Eliisa Matsalu • 29. mai 2019 kell 15:12

Simson: sellisel kujul väliskaubanduse ministri kohal pole mõtet

Kui väliskaubanduse minister ei täida oma töökohustusi, siis pole sellist ministrit vajagi, andis Äripäeva raadios mõista Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson.

Keskerakonna fraktsiooni juhi Kadri Simsoni sõnul on IT- ja väliskaubandusministri ametis oleval isikul vaja käia välismaal ettevõtjatele uksi avamas.  Foto: Andras Kralla

Kadri Simson rääkis, et ta nägi oma majandusministri ametiajal kõrvalt IT- ja ettevõtlusministri tööd, mida tegi esmalt Urve Palo ja seejärel Rene Tammist. "Võin kinnitada, et selle ministri roll on avada Eesti ettevõtjate uksi välismaal, mida ettevõtjate delegatsioonid ei suudaks ilma ministrita teha," ütles Simson Äripäeva raadiosaates "Poliitikute töölaud".

Simson ütles, et ta ei ole kindel, kas EKRE IT- ja väliskaubandusminister Kert Kingo oskab võõrkeeli, ja ta ei tea, mida täpselt Kingo mõtles selle all, kui ütles, et kavatseb välismaal vaid eesti keeles kõnelda.

"Selle ameti eeldus on suhelda. Olen ise kohtunud ministritega, kes on mulle otsa vaadanud ja rääkinud pika jutu näiteks poola keeles, samal ajal kui sünkroontõlk räägib mulle, mida minister siis ütles. On ka selliseid viise, kuid see ei ole lihtne," rääkis Simson.

Kui väliskaubandusminister ütleb, et ta kavatseb käia võimalikult vähe välisvisiitidel, nagu Kingo teatas, siis tähendab see Simsoni sõnul seda, et selle töö teeb ära kas pea- või majandusminister. Nende koormus on aga juba niigi suur. Seega kui väliskaubandusminister oma tööülesandeid ei täida, siis pole sellel ministrikohal ka mõtet. "Minister peab olema ka pädevuse ja ülesannetega. See pole ainult auamet," ütles ta.

"Poliitikute töölaua" saade on eetris homme kell 11. Lisaks Simsonile on saates ka Refomierakonna esimees Kaja Kallas. Juttu tuleb nii Mart Helme sõnavõttudest kui ka Reformierakonna umbusalduse avaldusest Helme vastu, Keskerakonna europarlamendi kehvadest tulemustest ja ka valitsuse lubadustest taganemistest. Saatejuht on Eliisa Matsalu.

Saadet saab kuulata Äripäeva raadio lehelt või sagedusel 92,4 MHz.

Hetkel kuum