikuprogramm võtab fookusesse hinnatõusud, toidu kallinemise, rekordilise palgaralli ja luksusautode müügi.
Kolmapäevane hommikuprogramm võtab fookusesse hinnatõusud, toidu kallinemise, rekordilise palgaralli ja luksusautode müügi.