Artikkel
  • Kuula

    Ain Seppiku firmast sai kõrge rahapesuriskiga panga aktsionär

    Paari aasta eest laenuärisse sisenenud endise tipp-poliitiku Ain Seppiku ettevõte Opa Credit OÜ on omandanud hulga TBB Panga (endine Tallinna Äripank) aktsiaid.

    Ain Seppik (paremal) on firma kaudu saanud TBB Panga aktsionäriks. Pildil koos poeg Sulev Seppikuga.Foto: Andras Kralla
    Finantsinspektsioon hindas paari aasta eest panga rahapesuriski kõrgeks ning suvel pidas keskkriminaalpolitsei rahapesukahtlusega kinni kolm panga osakonnajuhti.
    Viimase TBB Panga aktsionäride üldkoosoleku registreerimisnimekirja järgi kuulub Seppiku firmale 9,57 protsenti aktsiatest.
    „OÜ OPA Credit majandusaasta kulges plaanipäraselt. Ettevõtte tegevusala on juriidilistele isikutele laenu andmine. Aruandeaasta intressitulude maht oli 60 271 eurot,“ kirjutas Seppik firma läinud majandusaasta aruandes. Majandusaastal ettevõttes töötajaid ei olnud ning juhatuse liikmele liikmeksoleku eest tasu ja hüvitist ei makstud.
    Eelmise aasta lõpu seisuga oli OPA Creditil nõudeid ja ettemakseid üleval ligi 1,3 miljoni euro eest. Pangakontol oli lisaks 570 000 eurot. Samal ajal oli ettevõtte laenukoormus kokku ligi 1,8 miljonit eurot, millest valdav osa ehk 1,4 miljonit oli laen eraisikult.
    Seppik on olnud ametis nii prokuröri kui ka kohtunikuna, politseijuhi ja siseministrina, aga ka Keskerakonna finantssekretärina ning riigikogu liikmena. Nüüd peamiselt ettevõtluses osalev reformierakondlane Ain Seppik ei soovinud rääkida panga aktsionäride ringi asumisest. „Ma ei kommenteeri seda, sest ma ei taha kommenteerida,“ sõnas Seppik napilt.

    Ma ei kommenteeri seda, sest ma ei taha kommenteerida.

    Ain Seppik
    TBB Panga aktsionär
    OPA Creditile kuuluvad aktsiad olid varem Asparagos OÜ nimel, kelle omanikuks oli firmade kaudu 2018. aasta jaanuarini Panama ettevõte Kelstec Alliance INC. Seejärel said Asparagose omanikeks Äripanga aktsionäride Andrei Žukovi, Sergei Elošvili ja Tatjana Levitskaja ettevõtted.
    Varifirmadest aktsionärid ongi praeguseks läinud
    Tallinna Äripanga äri on olnud seotud peamiselt Venemaaga, aastaid olid nad tihedalt seotud Vene riigifirma Almazjuvelireksport äri ja tippjuhtidega. Kaheksa aasta eest kirjutas Äripäev, et üle poole Äripanga aktsiate omanikest peidab ennast sisuliselt varifirmade taha.
    Veel läinud aastal olid panga kaks aktsionäri offshore-firma taga, kuid sel aastal on ka neis toimunud muudatused.
    Nii on varem Statik LTD-le kuulunud aktsiad läinud Paldiski Põhjasadama ühe omaniku Aleksei Tšuletsi ettevõtele Santones OÜ. Võrdselt Tšuletsi ja Elena Skvortsova ühisomandis olev Santones omab 9,66 protsenti TBB Panga aktsiatest.
    TBB Panga aktsionäride hulka on lisandunud ka Paldiski Põhjasadama omaniku Aleksei Tšuletsi (keskel) firma.Foto: Raul Mee
    Danasano ASi kaudu Plycado Investments Ltd.-le kuulunud 9,65 protsendi aktsiate omanikuks on nüüd Oxana Mikhaleva.
    Muudatus ka panga juhatuses
    Eelmisel nädalal lahkus TBB Panga juhatusest Andrei Žukov ning tema asemele asus sinna Eduard Kelvet, kes on töötanud kriminaalpolitseis ning Citadele bankis.

