• Jaga lugu:

  Kosunud piimahind pani käibe kasvama

  Taime- ja loomakasvataja Laekvere PM kasvatas mullu piimahinna tõusu ja parema saagikuse toel jõuliselt käivet ja kasumit.

  1996. aastal Laekvere ühismajandi lagunemise järel tekkinud firma põhitegevus oli mullu suunatud piimatootmisele. Aruandeaastal realiseeriti piima kokku 4786 tonni, 2017 aasta lõpul oli Laekvere PMis kokku 670 looma, nendest 284 olid lüpsilehmad, tiineid mullikaid oli aasta lõpul 121 ja noorloomi 204, selgub majandusaasta aruandest.
  Foto: Andras Kralla
  Lisaks piima tootmisele tegeleti ka teravilja-, rapsi- ja kaunviljakasvatusega. OÜ Laekvere PM maakasutus 2017. aastal oli kokku 2384 hektarist, millest 912 hektarit on firma omandis ja 1472 hektarit rendil. Teravilja külvati mullu 1260 hektarile. Saagist osa kasutatakse omasöödana loomadele ning ülejäänu nagu raps ja uba müüakse.
  Mullu oli firma müügitulu 2,5 miljonit eurot ja kasum 355 000 eurot, samas kui aasta varem olid käivet 1,9 miljoni euro jagu ning joone all vaatas vastu 273 000 euro suurune miinus. “Ettevõte käive kasvas oluliselt (23%) võrreldes eelneva majandusaastaga, seda tingis piimahinna tõus ja parem põllukultuuride saagikus,” märkis juhatus majandusaasta aruandes.
  Tänavu on firma põhiäriks planeeritudjätkuvalt piima tootmine ja teraviljakasvatus. Eesmärgiks on suurendada tootmise efektiivsust ja kasumlikkust, maakasutuse suurust ning loomade arvu, selgub aruandest.
  Töötajaid oli Laekvere PMis mullu 50 ning palgakulu ulatus 566 000 euro ligi, samas kui aasta varem oli 52 töötaja palgakulu 538 000 eurot. Ühe töötaja keskmine tasu kuus oli 943 eurot.
  Firma enamusomanik on mulluses Äripäeva Rikaste TOPis 408. koha saavutanud Margo Klaasmägi. Äriregistri järgi kuulub talle ja Lili Morgen Klaasmägile firmast 53,85%; võib eeldada, et tegu on ühisvaraga. Lisaks on Margo Klaasmäe nimel veel 23% ettevõttest. Lisaks on võrdselt 7,69% omanikud Urmas Siim, Kersti Altpere ning Eha Liivak. Dividendi omanikud välja võtta ei plaani ning Laekvere PMi jaotamata kasum ulatub pärast eelmist aastat 2,8 miljoni euro ligi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.