Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Võlgades Weekendi pakkumine: maksame 25% või mitte midagi

    Räpipundi 5MIINUST liikmed Estoni Kohver (vasakul) ja Päevakoer naersid Weekendi festivali pakkumise välja. Edaspidi ootavad nad poolt ettemaksust kullas.Foto: Liis Treimann

    Ettevõtjad, kes ootavad siiani suvel toimunud Weekendi festivali korraldajatelt raha, said nüüd hoopis üllatava pakkumise: võtad võlast 25% või me läheme pankrotti.

    Pakkumisest kuulnud ettevõtjad peavad seda naeruväärseks. Mõni plaanib minna kohtusse.
    Weekend Festival Baltic OÜ omanik John Rugemalira teatas kirjas partneritele, et ettevõtte pankroti vältimiseks saavad nad maksta ettevõttele, kelle ees neil võlg üleval on, kokku 25 protsenti tasumata võlast neljas võrdses osamakses. Maksetega saaksid nad tema väitel alustada jaanuari keskelt ning need tehakse kord kuus. “Pärast nende nelja osamakse tasumist loeksime võla teie ees täielikult tasutuks ning kõik järgnevad nõuded kehtetuks.”
    Rugemalira palub kirjas meeles pidada, et kui algatataks pankrotimenetlus, ei saa nad nii head pakkumist kõrgete menetluskulude tõttu enam teha. Samuti lõpetaks see nende edasise tegevuse, mis kaotaks ka kõik tulevased rahavood. “Me tõesti usume, et teile selles kirjas pakutav lahendus on asjaolusid arvestades parim. Kui teie ja teised võlausaldajad võtavad meie ettepaneku vastu, aitaks see meil jagu saada meie ajutistest rahalistest raskustest ning sillutada tee tulevasteks võimalusteks ja kindlustada meie tugevat koostööd.”
    Äripäeva küsimustele John Rugemalira loo avaldamise ajaks ei vastanud.
    Räpipunt 5MIINUST, kes esines festivalil niigi tavapärasest poole väiksema tasu eest, ei suutnud pakkumisest kuuldes seda tõsiselt võtta. “Teed poole summa eest live’i ja saad poolest 25%,” naeris pundi liige esinejanimega Estoni Kohver. Tema sõnul nemad sellist kirja siiski saanud ei ole, sest nende esinemine käis vahendajate kaudu.
    Kohver avaldas lootust, et Weekendi festivali enam ei toimu ja tühja koha täidab keegi uus. Edasise koostöö kohta festivaliga oli Kohver konkreetne: “5 MIINUST on väga pika vihaga bänd, kes ülelaskjad pigem hävitab kui neile teisi võimalusi annab. Ent loomulikult oleme me äraostetavad... kolmekordse esinemistasuga, pool ettemaksu kullas või Evoniki aktsiates, ööbimine kümnele ja liiter viina... siis võime reedel kell 23 esineda küll,” teatas ta.
    Annab asja kohtusse
    Turvafirmale G4S on Weekend Festival Baltic sularahaveoteenuse eest võlgu üle 2000 euro. Värske pakkumise järgi saaks G4S Weekendi festivalilt sellest tagasi umbes 500 eurot 125 euro kaupa.
    Weekendi festivali korraldajad on siiani partneritele võlgu. Kannatus hakkab katkema ja näiteks turvafirma G4S kavatseb anda asja kohtusse.Foto: Konstantin Sednev / Eesti Meedia / Scanpix
