Äripäev • 8. mai 2019 kell 8:42

Elektri börsihind tõusis aprillis 5 protsenti

Elektrihinnad on pöördunud jälle tõusule  Foto: Raul Mee

Aprillis liikusid elektri börsihinnad kõikides Põhjamaade elektribörsi Nord Pool hinnapiirkondades veidi ülespoole, kõrgeimad olid hinnad Lätis ja Leedus, suveks ähvardab hind tõusta 46 euroni.

Elektri börsihinnaks kujunes aprillis Eesti hinnapiirkonnas 42,18 eurot megavatt-tunni kohta, hind kasvas kuuga 5,19 protsendi võrra, teatas võrguhaldur Elering.

Elektrihinda mõjutavate süsinikdioksiidi emissioonikvootide hinnad jõudsid aprillis vahemikku 22-27 eurot tonni kohta. Aasta tagasi samal kuul oli hinnavahemik 13-14 eurot tonni kohta.

Nasdaq OMX börsi tulevikutehingute järgi aprillikuu viimasel kauplemispäeval võib elektri börsihinnaks Eestis kujuneda mais 45,93 eurot, Soomes 45,1 ja Lätis 48,35 eurot megavatt-tunni kohta. Juunikuu hinnaks näitavad tulevikutehingud vahemikku 45,73-46,43 eurot.

Soomes oli eelmisel kuul elektri börsihind 41,44 eurot megavatt-tunnist, tõustes 3,57 protsendi võrra. Eesti ja Soome elektri hind erines aprillis 51 tunnil. Soome ja Eesti vahel liikus elekter aprillis 88 protsendil ajast Soomest Eestisse, mille käigus kasutati ära 41 protsenti turule antud võimsusest.

Lätis ja Leedus ulatus elektri börsihind 43,52 euroni megavatt-tunni kohta, tõustes märtsiga võrreldes vastavalt 8,61 protsenti ning 8,83 protsenti. Eesti ja Läti piirkondades oli hinnavahe 75 tunnil ning Läti ja Leedu piirkondades hindade erinevust ei esinenud.

Eesti ja Läti vahel liikus elekter 80 protsendil ajast Läti suunas ja üheksal protsendil ajast Eesti suunas. Turule antud võimsusest kasutati Läti suunal 37 protsenti, kogu ulatuses kasutati võimsus ära 74 tunnil.

Hetkel kuum