• Jaga lugu:

  Nädala lood. Tühjenev T1 Mall of Tallinn ning segased lood puitmajatootjaga

  T1 Mall of Tallin kaubanduskeskus Tallinnas.Foto: Andras Kralla/Äripäev

  Sel nädalal oli Äripäeva lugejate seas populaarseim lugu reportaaž eelmise aasta novembris avatud T1 Mall of Tallinnast, kuhu kliendid sugugi tulla ei taha ning kus poed üksteise järel uksi sulgevad. Põnevaid teemasid jagus mõistagi teisigi.

  Järgnevalt teeme ülevaate Äripäeva selle nädala olulisematest lugudest.
  T1 jääb tühjaks
  Sel nädalal sai palju tähelepanu nii Äripäeva lugejate seas kui tegelikult ka Eesti muudes suuremates meediaväljaannetes lugu T1 kaubanduskeskusest. Äripäeva ajakirjanik veetis ühe pärastlõuna T1-s ning uuris sealsete poodnike käest, kuidas neil läheb. Erilist entusiasmi ei paistnud: on neid, kes loodavad veel vastu pidada, on aga ka lahkujaid. Nädala eest sulges T1-s kaupluse Skandinaavia rõivabränd NoaNoa. T1 juht Allan Remmelkoor tunnistas, et praegu on keskuses tühjad 15% kaubanduspindadest.
  Samas ei tasu aga unustada, et aastate eest oldi kahtlevad ka Ülemiste keskuse edus. Ehk võib T1 saata siiski edu ja mõne aasta pärast on tegu väga eduka keskusega? Loe lugu siit.
  Riik sahkerdas numbritega
  Teise olulise teemana kirjutasime sel nädalal aga jäätmereformi kavadest, millest keskkonnaministeerium tootjate suure vastuseisu tõttu loobus. Kuna asjast asja ei saanud, oli ainuke variant leida alternatiivne moodus, sest pea kohal oli miljonitesse eurodesse ulatuv trahv. Nii otsustatigi veidi numbrimaagiat kasutada. Kuidas asi käis ja milles maagia seisnes, loe siit
  Baltika pääses, aga saatus on lahtine
  Sel nädalal sai rohkem selgust ka Baltika aktsiaemissiooni tulemustele. Kui eelmisel nädalal selgus, et emissioon oli edukas (kuigi selle edus ei kaheldud), siis nüüd selgus, et veidi vähem kui 90% Baltikast kuulub nüüd Soome KJK fondile. See omakorda tähendab, et väikeaktsionärid saavad ülevõtmispakkumise. Veel pole kindel, kas see tähendab ka seda, et Baltika lahkub börsilt. Loe lähemalt siit
  Oma arvamuse Baltika kohta edastas ka Joakim Helenius, kelle juhitud investeerimisfondile Baltic Republics Fund kuulus kunagi enam kui 34% Baltikast. Mida Helenius ütles, loe siit
  Baltika juht Mae HansenFoto: LIIS TREIMANN
  Muuga mosaiik
  Kolmapäevase Äripäeva kaanelugu rääkis aga Muuga sadamast ja sealsest verevahetusest. Paljud ettevõtjad rikkaks teinud sadamas tegutsevad nüüd uued nimed, näiteks Olerexi omanikud. Sadamas tegutseb ka ettevõtja Andres Sonn. Mis Muugal toimunud on, loe siit
  Pensionireform läheb edasi
  Sel nädalal käis arutelu edasi ka pensioni teemadel. Rohkem selgust saab asja aga uuel nädalal, mil rahandusministeerium avaldab järgmisel nädalal penisonireformi olulisemad kavapunktid. Sellest, kaugel asi on, loe siit.
  Sel nädalal käis Äripäeva raadio hommikuprogrammis külas ka Baltcapi partner Kristjan Kalda, kes arvas, et palju on neid eestlasi, kes oma pensioniraha ise investeerima hakkavad. "Eestis on inimesi, kes ei ole võimelised isegi palgapäevani välja tulema ilma laenu võtmata, mille protsent on täiesti röövellik… Arvata, et need inimesed hakkavad seda raha investeerima, et sõna „indeksifond“ neile midagi üldse ütleb – see on, ma arvan, ülimalt naiivne," ütles Baltcapi partner Kristjan Kalda Äripäeva raadios antud intervjuus.
  Vana Ritsu jäeti maha, äri aetakse uues edasi
  Eesti puitmajatööstuse endise uhkuse Ritsu saneerimine jäi katki. Miljonieurose võlaga firma müüdi juulikuus teist korda maha ning sellele anti kurikuulus juhatuse liige. Ritsu nime all käib tegevus edasi uues kehas. Mis Ritsus toimub, loe siit
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Tänast Tallinna börsi tõusu vedas Enefit Green
Tallinna börs lõpetas tänase kauplemispäeva tubli tõusuga, head minekut näitasid nii Pro Kapital Grupp kui Enefit Green.
Tallinna börs lõpetas tänase kauplemispäeva tubli tõusuga, head minekut näitasid nii Pro Kapital Grupp kui Enefit Green.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Mänguturul tasub investoritel vaadata vanade tegijate poole
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.