Äripäev • 18. september 2018 kell 10:17
Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler  Foto: Meeli Küttim

Eesti äriühing Tallinex OÜ sai USAs hiigeltrahvi

Eestiski loata investeerimisteenuste pakkumises süüdi jäänud soomlastele kuuluv Tallinex sai USAs enam kui poole miljoni dollari suuruse trahvi.

USA kohtuotsus kohustab ettevõtet tasuma ligi 682 000 dollari suurust trahvi ja hüvitama enam kui kümne miljoni dollari väärtuses kahjusid, teatas finantsinspektsioon.

„Tallinexi juhtum näitab selgesti finantskuritegevuse rahvusvahelist ulatust ja seda, et rikkujad leitakse ning neid karistatakse,“ sõnas finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler. „Finantsinspektsiooni suhtlus USA kolleegidega on tõendiks, kui oluline ja tulemuslik on riigiasutuste piiriülene koostöö.“

Finantsinspektsioon esitas 2014. aastal Tallinex OÜ kohta uurimisasutustele kuriteokaebuse, kuna ettevõte osutas Eestis ilma tegevusloata investeerimisteenuseid. Prokuratuur alustas kriminaalasja, mis lõpetati 2016. aastal kokkuleppemenetluses. Prokuröri oportuniteedimääruse järgi oli süüteokoosseis täidetud.

Samal ajal, kui Eestis käis kriminaalmenetlus, jätkas Tallinex OÜ investeerimisteenuste osutamist väljaspool Euroopat, ka USAs, omades väidetavalt saareriigi Saint Vincent ja Grenadiinid tegevusluba.

USA toormefutuuridega kauplemise komisjon CFTC kaebas Tallinexi koostöös finantsinspektsiooni ning Bulgaaria ja Tšehhi väärtpaberituru järelevalve asutustega kohtusse, kus ettevõte sai 681 888 dollari suuruse trahvi ja kohustus hüvitama 10 289 391 dollari väärtuses kahjusid.

Hetkel kuum