• Jaga lugu:

  Karilaid: Ligi ei olnud Danske juhtumis vastutusest vaba

  Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles pärast tänast Finantsinspektsiooni juhi Kilvar Kessleri ärakuulamist, et Finantsinspektsiooni nõukogu, mida tollal juhtis rahandusminister Jürgen Ligi, oleks pidanud nii mahukale rahapesule agressiivsemalt reageerima.

  Hommik, mil Sampo pangast sai Eestis Danske. Fotol on vasakult panga ettevõtete panganduse direktor Tõnu Vanajuur, juht Aivar Rehe ja pangaoperatsioonide juht Arvo Juhkam aastal 2012.Foto: Raul Mee
  "Kui varem prooviti väita, et Finantsinspektsiooni nõukogu on vastutusest vaba, siis pärast ärakuulamist tuli ikkagi välja, et see nii ei ole,“ rääkis Karilaid.
  Ta märkis, et Kessler lubas täpsustada, millal Danske probleem Finantsinspektsioonis nõukogu tasandile viidi ning kuidas nõukogu sellele reageeris.
  Karilaiu sõnul oleks saanud Ligi viia riigikogu ette probleemi, et on vaja õigusruumis midagi muuta või võtta ühendust Taani rahandusministriga või anda poliitiline signaal, et ei ole normaalne, et 10 aastat sai selline kahtlase päritoluga raha transiit toimuda. "Meie üksused andsid küll mingeid signaale, aga neid keegi tõsiselt ei võtnud.“
  Karilaiu sõnul täpsustab finantsinspektsioon veel Venemaalt aastatel 2009-2012 tulnud signaale rahapesu kohta.
  Lisaks märkis Karilaid, et nõukogu puutumus tuleb mängu ka asjaolu juures, et finantsinspektsiooni 90 töötajast tegeleb vaid 2 rahapesuvastase võitlusega. "Finantsinspektsiooni laual on selle struktuuri ülevaatamine,“ ütles Karilaid ja lisas, et tema arusaama järgi tegeleb nõukogu sellega, et inspektsioonis pandaks rohkem rõhku rahapesuvastasele võitlusele. Tema sõnul peatuti põgusalt ka teemal, kas Eesti Finantsinspektsioon vajaks reformi.
  "Miks ei pööranud nõukogu varem tähelepanu, et sellest struktuurist tegeleb rahapesuvastase võitlusega nii vähe inimesi? See on küsimus, millele ma loodan, et Jürgen Ligi annab 8. oktoobril ärakuulamisel omapoolsed selgitused,“ rääkis Karilaid.
  Lisaks on Karilaiu sõnul segane, miks ei liikunud riigiasutuste vahel info piisavalt. Nimelt ei alustanud prokuratuur tema sõnul Bill Browderi avalduse peale uurimist, sest tahis Finantsinspektsioonilt selgemaid asjaolude kirjeldusi. "Miks siis finantsinspektsioon ei andnud neid? See on ka hetkel vastuseta. Kui juba varem tulid signaalid, oleks pidanud neid asjaolusid täpsemalt fikseerima nii rahapesu andmebüroo kui ka finantsinspektsioon.“
  Karilaid avaldas lootust, et riigikogu õiguskomisjon suudab panna raporti kokku novembri keskpaigaks. Ta märkis, et Danske Banki raport ei ole piisav, sest seal ei ole nimetatud ühtegi konkreetset vastutavat isikut.
  Täna otsustas õiguskomisjon, et 6. novembril toimub riigikogus arutelu rahapesu tõkestamise probleemidest.
  Eelmisel nädalal rääkis Jürgen Ligi, et hindab Finantsinspektsiooni tööd Danske juhtumi valguses väga kõrgelt, oma poliitilisi konkurente, kes tema suhtes kriitikat teevad, nimetas Jürgen Ligi aga poriloopijateks, kes lasevad poliitilistel eesmärkidel Eesti riigi mainel kukkuda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Börsiguru Seppo Saario avaldas nipid, kuidas leida kasvurakette
Soome investeerimisguru Seppo Saario rääkis tänasel investor Toomase konverentsil, milliste põhimõtete järgi tema täna investeerib ning kust tema otsib 10-kordistumise potentsiaaliga aktsiaid.
Soome investeerimisguru Seppo Saario rääkis tänasel investor Toomase konverentsil, milliste põhimõtete järgi tema täna investeerib ning kust tema otsib 10-kordistumise potentsiaaliga aktsiaid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.