Artikkel
 • Jaga lugu:

  „See hagi on nagu kirss tordil"

  Tallinna Sadama altkäemaksuloos süüdistatavate kaitsjad püüdsid täna kohtus prokuratuuri väiteid ümber lükata. Eriti teravalt kritiseeris kohtusaalis Tallinna Sadama tsiviilhagi Ain Kaljuranna kaitsja Paul Keres.

  Tallinna Sadama endise juhi Ain Kaljuranna kaitsja Paul Keres (vasakul) ütles, et prokuratuur on altkäemaksu süüdistuse esitanud vale kvalifikatsiooni järgi. Foto: Liis Treimann
  Tallinna Sadama kohtuasjas mängisid süüdistatavate kaitsjad oma kaitsekõned selle peale, et prokuratuur on esitanud süüdistuse vale kvalifikatsiooni järgi. Nimelt väidab prokuratuur, et Tallinna Sadama eksjuhid Ain Kaljurand ja Allan Kiil võtsid altkäemaksu ametiisikutena, kuna Tallinna Sadam on riigile oluline taristuettevõte. Seega täitsid Kiil ja Kaljurand oma ametis avalikke ülesandeid ja seega on neid võimalik süüdi mõista altkäemaksu võtmises.
  Nii Kiili kaitsja Aivar Pilv, Kaljuranna esindaja Paul Keres kui ka ülejäänud kaheksa kohtupingis oleva süüdistatava kaitsjad leiavad aga, et Kaljuranda ja Kiili ametiisikuteks nimetada on täielikult vale ja seetõttu saab neile esitada süüdistuse pistise andmises erasektoris, kui sedagi. Kaitsjad palusid kohtunikul prokuratuuri hagi menetlusse mitte võtta.
  Peale selle on kaitsjate sõnul süüdistusakt väga ebamäärane ja üldsõnaline. „Süüdistusakt on 250 lehekülge pikk, kuid seal pole ühtegi kindlat fakti, mis ütleks, milles ebaõigus seisis,“ ütles Keres kohtusaalis.
  Tema sõnul on süüdistuses mainitud vähemalt 77 tehingut ja toimingut, mis on prokuratuuri arvates tehtud altkäemaksuks. „19 tehingu puhul pole isegi prokuratuur suutnud välja selgitada, mis on tehingutes valesti,“ ütles Keres.
  Kaitsjad ei olnud nõus väidetega, justkui on Kiil ja Kaljurand teinud Tallinna Sadamale varalist kahju. Seetõttu tuleks jätta rahuldamata ka Tallinna Sadama tsiviilhagi, millega nõutakse süüdistatavatelt tekitatud kahju korvamist.
  Altkäemaksu pakkumises süüdistuse saanud endise BMLG juhatuse liikme Tõnis Pohla kaitsja Erki Kergandberg tõstis taas esile ka võimaliku huvide konflikti, mis on tema sõnul Tallinna Sadama kohtuasja saatnud. Nimelt pole tema sõnul riigiprokuratuuris järgitud huvide konflikti küsimust –2014. aastal juhtis uurimist Martin Perling, kriminaaluurimist alustas tema abikaasa, peaprokurör Lavly Perling.

  Tasub teada

  Tallinna Sadama kriminaalasjas on altkäemaksu võtmise süüdistusega kohtu all Ain Kaljurand, Allan Kiil ja Martin Paide.

  Altkäemaksu andsid süüdistuse järgi Sven Honga, Tõnis Pohla, Üllar Raad, Jan Paszkowski ja Eno Saar.

  Altkäemaksu vahendamisele aitasid kaasa Toivo Promm ja Valdo Õunap.

  Tsiviilhagi nagu kirss tordil
  Kerese sõnul on Tallinna Sadama tsiviilhagi terves kohtuasjas nagu kirss tordil. Ta pidas silmas seda, et tegu on tema arvates üsna absurdse hagiga. Ta rääkis, et kõigepealt toodi Tallinna Sadamaasse vandeadvokaat Carri Ginter, kellele anti ülesandeks tuvastada Kiili ja Kaljuranna tekitatud kahju ettevõttele. „Seda ei suudetud tuvastada. Tõstsid käed üles ja ütlesid, et no ei ole,“ ütles ta. Siis hakkasid Kerese sõnul asja uurima KPMG büroo inimesed. „Analüüsisid ja uurisid kahtlemata pädevad isikud, kuid ka nemad ei leidnud midagi,“ rääkis ta. Samuti tuleb tema sõnul arvestada, et Tallinna Sadam jätkab siiamaani paljude lepingutega, mille sõlmimist prokuratuur Kiilile süüks paneb.
  Tallinna Sadama ja TS Laevade üks esindajatest, advokaat Kedli Anvelt esitas täna kohtus firmade tsiviilhagi kahjude hüvitamiseks. Hagi järgi tekitasid kohtualused Tallinna Sadamale ja TS Laevade OÜ-le kokku üle 3 miljoni euro kahju, kuna ajasid hinna altkäemaksude tõttu kallimaks, kui tegelikult lepingud oleksid maksma läinud.
  Kõik süüdistatavad ütlesid, et hagi on põhjendamatu, ega tunnistanud end süüdi.
  Tallinna Sadama kohtuasi jätkub järgmisel teisipäeval.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Raadiohitid: kuidas taltsutada inflatsiooni
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Lõppeval nädalal avardasid kuulajate silmaringi raadiosaated inflatsioonist, investeerimisest, OÜtamisest ning turismi olukorrast Ungaris.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.