Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Weekendi festivali järel: võlad ja vallandatud töötajad

    Weekend Festivali korraldajafirma on jätnud arveid maksmata ning lasi lahti Tallinna kontori töötajad, lisaks tekkis ettevõttel eelmisel nädalal riigi ees 167 000eurone maksuvõlg.

    „Muudatused on toimumas, jah, aga mina ei ole õige inimene seda kommenteerima, sest (eelmise – toim) nädala algusest mina enam seal ei tööta,“ rääkis Weekend Festival Balticu peakorraldaja Henri Lindal, kes on festivali korraldanud neli aastat.
    Lindali sõnul ei ole tema enam õige inimene rääkima ka seda, kas ettevõtte makseraskused on seotud ümberkorraldustega. „Seal mingisugused võlausaldajad on ja ma saan aru, et nende võlausaldajatega sõlmitakse kokkuleppeid, aga ma ei oska ka täpsemalt öelda, mis seisus see nüüd viimaste nädalate jooksul on.“

    Pakkusime lahenduse, kuid hõivatud härrad ei ole seda täitnud ning monoloogi ei jaksa enam pidada. Usun siiski, et nad on piisavalt targad inimesed ja saavad aru, et professionaalsel tasemel partnerite leidmine osutub ülimalt keeruliseks sellise käitumismustriga.

    Silver Laadoga
    Babahh Media OÜ tegevjuht
    Korraldajad solgutavad
    Mõni ettevõte, kellega Äripäev ühendust võttis, ei tahtnud võlga praegu kommenteerida, kuna loodab raha veel kätte saada. Pühapäeva õhtuni hoidis seda lootust ka Babahh Media OÜ, kellelt Weekendi festival tellis videoproduktsiooni. Korraldajad on ettevõttele võlgu üle 20 000 euro, maksmise tähtaeg oli augusti lõpus.
    Babahh Media OÜ tegevjuht Silver Laadoga rääkis, et nad käisid veel eelmisel nädalal Tallinnas Weekendi kontoris, et silmast silma asjad kokku leppida. Kuigi sealt leitigi inimene, kes lubas asjaga tegeleda, siis pühapäevaks murdusid ka need sõnad. “Saan aru, et kliendil on raskused või probleemid, aga häirib see, et suhtluse poole pealt ollakse kadunud. Solgutatakse, öeldakse, et arved pole kohale jõudnud, ei vastata,” kirjeldas ta. Laadoga meenutas, et enne festivali oli vastupidi: tehti kümneid kõnesid päevas ja oldi vajadusel alati olemas.
    Laadoga sõnul oleks Babahh valmis Weekendi korraldajatega näiteks maksegraafikus kokku leppima, kuid ei ole, kellega konstruktiivselt suhelda ja lahendusi otsida.
    “Pakkusime lahenduse, kuid hõivatud härrad ei ole seda tänaseks täitnud ning monoloogi ei jaksa enam pidada. Usun siiski, et nad on piisavalt targad inimesed ja saavad aru, et professionaalsel tasemel partnerite leidmine siin regioonis osutub ülimalt keeruliseks sellise käitumismustriga ning nad soovivad oma nime siiski puhtaks pesta, klaarides asjad ära. Aga elame, näeme...”
    Värskelt alustanud ettevõtjal jalad alt
    Aasta tagasi oma transpordifirmaga Tuisutrans alustanud Hanno Tuisk ootab ettevõttelt nii Eesti kui ka Soome festivali eest samuti kokku üle 20 000 euro. „Alustavale firmale on see päris suur pauk,“ tõdes Tuisk. „Ma ei ole sealt veel mitte kopikatki saanud,“ ütles ta ja märkis, et arve tähtajad olid augustis.
    Ettevõtte Tuisutrans juht Hanno Tuisk ootab Eesti ja Soome Weekend festivalide eest üle 20 000 euro.Foto: Andras Kralla
    Tuisk kirjeldas, et augustikuu oli tal Weekendi jaoks töötades tihe: tema käest käis läbi 38 vedu. Nende hulgas oli merekonteinereid, mille vedamiseks tellis ta kraana.
    Tuisu sõnul öeldi talle juba enne töö vastu võtmist, et selle ettevõttega tuleb tööd teha ettemaksuga. Kuna aga sama ettevõtte Tallinnas korraldatud festivali Sweetspot ja Soomes toimunud Rockfesti eest sai ta raha kätte kõigest kahenädalase hilinemisega ja neile tuligi otsa kohe Weekendi festival, lootis ta enda sõnul, et ka nüüd läheb kõik hästi.
    Tuisu sõnul on ta kuulnud, et ka varasematel aastatel on olnud arvetega viivitamist, kuid lõpuks on tasu siiski kätte saadud.
    Kui jääb venima, läheb inkassosse
    Ettevõtte Kujunduskuur juht Margit Roosaar ütles, et neile on Weekendi festivalil tasumata 2500-3000 euro eest arveid. Roosaar tõdes, et tema kirjadele ettevõte ei vasta. „Kujunduskuuril on tavaks, et kui on kaks kuud maksetähtajast möödas, me anname asja inkassosse ja edasi tegeleb võlaga inkassofirma. Praegu ei ole kaks kuud veel täis.“ Ta märkis, et sel turul on väga tavaline, et arvete tasumisega jäädaksegi hiljaks.
    Siiski tuleb Roosaare sõnul võla kättesaamine anda ilmselt ka seekord inkassofirma kätesse. Ta ütles, et tõenäoliselt ei ole Weekend festivali eest veel keegi tasu saanud ning ta on kuulnud festivalil abiks käinud töötajate käest, et neil on jäänud saamata töötasu.
    Weekend Festival Baltic omanik John Rugemalira ütles võlgade kohta, et ettevõtte tulu laekumisega on viivitused ning nad kinnitavad sularahavaba süsteemi teenusepakkujaga aruandlust.

