Ratas ei välista Keskerakonna opositsiooni jäämist

Riigikogu valimised 2019. Reformierakond alustas kohtumisi. Keskerakond.   Foto: Liis Treimann

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas kirjutas Facebookis, et saab õhtul Kaja Kallasega koalitsiooni loomises osas kokku, kuid ei välista ka opositsiooni jäämist. Tema sõnul on Reformierakond käitunud vastuoluliselt, andes esialgu mõista, et tahavad koalitsiooni hoopis sotside ja Isamaaga.

Äripäev avaldab Ratase postituse täismahus:

Eesti Keskerakond tänab ligi 130 000 inimest, kes andsid valimistel meile oma hääle toetades seeläbi õiglasema, tugevama ja hoolivama riigi ehitamist. Me seisame kindlasti nii kõigi oma valijate kui iga Eestimaa inimese heaolu eest. Sõltumata sellest, kas Keskerakond jätkab valitsuses või opositsioonis.

Reformierakonna senised sõnumid on olnud vastuolulised. Esialgu anti mõista, et eelistatakse moodustada uus koalitsioon Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaaga. Nüüd tehti ametlik ettepanek hoopis meile. Kohtun täna õhtul Reformierakonna esimehe Kaja Kallasega, et seda ettepanekut arutada. Seejärel peab kujundama seisukoha Keskerakonna juhatus.

Kui Keskerakond läbirääkimisi alustab, lähtume me kindlasti enne valimisi antud lubadustest. Meie jaoks on oluline seista madalat ja keskmist tulu teenivate inimeste, erakorralise pensionitõusu, solidaarse tervishoiusüsteemi, põllumajandustoetuste ja tasuta ühistranspordi laiendamise eest. Me ei nõustu riigieelarvet koormavate ja sissetulekute ebavõrdsust süvendavate maksumuudatustega, mis annaksid igakuiselt juurde sada eurot vaid jõukamale osale ühiskonnast, aga ei tooks ühiskonna enamusele mingit võitu.

Keskerakonna jaoks on oluline tagada, et kõik Eestimaa lapsed ja noored saaksid hea hariduse ning kvaliteetse eesti keele oskuse. Kahjuks ei ole Reformierakond seni neile küsimustele sisuliselt lähenenud, vaid on teinud valimiste eel ettepaneku panna lihtsalt vene õppekeelega koolid kinni. Meie soov on, et vene emakeelega lapsed oskaksid võimalikult hästi eesti keelt ning saaksid samal ajal kvaliteetse hariduse.

Täna on aeg jätta kõrvale valimiste-eelne retoorika ning arutada sisuliselt, kuidas Eesti elu edasi viia. Keskerakond seisab jätkuvalt Eestimaa tervikliku arengu ning iga inimese heaolu eest sõltumata tema soost, vanusest, sissetulekust, rahvusest või elukohast.

Hetkel kuum