    TBB Pank

    Juhatuse liikmed: juhatuse esimees Igor Novikov, Eduard Kelvet, Sergei Elošvili ja Aivar Luik

    Nõukogu liikmed: nõukogu esimees Madis Kiisa, Aleksander Larionov, Sergey Gorny, Veiko Veskiväli

    Suurimad aktsionärid:

    Leonarda Invest AS (Andrei Žukov) – 48,45%

    Sergei Gorny – 9,8%

    Santones OÜ (Aleksei Tšulets ja Elena Skvortsova) – 9,66%

    Oxana Mikhaleva – 9,65%

    OPA Credit OÜ (Ain Seppik) – 9,57%

    Allikas: Äriregister

    Žukov on TBB Panga suurim aktsionär Leonarda Invest ASi kaudu 48,45 protsendiga.
    TBB Panga juhatuse liige Sergei Elošvili (vaskul) ning hiljuti panga juhatusest lahkunud suuromanik Andrei Žukov osalesid kunagise kaitsepolitseiameti peadirektori Jüri Pihli matusel. Pihl töötas aastaid Žukovi lennufirmas. Foto: Liis Treimann
    Rahapesujamad kummitavad
    Hiljuti Tallinna Äripanga nime TBB Panga vastu vahetanud krediidiasutusel on varasemast ajast üleval olnud kõrge rahapesurisk ning suve hakul peeti rahapesukahtlusega kinni panga kolm osakonnjuhti.
    Finantsinspektsiooni 2017. aasta lõpust pärineva järelevalvelise hinnangu järgi olid pangas kõrge riskiga nii panga juhtkonna tegevus, sisekontrollisüsteem, krediidirisk, kui ka operatsioonirisk. Kõrgest operatsiooniriskist tulenes finantsinspektsiooni hinnangul omakorda kõrge rahapesurisk.
    Selle aasta juunis pides keskkriminaalpolitsei kinni Äripanga rahapesu tõkestamise osakonna juhi Mait Kaselo, haldusosakonna juhi Aare Tederi ning kliendiosakonna juhi Julia Litvaki. Neist ühte kahtlustatakse rahapesus ning kahte nii altkäemaksu võtmises kui ka rahapesus.
    Kaselo ja Teder olid 1990. aastatel tööl Tallinna kriminaalpolitseis, kus nende ülemuseks toona oli praegune Tallinna Äripanga juhatuse liige ja üks panga omanikest Sergei Elošvili.
    Ligi viis aastat oli Kaselo ametis ka politsei sisekontrollis. Seejärel läks ta 15 aastaks tööle Krediidipanka, kus juhtis rahapesu tõkestamise ja turvaosakonda. Eelmise aasta kevadest töötas Kaselo Äripangas.
    Teder, keda peetakse pangas Elošvili usaldusisikuks, on varem olnud Äripanga tütarfirma TBB Invest juhatuse liige ning kuulunud lühikest aega panga teise tütarfirma AS Morgan Trade nõukogusse.
    „Kahtlustused olid esitatud nende isikute vastu, mitte panga vastu. Peamine on praegu, et olukord rahuneks maha ja me enda poolt teeme kõik, et pank töötaks edasi,“ selgitas panga juhatuse esimees Igor Novikov juunis.
    Küll tunnistas Novikov siis, et ta ise on masenduses. „Minu aastane töö on nüüd... ise näete, millega see on lõppenud,“ ütles ta.
    Nüüd kommenteeris Novikov, et Žukov lahkus juhatuse liikme kohalt omal soovil. "Eduard Kelvet on töötanud panganduses 14 aastat ja tema eelmine töökogemus administratiivdirektorina Citadele banka Eesti filiaalis aitab pangal automatiseerida ja muuta efektiivsemaks klientide kaasamist, teenindamist ja finantseerimist," iseloomustas Novikov panga uut juhatuse liiget.
    Ka on Novikovi kinnitusel praeguseks pangast lahkunud juunis rahapesukahtlustuse saanud osakonnajuhid.
    Tallinna Äripanga peamaja Tallinna vanalinnas.Foto: Andras Kralla

