Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Venemaa tekstiilitööstur ajas äri Danske ja Eesti kaudu

    Danske pangakonto ülekannete jäljed viisid Venemaa võimupartei Ühtne Venemaa liikmest endise senaatorini, kelle osalusega tekstiilitööstuskontsernis liikus raha offshore-firmade kõrval ka Eesti ettevõtte kaudu.

    Õmblejad Venemaa kanga- ja tekstiilitoodete tootjale Nordteks kuuluvas õmblusvabrikus.Foto: Nordteksi koduleht.
    Hämarate mitteresidentidest klientidega Danske Eesti filiaalis oli konto ka offshore-firmal Newtex Ltd., kellelt liikus aastate jooksul 5,6 miljonit USA dollarit Eesti ettevõtte Nordtex Holding AS arvele Swedbankis. Osa makseid olid tehtud teiste offshore-firmade nimel. Eesti ettevõtte taga oli Venemaa suure kanga- ja tekstiilitoodete tootja omanik ning endine föderatsiooninõukogu liige Yury Yablokov, kelle vara on pankrotiprotsessis praegu Venemaal arestitud.
    Omandus Venemaal Eesti ettevõtte kaudu
    Nordteksi asutaja ja aktsionär Yury Yablokov.Foto: Nordteksi koduleht.
    Kui Ivanovo oblastist sai 2010. aastal Venemaa parlamendi ülemkoja ehk föderatsiooninõukogu liikmeks Yury Yablokov, siis jõudis ta selles ametis olla kõigest aasta. Küll kasutas partei Ühtne Venemaa liige Yablokov kõrget positsiooni, et lobida riigilt kaasrahastust tööstuspargile Rodniki, mida esitati kui kohalikku suurt edulugu. Praeguseks hiigelvõlgades ning majanduslikes raskustes tööstuspargi asutaja oli Yablokovi osalusega Venemaa suur kanga- ning tekstiilitoodete tootmise kontsern Nordteks.
    Yablokovi kõrval on Nordteksi omanikeringis veel kontserni peadirektor Aleksandr Ushakov ning 46 protsendiga Eesti firma Nordtex Holding AS.
    Kangaste, kodutekstiili ja õmblustarvete hulgimüügiga tegeleva Eesti ettevõte soetas Venemaa kontsernis osaluse 2003. aastal 6,71 miljoni euro (105 miljoni krooni) eest, mis oli eelnevalt tulnud ettevõttesse 0protsendilise laenuna.
    Kangarullid ühes Nordteksi vabrikus.Foto: Nordteksi koduleht.
    Nordtex Holdingu aktsionär oli parteilane Yablokov 2010. aastani, mil temast sai senaator. Siis liikusid aktsiad Svetlana Yablokova nimele.
    See nimi on Äripäeva lugejale juba tuttav. Svetlana Yablokova on tänu Nordtex Holdingule olnud Äripäeva Rikaste TOPis, näiteks 2013. aastal 22,4 miljoni euro suuruseks hinnatud varaga 102. kohal ning eelmisel aastal ilmunud pingereas 10,3 miljoniga 403. kohal.
    Müügitulu hakkas kukkuma
    Alguses edenes Eestisse loodud ettevõte tormiliselt, müügitulu ning kasum kasvasid jõudsalt. Sama kiiresti kasvas aga ka Nordtex Holdingu laenukoormus. Aastal 2006 oli müügitulu ligi 20 miljonit eurot ning kasum 2,9 miljonit. Eesti osa oli müügis alla ühe protsendi. Samal ajal oli ettevõtte laenukoormus üle 14 miljoni euro.
    Seejärel hakkas müügitulu järsult kukkuma. Kui 2010. aastal oli see 2,7 miljonit eurot ja neli aastat hiljem 2,3 miljonit eurot, siis 2016. aastal kõigest 700 000 eurot.
    Juba 2011. aasta majandusaruandes märkis audiitor, et bilansis on kajastatud 15,7 miljoni euro eest nõudeid Newtex Ltd, Nordtex Czech, Paraplay LLC ja Textrade Ltd vastu, kuid ettevõtte juhtkond ei esitanud auditi käigus piisavat tõendusmaterjali, hindamaks, milline on tõenäosus, et see raha kunagi päriselt kontole laekub. Samal ajal oli Nordex Holding saanud laene kontserni kuuluvatelt Venemaa ettevõtetelt. Suurimad laenuandjad olid Fabrika Shagova 3,6 miljoni euro ning OAO Santeks 4 miljoni euroga.
    Kui 2011. aastal tuli enamik müügitulust kaupade müügist USAsse, siis 2013.–2014. aastal oli esikohal müük Marshalli Saartele.
    Viimase avaldatud majandusaruande järgi sai Nordtex Holding tunamullu 6 miljonit eurot kahjumit, millest üle 3,8 miljoni tuli osalusest Venemaa kontsernis. Audiitor märkis, et ettevõtte lühiajalised kohustused ületavad käibevara 7 miljoni euroga.
    Nordtex Holdingu juhatuse liige Alexander Osminin kirjutas aruandes, et juhatus kavatseb 2018. aastal vähendada lühiajalisi kohustusi 50 protsendi võrra, meelitades omanikult lisaraha. Aktsionär, see tähendab Svetlana Yablokova, on nõus ja võimeline tegema täiendavaid sissemakseid omakapitali, märgiti aruandes.
    Läinud aasta aprillis aga sai Alexander Osmininist Svetlana Yablokova asemel ettevõtte aktsionär.
    Hiigelvõlad ja pankrot Venemaal
    Selle aasta veebruaris läks Nordteks (praegu Orienteks) pankrotti ning võlgade kogusumma küündib 3,7 miljardi rublani – see on umbes 51 miljonit eurot. Suuremate võlausaldajate seas on Sberbank, Poolast mBank ning ekspordi krediteerimise korporatsioon.
    Viimased uudised Yury Yablokovi kohta on paari nädala tagused ning ütlevad, et tema maasturile Range Rover, üle kaheksasaja ruutmeetri suurusele eluasemele ning osalustele ettevõtetes on pankrotiprotsessis seatud arest.
    Teiste seas on aresti all ka endise Nordtex Holding ASi nõukogu liikme Aleksandr Ushakovi kaks korterit Moskvas ning osalused kaheksas ettevõttes.

