Artikkel
  • Kuula

    Kiik: lootsin ja ootasin, et saan ministriks

    Keskerakonna sotsiaalministri kandidaat Tanel Kiik tõdes, et on oodanud, et temast võiks ühel ilusal päeval minister saada.

    Jüri Ratase pikaajaline nõunik Tanel Kiik peab varsti endale ise nõuniku otsima. Temast saab suure tõenäosusega järgmine sotsiaalminister.Foto: Liis Treimann
    Tanel Kiik ütles Äripäeva hommikuprogrammis, et uus valitsus keskendub sellele, kuidas tervishoiu rahastust ümber korralda.
    Isamaa rahvastikuministrikandidaat Riina Solman oli üllatunud, kui talle ministri kohta pakuti. Ta pidas paarkümmend minutit oma abikaasaga nõu ja siis oli asi otsustatud. Kui kaua teie juba teadiste, et saate ministriks?
    Seda, et ühel ilusal päeval võiks selline pakkumine tulla, ma lootsin ja ootasin juba ette. Seda, et see juhtub just nimelt käesolevate koalitsioonikõneluste raames, selles ma loomulikult nii kindel ei olnud, kuna Keskerakonnale kuulub koos peaministriga ainult viis ministrikohta. Meil oli varasemast valitsusest jätkavaid ministreid, lisaks oli väga palju kandidaate pingi peal. Lõpuks tundus erakonna juhtkonnale ja ka mulle endale just praegune lahendus mõistlikuimana.
    Kuuldavasti on sotsiaalministri amet üks selliseid, mida väga suure rõõmuga vastu ei võeta. See on raske, tuleb tegeleda palju ebameeldivaga, pidevalt on mingisugune jama. Laupäeval, kui Keskerakond Salme kultuurikeskuses ministrikandidaadid teatavaks tegi, kuulsin paari inimese omavahelist juttu, kus arutleti, et on kaks võimalust – kas noor mees pandi lihtsalt tanki või olete lihtsalt nii võimekas, et tahtsite ise seda kohta. Kumb variant on tõde?
    Tanki mind kindlasti ei pandud. Ise tahtsin seda kohta. Minu jaoks on see valdkond just nende probleemide pärast väljakutsuv ja huvitav. Selle nurga alt, kuidas leida neile lahendusi. On see siis sotsiaalvaldkond, hoolekandeküsimused, tervishoid, tööturuküsimused – need puudutavad iga inimest. Ma ise olen end oma maailmavaatelt kirjeldanud sotsiaalliberaalina. Sotsiaalsem pool on minu jaoks alati olnud oluline. Nii et julgen arvata, et kõigist võimalikest ministriportfellidest sobib see mulle kõige rohkem.
    Mis on teil vaja sotsiaalvaldkonnas järgnevatel aastatel ära teha?
    Väga paljus jätkame seda tööd, mis on tänane valitsus teinud. Pigem on küsimus tervishoiureformi lisaraha paremas kasutamises. Raha tuleks kasutada ravijärjekorra lühendamiseks, digitaalsete lahenduste paremaks kasutussevõtmiseks. Palju on räägitud sellest, kuidas mõnes linnas ja linnaosas on väga pikad ravijärjekorrad. Mujal on vastupidi – arst on olemas, aga patsiente pole. Selliseid liikumisi tuleb optimeerida ja selle võrra järjekordi lühendada.
    Kindlasti hoolekodukohtade küsimus – keskmisest pensionist selleks ei piisa. Kaalume, kas teha mingisugune kompensatsioonimehhanism ja kuidas see käia võiks. Väga palju sõltub rahalistest võimalustest, kuna see on meeletult kallis teema.
    Tanel Kiik on seisnud Jüri Ratase selja taga 2012. aastast.Foto: Liis Treimann
    Te olete juba mõnda aega olnud Jüri Ratase parem käsi, teid on nimetatud isegi tema mäluks ja ajuks. Mis nüüd saab, kui te ministriks hakkate? Kus Jüri Ratas endale järgmise teiesuguse nõuniku saab?
    Jüri Ratas on väga pikka aega olnud Eesti tipp-poliitikas. Kõige õigem oleks öelda, et ta tuli tippu Tallinna linnapeana aastal 2005. See teeb tänaseks ligemale 14 aastat. Mina asusin temaga koostööd tegema 2012. aastal. Ta sai väga edukalt hakkama ka sel ajal, kui mind tema meeskonnas polnud. Aus oleks tunnistada, et mina olen Jüri Rattalt vähemalt sama palju õppinud kui tema minult.
    Kindlasti leiab Jüri Ratas endale uue büroo juhi. Ühelegi inimesele pole ettepanekut tehtud, kuna kõik on natuke värske veel. Samal ajal on olnud küllalt palju tööd uue valitsuse komplekteerimisega, leppe allkirjastamisega jne. Pole olnud rahulikku aega, et süveneda, kuidas seda kohta kõige mõistlikum täita oleks.
    Kokkuvõttes on teil siis päris mugav, et Kaja Kallas enda koalitsiooniläbirääkimisi peab. Teil on aega selliseid teemasid läbi arutada ja paika sättida.