    Võlad esinejate ees

    Eelmisel nädalal postitas räpipunt 5miinust Facebookis oma loo „Võlg“ ning märkis ära Weekend Festival Balticu. „Asjale on juba ka ametlik käik antud, aga kuna me oleme 5miinust, siis on lisaks ametlikule poolele ka avalik häbipost meie meelest väga õiglane ja palju rõõmu toov survestusvahend,“ ütlesid 5miinuse liikmed Õhtulehele ning lisasid, et neile teadaolevalt ei ole Weekend võlgu mitte ainult neile.

    Festival kolib Tallinna
    Rugemalira ütles, et pärast festivalihooaega on lepingud Weekend Festival Baltic 2018 meeskonnaga lõppenud ning järgmise aasta festivali korraldab uus meeskond. „See ei tähenda, et keegi vanadest meeskonnaliikmetest ei oleks kaasatud,“ lisas ta.
    Tallinna kontoris oli Henri Lindali sõnul tööl viis inimest, kellest mõni jätkab ettevõttes. Üldiselt minnakse tema sõnutsi edasi aga uue meeskonnaga, kes kolib festivali Tallinna. „Mulle on jäänud mulje, et plaanitakse jätkata. Ettepanekut kolida on tehtud varem, sest Pärnus festivali korraldamisel on ülisuured kulud: logistika ja majutus jne,“ ütles Lindal ja lisas, et täpsemalt ei oska ta rääkida, sest tema selles tiimis ei ole.
    Sama ettevõtte korraldatud Sweetspot festivali kohta ütles Lindal, et see oli esimese korra kohta viisakas. Festivali jaoks laenas omanik raha ning peoga jäädi tema sõnul kergesse kahjumisse, aga see oli ootuspärane, kuna oli uus üritus uues asukohas. „Inimestele oli vaja selgeks teha, mis asi on Kultuurikatla park,“ tõi ta näiteks.
    Ettevõtte asutajat Hardi Loogi ei õnnestunud Äripäeval kätte saada.

    Kas ja mis summas on EAS maksnud Weekend Festivalile toetust? Mida arvab EAS Weekend Festival Baltic võlgadest, sealhulgas 167 000 euro suurusest maksuvõlast?

    Weekend festival ei ole veel käesoleva aasta projekti kohta EASile oma tegevus- ega kuluaruandeid esitanud ning see tähendab, et EAS ei ole ka toetust välja maksnud. Aruannete esitamise tähtaeg on alles ees ning me ei saa praegu öelda, kas projekt viidi nõuetekohaselt ellu. Projekti peamine eesmärk on turismitulu suurendamine ning selle jaoks on seatud ka tingimus, et toetuse saaja peab tagama, et sündmusega seotud väliskülastajate ööbimiste arv Eesti majutusettevõtetes oleks vähemalt 6150.

    65 000 euro suuruse toetuse maksame välja alles siis, kui ürituse korraldajatel on tasutud projektiga seotud kulud vähemalt omafinantseeringu ulatuses ning lisaks on ööbimised tõendatud.

    Laiemalt EAS ettevõtte majandustegevusse ei sekku, vaid toetab turismitulu suurendamiseks tarvilikke tegevusi.

    Monica Hankov, EASi toetuste keskuse direktor

    Weekend Festival Baltic OÜ

    Asutatud 2015. aastal. Firma põhitegevuseks on festivali Weekend Festival Baltic korraldamine, hõlmates endas piletimüüki, reklaamimüüki ja produktsiooniteenuseid.
    2015. aastal oli Weekend Festival Baltic OÜ käive 2,19 miljonit eurot ning kasum 38 000 eurot. Ettevõte kirjutas majandusaasta aruandes, et mõnevõrra mõjutab konkurentsi lähiriikidega ebasoodne maksukeskkond Eestis - 20% käibemaks piletimüügilt on võrreldes üldise Euroopa kultuurisündmuste maksustamisega väga kõrge.
    2016. aasta majandustulemused ettevõtte ootustele ei vastanud. 3,5 miljoni eurose käibe juures teenis firma 482 000 eurot kahjumit. Kahjumi peamise põhjusena toodi esile Weekend Festival Swedeni kõrvalprojekti ebaõnnestumise. Samuti jäi 2016. aasta Weekend Festival Balticu esimese festivalipäeva lavakonstruktsiooni rikke ja ümberehitusest tuleneva ajakulu tõttu festivali platsimüügi potentsiaal täiel määral realiseerimata. Ettevõtte jätkusuutlikkus tagati omanikulaenuga ning negatiivne omakapita lubati lahendada tulevaste kasumite arvelt.
    2017. aasta käive oli 4,25 miljonit eurot. Kuigi festivali korraldamine oli aruandeaastal peamiselt artistitasude kallinemise tõttu kahjumis, suutis ettevõte artistivahenduse ning produktsiooniteenuste pakkumise tõttu 2017. aasta lõpuks 447 821 euroga kasumisse jõuda ning lahenes ka eelmise aruandeaasta lõpus tekkinud negatiivse omakapitali probleem.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: lööks jalaga ukse lahti, 3000 eurot või mitte midagi Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Hoiu-laenuühistu maksejõuetus lõhnab kuriteo järele
Kohus kuulutas välja hoiu-laenuühistu Intus pankroti, ajutise halduri hinnangul on maksejõuetuse põhjustanud kuriteo tunnustega tegu.
Kohus kuulutas välja hoiu-laenuühistu Intus pankroti, ajutise halduri hinnangul on maksejõuetuse põhjustanud kuriteo tunnustega tegu.