    G4S Eesti võlanõuete osakonna jurist ­Ulvi Jürgenson ütles, et nad ei saa sellist pakkumist vastu võtta, sest kompromiss ei saa olla nii suures ulatuses teist poolt kahjustav. “Kui võlausaldaja aktsepteerib sellist kokkulepet, siis tähendab see seda, et võlausaldaja on ise nõustunud nõude vähendamisega, mida ta enam tagasi pöörata ei saa. Samas meil puudub tema käitumist analüüsides garantii, et me selle 25 protsenti ka saaksime,“ tõdes Jürgenson. Jürgenson märkis, et 25 protsenti ei kata isegi nende tehtud teenuse tööjõukulu. “Sellised pakkumised on isegi seaduslikul saneerimisel väga harvad juhtumid,” ütles ta.
    John Rugemalira on Jürgensoni hinnangul üritanud aega võita, kuid rohkem ajapikendust ei ole nad nõus festivalikorraldajatele andma ning edasi minnakse kohtusse. “Klient on hoidnud meid kogu aeg teadmises, et tal ei ole probleeme ja makseraskusi. Ja siis ta kaob natukeseks ajaks ära, ei võta kõnesid vastu. Meie oleme olnud kompromissialtid, pakkunud talle ajatamist,” tõdes Jürgenson.
    Tema sõnul on äris tavaline, et võlausaldajatel tuleb anda ajapikendust, kuid see, et ettevõte otsustab end ise ebaseaduslikul moel saneerida, ei ole G4Si jaoks vastuvõetav. “Ettevõte hoiatab, et kui te meie kompromissiga ei nõustu, siis me lihtsalt läheme pankrotti. Me oleme praeguseks kahjuks sellisel seisukohal, et siis sa peadki pankrotti minema: sellisel ebaseaduslikul viisil saneerimist teha ei ole samuti mõistlik.”
    Ettevõtte saneerimine oleks Jürgensoni kinnitusel rohkem võlausaldajate huvides, sest saneerimismenetlus toimub saneerija järelevalve all.
    “Sa ei saa ise olla saneerija. Kui tema juhatuse liikmena hindab, et ettevõtte seis on nii kehv, et teda on võimalik saneerida, siis ta peab selle tee valima, aga ta ei saa seda ise teha. Sa saad ise teha siis, kui kompromiss ei kahjusta teist poolt sellisel määral, nagu tema praegu pakub.”
    Võlad siiamaani üleval
    Äripäev kirjutas oktoobris mitmest ettevõttest, kelle ees on festivalil võlad üle 20 000 euro. Sellises summas oli raha saamata ka aasta tagasi oma transpordifirmaga Tuisutrans alustanud Hanno Tuisul. “Alustavale firmale on see päris suur pauk,” tõdes Tuisk toona ja kinnitas nüüd, et ei ole raha endiselt näinud.
    Autovedaja Hanno Tuisk tõdes, et 20 000 euro saamata jäämine on alustavale ettevõttele suur löök. Tuisk kirjeldas, et augustikuu oli tal Weekendi jaoks töötades tihe: tema käest käis läbi 38 vedu. Nende hulgas oli merekonteinereid, mille vedamiseks tellis ta kraana.Foto: Andras Kralla
    Tuisk ei ole saanud ka võlausaldajatele saadetud pakkumist, mille tingimused pidid olema kõigile võlausaldajateel võrdsed. Küll aga võrdles ta ajakirjanikult pakkumisest kuuldes, et mida arvaks Weekendi festival, kui ta tooks nelja koorma asemel kohale ühe ja raha küsiks ikka nelja koorma eest.
    Korraldajad on võlgu ka tehnika rendiga tegelevale Eventechile. Ettevõtte finantsjuht Art Schneider ütles, et nad pole Weekendi festivali eest kogu raha kätte saanud. “Meil on siiamaani saba taga ja mitte midagi pole muutunud.”

