investor Toomas • 6. september 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

Langus juba päral

Alati on kuskil kriis. Kuigi suurest krahhist veel rääkida ei saa, on mitu suurt börsi tänavu löögi alla sattunud.

Buenos Aireses portestitakse IMFi ja avalike teenuste hinnatõusu vastu.
Buenos Aireses portestitakse IMFi ja avalike teenuste hinnatõusu vastu.  Foto: AFP/Scanpix

Kui kevadel sai värisetud USA börside napilt 5% languse pärast, siis mitu riiki võib selle peale tänavu vaid õlgu kehitada. Päris paljud suured börsid on alates aasta algusest langenud üle 20% – korralik kukkumine. Laialt levinud arusaama järgi võib börsidel korrektsioonist rääkida siis, kui toimub juba 10% odavnemine.

Kõige kehvemini on käinud Hiina börside käsi. Alates aasta algusest on Shenzheni indeks kukkunud 23%. Peaaegu samas suurusjärgus on kukkunud ka Shanghai börs. Põhjuseid ei tule kaugelt otsida: kaubandussõda USAga kogub tuure, tolle on seni lubatud kehtestada 50 miljardi jagu, aga räägitakse ka 200 miljardi dollari väärtuses karistustollidest.

Kaubandussõda survestab praegu valusalt just Hiina väiksemaid tootjaid ja äriaktiivsuse kasv oli augustis viimase 14 kuu aeglaseim. Teisalt on renminbi dollari suhtes aastaga 5% odavnenud ning Hiina keskpank näib olevat võtnud sihi rahvusvaluutat ka odaval tasemel hoida – see muudab Hiina kaubad odavamaks ja seega maailma ostjatele atraktiivsemaks. Keskpanga otsus tuli pärast juulikuist statistikat, mis näitas, et eksport kahanes 8,3%.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt