Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    „See on must päev ettevõtluse jaoks“

    Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioonilepe Eesti ja siinse ettevõtluse jaoks halvim, mis juhtuda sai, leiab iduettevõtja Ragnar Sass. Teda hirmutavad EKRE väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaadi Marti Kuusiku senised sõnavõtud. Kuusik lubab aga ministrina olla ettevõtjatele lugupidav partner.

    Ettevõtja Ragnar Sassis tekitab kolmikliidu koalitsioonilepe pahameelt.Foto: Andres Haabu
    Nädalavahetusel tutvustasid Keskerakond, Isamaa ja EKRE koalitsioonilepingut. Ettevõtja Ragnar Sassi sõnul on kõik erakonnad teinud vigu, kuid see, mis tänaseks on kokku keeratud, on Eesti kui avatud ühiskonna jaoks üks halvim versioon üldse. „Kokkuvõttes hülgas Jüri Ratas iduettevõtluse ja andis selle EKRE kätte,“ selgitas Sass. Ta rääkis, et kui muidu on kolmikliidu koalitsioonileping ümmargune, siis üks asi riivab väga silma. Nimelt on leppes ettevõtluse peatüki all kirjas, et järgitakse Eesti majandusele ja ühiskonnale kasulikku ning ranget sisserändepoliitikat ja vaadatakse üle sisserändekvoodi erandid, mida kuritarvitatakse.
    Sassi sõnul ei ole Eestil illegaalse immigratsiooniga suuri probleeme, mistõttu on selle punkti lisamine ettevõtluse peatüki alla kujundlik. „Mina kui ettevõtja saan aru, et ettevõtja on see, kes illegaalset immigratsiooni täna käivitab. Ja see on räigelt vale,“ rääkis Sass.
    Võtmeportfellid EKRE käes
    Sassi sõnul on koalitsioonileppe e-riigi ja infoühiskonna peatükis positiivne punkt, mis lubab edasi arendada e-residentsust. „Kuid kes seda teostama hakkab? Väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaminister, kelleks on see 2.0 programmi EKRE saadik Marti Kuusik,“ rääkis Sass. Sassi sõnul on aga ehmatav, mida EKRE kodulehel Marti Kuusik valimiste ajal enda tutvustuseks kirjutanud on.
    „Tegu on IT-ministriga, kes kirjutab, et on sõnulseletamatult hale, põlastusväärne ja kindlasti mitte järgitav eeskuju, kuidas Vana Euroopa rahvad lasevad end tappa ja vägistada,“ ütles Sass. Lisaks sellele on Marti Kuusik kirjutanud EKRE lehel, et Eesti peab olema toeks oma tublidele liitlastele Kesk- ja Ida-Euroopas ja et on häbiväärne, et Eesti esindajad Euroopa Parlamendis asuvad ühele poolele Ungari ja Poola karistajatega, kui need riigid seisavad tõeliselt ja sisuliselt oma elanike eest.
    „Meie tulevase IT- ministri arvates on meil vaja käia Poola ja Ungariga ühte sammu… Tähelepanuväärsemat signaali Jüri Ratase poolt pole olemas,“ on Sass nördinud. „Neil on täiesti ükskõik meist, neid ei huvita Eesti tulevik,“ lisas ta. „Ma ei saa aru inimestest, kes oma põhimõtted hülgavad ja on valmis võtma sellist riski,“ ütles ta.
    Sassi sõnul pole Kaasikul mingit kokkupuudet infotehnoloogiaga ja tema valimisloosungid kubisevad vihast ja vihkamisest. „Ja täna on ta meie partner. Kui keegi oleks seda öelnud mulle kaks kuud tagasi, oleksin seda pidanud huumoriks. Kuid nüüd on Jüri Ratas start-up'id maha müünud selle nimel, et jääda peaministriks,“ rääkis Sass.
    Sassi sõnul on idufirmadel järgmised neli aastat partneriks väga rasked inimesed. „Üheks sisserändekvoodi erandiks on start-up-viisad. Sisserändekvoodi üle otsustavad siseminister ja väliskaubandus- ja IT-minister. Mõlemad kohad on EKRE käes,“ rääkis Sass. „See on must päev Eesti ettevõtluse jaoks,“ lisas ta.
    EKRE liige Marti Kuusik, kellest saab suure tõenäosusega väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister. Ta ütles, et uus valitsus seisab kõigi eest, ka kriitikute.Foto: Meelis Meilbaum
    Marti Kuusik vastas kriitikale, et tema kavatseb olla ministrina ettevõtjatele lugupidav, arvestav ja koostöötav partner. „Ma ei kirjuta koodi, kuid see pole ilmselt ka ministri eelduslik oskus. Poliitilise tahte esindamisega ja tasakaalustatud suhtlemisega erialaekspertidega saan edukalt hakkama,“ ütles ta.
    Kuusik rääkis, et kaalus ministrikoha vastuvõtmist 12 tundi. Otsustavaks sai võimalus saada asjade ära tegemiseks suurt võimendust ja ka hea seltskond. Ta rääkis, et koalitsioonilepingus on e-riigi ja infoühiskonna ning majanduse peatükkides pikk rida asjalikke eesmärke loetud. „Hakkame aga otsast liikuma. Kõike head, mis seni tehtud, tuleb arendavalt jätkata ja uued algatused õigel ajal lauale panna,“ ütles ta.
    Mis on aga tema prioriteetsed teemad, millega ta ministina tegeleda tahaks, on Kuusiku sõnul veel liiga vara öelda. „Areng on liiga värske põhjapanevate avalduste tegemiseks. Prioriteedid sõnastan koos tulevase meeskonnaga,“ märkis ta.
    Poola ja Ungari on eeskujuks
    Sassi viidatud sõnavõttude kohta EKRE kodulehel ütles Kuusik, et mingit vastuseisu tal Euroopa Liidule ei ole. „Olen rahvusriikide Euroopa poolt ja sellise Euroopa Liidu poolt, mis töötab eurooplaste hüvanguks, mitte selle vastu,“ ütles ta. Ta sõnas, et Eesti peaks absoluutselt jälgima Poola ja Ungari eeskuju. „Kas Poolas või Ungaris lennutatakse inimesi õhku või aetakse bussidega alla, kas kardavad naised seal miniseelikud kanda. Aga Prantsusmaal, Belgias? See ongi vastus,“ ütles ta. „Poolakad ja ungarlased on uhked riigirahvad, kes väärivad sügavat lugupidamist selge tahte eest kaitsta ennast ja sellega kogu eurooplust selle parimas tähenduses. Mis moraalne õigus on Eesti poliitikutel neid hurjutada?“ küsis ta.
    Kuusik märkis, et viimase kuu aja protestid Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioonikõneluste vastu ei tekitanud temas enam lõpuks mingeid emotsioone. „Ei ole keegi saanud jumalikku otsemandaati ega oma monopoolset moraalset õigust valitsemiseks, vahetused on normaalsed,“ ütles ta. Tema sõnul hakkab valitsus kindlasti tööle kõikide inimeste hüvanguks, ka nende, kes on kriitilised. „Istume siin kõik ühes paadis ja keegi ei soovi halvemat elu mitte kellelgi,“ ütles ta.

    Jüri Ratas lubas seista kõigi eest

    Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles laupäeval erakonnakaaslaste ees peetud kõnes, et loodav valitsusliit hakkab tööle Eesti tervikliku arengu nimel ning seisab iga inimese heaolu eest, ka nende, kes tulevast valitsust veel ei toeta. Ta tõdes, et loodavale koalitsioonile on antud hävitavaid hinnanguid enne koalitsioonilepingu valmimist, kuid kolme erakonna roll ja kohustus on kartusi maandada ning ühiskonda rahustada. „Tõestame oma tegevusega, et Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsus seisab Eesti tervikliku arengu, iga inimese heaolu ning Keskerakonnale oluliste väärtuste ja põhimõtete eest,“ märkis Ratas.

    Tulevane majandusminister Taavi Aas vestlemas senise majandusministri Kadri Simsoniga.Foto: Liis Treimann
    Taavi Aas: Eesti majandus ei oota suuri raputusi
    Uueks majandus- ja taristuministriks saab suure tõenäosusega senine Tallinna linnapea, Keskerakonna liige Taavi Aas. Tema sõnul on olulisim punkt koalitsioonileppes majanduse valdkonnas see, et suuri muutusi ei ole. „Eesti majandus ei oota suuri raputusi,“ ütles Aas.
    Aas ei tahtnud hinnata, mis võib saada loodava koalitsiooni suurimateks proovikivideks. „Valitsus pole veel tegelikult ametisse astunudki,“ ütles ta. Ta rääkis, et tal on hea meel, et iga kord, kui tema läbirääkimistelaua taga istus, arutati kõik valusad teemad omavahel läbi. „Alati on nii, et mida raskemad on lepingueelsed läbirääkimised, siis seda lihtsam on pärast. Loodan, et meil ei tule suuri probleeme,“ rääkis ta. Üheks keerukamaks ülesandeks on Aasa sõnul teede neljarealiseks ehitamiseks raha leidmine.
    Küsimuse peale, kas valitsusse minek tekitab Aasas elevust ka, vastas ta, et eriti mitte. „Ma olen avalikus sektoris olnud 14 aastat. Kui erasektorist linnavalitsusse tööle läksin, siis oli küll selline suure muutuse tunne. Aga täna avalikus sektoris edasi liikudes ei ole enam midagi sellist, mis mind ärevile ajaks,“ vastas ta.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Esimese kvartali tulemused tõstsid Snapi aktsia hinda neljandiku võrra
Snapi aktsia hüppas turueelses kauplemises 25% pärast esimese kvartali tulemuste avalikustamist, mis ületasid kõrgelt analüütikute ootuseid.
Snapi aktsia hüppas turueelses kauplemises 25% pärast esimese kvartali tulemuste avalikustamist, mis ületasid kõrgelt analüütikute ootuseid.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.