    Võlgu nii ettevõtetele kui ka riigile

    Creditinfole on maksmata arvetest teada andnud Olerex summas 640-3200 eurot, samas suurusjärgus on arved tasumata ka ettevõttele Ramirent. Inkassoteenust ja krediidiinfot pakkuv Intrum Estonia on üles andnud maksehäire suurusjärgus 3200-12 800. Toidukaupade, jookide ja tubakatoodete vahendaja Sanitex ei ole saanud tasu vahemikus 3200-12 800.Ettevõte Forklift on teinud kaks märget: märtsikuus on nad andnud teada maksmata arvest 3200-12 800 vahemikus, augustikuus vahemikus 12 800-64 000.

    Riigile on Weekendi korraldajad võlgu 159 750 eurot.

    Advokaat: selline pakkumine on riskantne

    Soraineni advokaat Mari Agarmaa sõnul on selliste vabas vormis kohtuväliste ettepanekute tegemine lubatav ja praktikas üsna tavapärane. "Uue kokkuleppe sõlmimisega muutub vana kokkulepe kehtetuks ja edasiselt kehtib uus kokkulepe," rõhutas ta.

    Kui võlgnik tahab makseraskuseid ületada ehk pankrotist hoiduda, siis on tal Agarmaa sõnul kaks võimalust: kas hankida juurde likviidset vara nõuete tasumiseks või vähendada üleval olevaid nõudeid, et olemasolevast varast nende tasumiseks piisaks. Veel on teoreetiiselt võimalik algatada ka saneerimine.
    Pankroti korral ei saa midagi
    Agarmaa märkis, et pankrotimenetlustes on üldiselt tagamata nõuete rahuldamise perspektiiv väga madal või lausa olematu. Nii tunduks ka 25 protsendi raha tagasi saamine kohtu­väliselt olevat justkui parem, kui päris tühjade kätega jäämine.
    Samas on siin advokaadi sõnul omad riskid. Võlausaldajal ei pruugi olla mingit kindlust, et ka uue ettepaneku korral hakatakse maksegraafikut täitma. See võib aga tähendada, et lõpuks läheb ettevõte ikkagi pankrotti ja nüüd on võlausaldaja nõue esialgsest vaid veerandik. Ja nagu öeldud, on ka sellest väiksemast summast tõenäosus midagi kätte saada sellisel juhul väga väike.
    Seetõttu tasub nõuda lisa­garantiisid. “Võlausaldaja huvides on esialgse kokkuleppe muutmise (nõude vähendamise) sidumine ettemaksu või mingit liiki tagatisega, et vähemalt midagigi võlgnikult kätte saada,” toonitas Agarmaa.

    Weekend Festival ootab veel EASi toetust, järgmiseks aastaks toetust ei taotlenud

    Weekend Festival Baltic OÜ esitas ­Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) toetuse väljamaksmise aluseks olevad aruanded tähtajaks ning need on praegu EASis tavapärases kontrollis, sealhulgas kontrollib EAS hetkel nii projekti eesmärkide täitmist kui ka kulude abikõlblikkust.

    Weekend Festival Baltic 2018 eesmärk oli tuua Eesti majutusettevõtetele vähemalt 6150 väliskülastajate ööbimist ning toetuse saamiseks peab ööbimiste arv olema tõendatud.

    EASile esitatud projekti kogumaksumus on 107 000 eurot ning see on väike osa kogu sündmuse eelarvest. Sellest 65 000 eurot on EASi toetus ja 42 000 eurot on projekti omafinantseering. Toetuse väljamaksmise eelduseks on ­EASile projekti raames toetuse saamiseks esitatud arvetest vähemalt omafinantseeringu tasumine (lisaks arvete mitteabikõlblik osa nt käibemaks), sealhulgas tuleb nimetud summade tasumist EASile tõendada vastavate maksekorralduste esitamisega.

    Selgitame, et EASi toetus on vaid väike osa kogu sündmuse eelarvest ning toetust on antud konkreetsetele tegevustele ja kuludele. Laiemat sündmuse eelarvet ja sellega seonduvaid tegevusi EAS ei kontrolli ega saagi seda teha väljaspoole meile esitatud projekti ulatusest.

    Rahvusvaheliste kultuuri- ja spordivõistluste taotlusvooru (hetkel toimub taotluste menetlemine) ei ole Weekend Festival Baltic OÜ taotlust esitanud.

    (Taotluste vastuvõtt oli avatud kuni 6. novembrini – toim.)

    Monica Hankov, EASi toetuste keskuse direktor
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.