    Reaalsed tehingud

    Nordtex Holdingu juhatuse liige ning praeguseks ligi aasta omanikuks olnud Alexander Osminini sõnul olid tehingud offshore-firmadega tehnilist laadi, kuna kõik ettevõtted olid tihedalt seotud Venemaa tekstiilikorporatsiooniga.

    Järgneb intervjuu Alexander Osmininiga:
    Kas te saate selgitada, mis ülekannetega oli tegemist? Kas ma pean seda tegema?
    Ei pea, annan teile lihtsalt võimaluse selleks. Aitäh, et annate võimaluse. Kui te oma lisanduva tarkuse suunaksite natuke teises suunas, siis...
    Millisesse? Te ju näete, kust tuli raha sellesse firmasse.
    Arvatavasti olid need offshore-firmad osa Venemaa korporatsioonist Nordteks? No näete, te ise vastate oma küsimustele. Korporatsioon Nordteks, mille nimi on praegu Orienteks, on seotud reaalse tekstiilitootmisega.
    Te kauplesite nii USA kui ka teiste riikidega? Ei, kui te vaatate Nordtex Holdingu majandusaasta aruandeid, siis me kauplesime väga palju Euroopas. Müüsime Venemaa toodangut. Aga ka Venemaale viisime erinevaid kangaid.
    Need olid siis reaalsed tehingud ja ülekanded, mitte teadmata päritolu raha liikumine? Need olid tehnilised ülekanded. Praegu on müügi poolest olukord Euroopas halb. Olime sunnitud lõpetama kanga müügi, seda seoses konkurentsiga Aasiast, nii Hiinast kui ka Pakistanist. Nordtex Holding ei saa isegi pangakontot avada. Te arvatavasti teate, kui keeruline on praegu pangakontot avada. Kuna raha tuleb ettevõttesse Venemaalt ning läheb Aasiasse, siis Swedbank otsustas pangakonto sulgeda. Juba pool aastat on see olukord kestnud. Kui te oma uurimusi teete, siis mõelge, millist kasu või kahju te sellega võite tekitada reaalses majanduses.

    Te arvatavasti teate, kui keeruline on praegu pangakontot avada. Kuna raha tuleb ettevõttesse Venemaalt ning läheb Aasiasse, siis Swedbank otsustas pangakonto sulgeda. Juba pool aastat on see olukord kestnud.

    Alexander Osminin
    Nordtex Holdingu juhatuse liige
    Kas Venemaal on offshore-firmade kaudu äri ajamine tavaline? See on puhtalt tehniline asi, seotud maksukeskkonnaga.
    Lugesin, et Nordteksil on Venemaal praegu keeruline aeg, ettevõte on pankrotis? See on riigi katse osaleda eraäris.
    Newtex LTD kaudu liikus raha üle poole miljoni USA dollari ka Alexander Orlovile, kes tema on? Tema oli erainvestor, kes investeeris Venemaa ettevõttesse ning mingi aja pärast sai selle raha tagasi.
    Kas tema oli Nordtex Holdinguga seotud? Ei, tema ei olnud ei aktsionär ega tegelik kasusaaja. Tema oli erainvestor.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.