Äripäev • 29. oktoober 2018 kell 13:39

Riik tellib aktsiisipoliitikale uuringu

Riik teab, kuidas aktsiiside tõus on mõjunud maksulaekumisele, aga millist majanduslikku mõju see avaldab, uuritakse eraldi tellitud analüüsiga  Foto: Scanpix

Rahandusministeerium tellib 82 000 euro eest PricewaterhouseCoopers Advisorsilt uuringu, millega soovitakse analüüsida aktsiisipoliitika riske, võimalusi ja mõju majanduskeskkonnale piirikaubanduse tingimustes.

Aktsiisikaupade soetamist ja tarbimist on eriti piirikaubanduse tingimustes raske üheselt mõõta, kuna andmeallikaid ning huvigruppe on mitmeid. Aktsiisipoliitika on tugeva avaliku tähelepanu all, avalikus inforuumis liigub palju informatsiooni. Seetõttu on vajalik sõltumatu analüüs, mis annab toimuvale objektiivse hinnangu, teatas rahandusministeerium.

Kuigi olemasolevad andmed ja analüüs näitavad seda, mis on aktsiisipoliitika tulemusel muutunud maksude laekumises, ja näitavad teatava usaldusväärsusega ka seda, kuidas on muutunud tarbijakäitumine, siis aktsiisipoliitika mõju ettevõtetele ja majandust laiemalt puudutavaid uuringuid pole seni läbi viidud, tõdeb ministeerium.

Samuti puuduvad objektiivsed hinnangud aktsiisipoliitika ja tekkinud piirikaubanduse mõju kohta praegu ja tulevikus Eesti ettevõtete majandustulemustele ja Eesti majanduse konkurentsivõimele, tööhõivele ning regionaalarengule, ja täpne sektorispetsiifiline hinnang majanduslikule mõjule.

Analüüs valmib märtsi alguseks, kulust pool kaetakse Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Hetkel kuum