Äripäev • 17. august 2018 kell 5:56

Vabaerakond annab iga kuu Ojasalu firmale 5000 eurot

Ardo Ojasalu  Foto: Andras Kralla

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) esimehe Ardo Ojasalu juhitav MTÜ Korruptsiooniradar saab Vabaerakonnalt iga kuu 5000 eurot toetust, tunnistas erakonna esimees Andres Herkel eile Postimehele.

Herkel tunnistas videointervjuus Postimehele, et erakond üritab nüüd välja uurida, kas see rahakasutus on olnud ka mõistlik. "See, mille peale seda summat kasutatakse täpselt ja mis on selle töö tulemused, on arutlusel olnud ühel meie viimastest juhatustest ja juhatus tuleb selle küsimuse juurde tagasi ja teeb oma kaalutletud otsused," rääkis Herkel. "Me tegeleme praegu selle küsimusega, millele see raha on kulunud."

Herkeli teada on see raha kulunud Ardo Ojasalu uurimistöödele. Tema sõnul võiksid need tulemused ka meediat huvitada, kuid ei ole avalikkuse ette jõudnud. "Seda möönab ka härra Ojasalu ise - me oleme nendel teemadel kohtunud. Samal ajal ma kaitsen härra Ojasalut persoonina täiesti üheselt selles mõttes, et kui keegi on Eestis erakondade rahastamise järelevalve komisjoni kaudu korruptsiooniga tõhusalt poliitilise korruptsiooniga tegelenud, siis on see tema. Aga see ei ole toonud meile poliitilist nii-öelda punkti."

Herkel lisas, et tema teada on Ojasalu uurimisteemadeks katuserahade kasutamine, korruptsioon omavalitsustes, Tallinna linna skeemid, tervishoiusüsteemid.

2017 loodud osaühingu Korruptsiooniradar asutajate hulka kuuluvad ka Karli Lambot, Anne Hanseberg. Ardo Ojasalu on endine SDE liige, ta astus erakonnast välja 2017. aastal. Ta on erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees.

Äripäev kirjutas 2015. aastal, et riigikogu erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees Ardo Ojasalu on Luksemburgis registreeritud varjatud osanikega firma juhatuse liige.

Vaata intervjuud Herkeliga Postimehe veebist.

Ojasalu huvide konflikti ei näe

Ardo Ojasalu ise kommenteeris ERRile, et ei näe huvide konflikti selles, et Vabaerakond eraldab igas kuus tema juhitavale mittetulundusühingule Korruptsiooniradar 5000 eurot.

Ojasalu ütles ERRile, et umbes pool sellest rahast kulub tema töötasuks. Ülejäänu kulub mittetulundusühingu muudeks kuludeks. Tema sõnul ei ole Vabaerakonna toetust kuidagi salajas hoitud, vaid sellest räägiti juba Korruptsiooniradari esimesel pressikonverentsil.

Ojasalu sõnul on ta arvestanud võimalusega, et Vabaerakond võib igal ajal toetamise lõpetada, pidades seda erakonna siseasjaks.

Ojasalu kinnitas, et kui erakondade rahastamise järelevalve komisjonis peaks ta tundma huvide konflikti, siis ta taandaks end. Ta möönis, et Vabaerakonnaga seotud teemasid pole viimasel ajal uurida tulnud. "Kui vajadus tekiks, siis kindlasti taandaksin end."

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Hetkel kuum