    Mugavaks ma seda ei pea. Kaja Kallas kasutab enda põhiseaduslikku õigust, et neid kõnelusi pidada. Ta on lubanud tulla esmaspäeval parlamendi ette enda valitsuse nägemusega ja siis riigikogu hääletab kas poolt või vastu. Seega on praegu kõik ikkagi hüpoteetiline, ma olen täna alles ministrikandidaadi kandidaat. Vähemalt nädal-kaks olen kindlasti ise peaministribüroo juhi ametikohal edasi. Praegu tundub kõigi eelduste kohaselt, et uus valitsus astub pigem ametisse aprilli lõpus või isegi mai alguses.
    Kelle nõu teie kuulate?
    Ma kuulan väga paljude inimeste nõu. Suuremate vigade vältimiseks ja ka ise hea nõu andmiseks on väga oluline laiapindne suhtlemine. Poliitikute tasandil kuulan kindlasti Jüri Ratast ennast, erinevaid peaministri büroo töötajaid, Keskerakonna büroo inimesed. Laiemalt kuulan enda tuttavate ja sõprade nõu. Ma kuulan ka ajakirjanike nõu. Võimalikult lai ring annab mõistliku kindlustunde otsuste langetamisel.
    Teid on nimetatud väga uhkelt ka selle valitsusleppe arhitektiks. Kuidas teile selline hüüdnimi meeldib?
    Ma saan aru, et meediale meeldivad kõlavad pealkirjad ja seetõttu seda hüüdnime kindlasti ette ei heida. Kui ma ise peaksin ütlema, kes on leppe peaarhitektid, ütleksin ma, et nendeks on kolme erakonna esimehed. Kui enda rolli siin kirjeldada, siis ma võib-olla olen selline ehitusinsener, kes aitas siis, kui otsus oli sündinud, valitsust kokku panna ja koalitsioonilepingut kirjutada.
    Keskerakonna valija on olnud kõige rohkem kahevahel, EKRE ja Isamaa omad on olnud leppe vastu toetavamad. On näha, et Keskerakonna valijate seas on toetus järk-järgult siiski tõusmas. Võib-olla esialgsed hirmud on koalitsioonilepinguga maha saadud. Loomulikult tuleb tööd tuleb teha. Ma üldse ei alahinda neid inimesi või nende muresid, kes koalitsiooni ühel või teisel põhjusel pelgavad. Nendega tuleb kindlasti tegeleda, nende kartusi tuleks leevendada. Kindlasti ei tohi neile anda täiendavat põhjust muret tunda.
    Teie erakonnakaaslane Mailis Reps ütles „Esimeses stuudios“, et läbirääkimistel EKRE ja Isamaaga oli ta mitu korda taluvuspiiri ületamas, raskeim oli aborditeema. Mis teema teie jaoks läbirääkimistel kõige raskem oli?
    Loomulikult olin tutvunud EKRE programmiga ja olin ka kuulnud nende väljaütlemisi, milles, tuleb tunnistada, on väga suur osakaal selliseid, millega on raske, kui mitte võimatu nõustuda. Loomulikult ei seadnud me endale illusioone, et leiame nendega ühisosa kiiresti. Üks näide, mida Reps juba tõi, oli seesama naiste valikuvabaduse teema. Minu jaoks oleks niivõrd tundlikele ja isiklikele küsimustele kohatu koalitsioonilepingus suuniseid anda. Arvan, et lõplik sõnastus, mis programmi sai, on suhteliselt mõistlik.
    Keskerakonna volikogu, kus kinnitati koalitsioonileping ning ministrid. (Vasakult) peaminister Jüri ratas, sotsiaalminister Tanel Kiik, majandusminister Taavi Aas, haridusminister Mailis Reps ja regionaalminister Jaak Aab.Foto: Liis Treimann
    Kuivõrd oleks teile isiklikult vastuvõetav koostöö Reformierakonnaga?
    Minu jaoks vastuvõetav koostöö iga parlamenti valitud erakonnaga. Suurem osa erakondade programmidest kattub. Ma väidan isegi, et EKRE ja Reformierakonna programmid kattuvad pooltes küsimustes, näiteks maaelu, regionaalpoliitika, sotsiaalvaldkond, tervishoid. Vaid välispoliitiline hoiak ja rahapoliitika on neil erinevad.
    Selleks, et Reformierakonnaga koalitsiooni mitte teha, tõite põhjuseks maksusüsteemi põhimõtete erinevuse. Mis siis nüüd tulumaksuvabastusega Eestis saab? On see püha lehm, mida uus koalitsioon kuidagi ei puuduta?
    Kardinaalseid muutusi seal tõepoolest ei tule. Oleme seadnud eesmärgiks, et see võiks sõltuda laste arvust peres. Ka praegu on teatavaid soodustusi tulenevalt laste arvust. Nüüd tuleb nüansid läbi rääkida. Võtsime ka suuna, et hiljemalt 2020. aasta eelarve läbirääkimistel tuleb lauale küsimus, kuidas tagada, et keskmine pension, mis tõuseb üle 500 euro, jääks endiselt maksuvabaks. Kuid selliseid suuri põhimõttelisi muutusi nagu Reformierakond lubas, et 500 euro tulumaksu vabaks kõigile, ei tule.
    Mulle meeldib, et tagantjärele on ka Andrus Ansip tunnistanud, et ega tegelikult poleks selleks lubaduseks rahalist katet olnud. Valimisprogramme koostades tundus kõikidele erakondadele, ka Keskerakonnale, et rahaline seis ja tuleviku väljavaated on lihtsamad, kui nad tegelikult on.
    Kuula intervjuud Tanel Kiigega SIIT.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.