    Seppiku teised seosed Äripangaga

    Suurest poliitikast taandunud ning ettevõtlusmaailma sukeldunud Ain Seppikul on nii perekondlikult kui ka endise äripartneri kaudu olnud varasemaltki sidemed Tallinna Äripanga asjadega.
    Seppik hakkas OPA Crediti kaudu laenuäri ajama 2017. aasta kevadel. Toona kuulus talle ettevõttes kolmveerand osalusest ning endisele Äripanga laenuosakonna juhi Oleg Afanasjevi ettevõttele veerand.
    Aasta hiljem väljus Afanasjevi firma osanike hulgast ja praeguseni on Seppik OPA Credit ainuosanik.
    Umbes samal ajal, kui Seppik ja Afanasjev hakkasid koos laenuäri ajama, toimus Harju maakohtus istung hotelli Kolm Õde ümber toimuvas tsiviilvaidluses, kuhu oli tunnistusi andma kutsutud ka Afanasjev.
    Kohtus rääkis Afanasjev, kuidas hageja on pakkunud talle neljal korral raha, et ta nendega koostööd teeks ja jagaks infot Äripanga vastu. Korra pakkunud raha Lextali büroos advokaat Olavi-Jüri Luik, korra Irina Wientjes isiklikult ning teist korda ühe tuttava kaudu ja neljandal korral Irina Moskva sugulased.
    Luik ja Wientjes lükkasid rahapakkumise väited samas tagasi.
    Tollasel istungil oli peamiseks küsimuseks, kas endine TBB Liisingu juhatuse liige ning Tallinna Äripanga laenuosakonda juhtinud Afanasjev on hageja esindajatele näidanud ja kirjeldanud e-kirju, mis tõendavat Äripanga plaani hotelli kinnistu ülevõtmiseks ning ühe Veiko Kulla allkirjaga lepingu võltsimist.
    Tollase äripartneri kehv mälu
    Kui tunnistaja Afanasjev kurtis kohtuistungil kehva mälu üle ning enda kinnitusel ei mäletanud, et oleks selliseid e-kirju näidanud, siis ülejäänud kolm tunnistajat kinnitasid toimunut.
    Ain Seppiku naise, viimaseid päevi riigikohtu kohtunikuna töötava Malle Seppiku vend Madis Kiisa on olnud pikka aega Tallinna Äripanga nõukogu liige. Advokaadibüroo Laus & Partnerid vandeadvokaat Kiisa oli üks osaline kirjavahetustes, mida hageja kinnitusel on Afanasjev neile näidanud ja mis kinnitavat Tallinna Äripanga plaani hotelli Kolm Õde kinnistu ülevõtmiseks.
    Hotell Kolm Õde Tallinna vanalinnas.Foto: Andres Haabu
    Malle Seppik kuulus aga kolmeliikmelisse riigikohtu tsiviilkolleegiumi, kes tühistas hotelli Kolm Õde varasema omanikfirma pankrotimenetluses vandeadvokaat Tanel Mällasele alamates kohtuastmetes määratud kolmepäevase aresti.
    Irina Wientjest esindav jurist Mae Küttik saatis toona riigikohtule avalduse, et Malle Seppik taandaks end asja arutamisest, kuna ta on venna kaudu asjaga seotud. Selle peale esitas Malle Seppik taotluse kohtukoosseisust taandumiseks, kuid asja arutanud riigikohtu tsiviilkolleegium leidis, et taandumisavaldus ei ole põhjendatud.
    Teist korda saatis Küttik sarnase avalduse, kui riigikohtusse jõudis hotelli Kolm Õde ümber käiv tsiviilvaidlus ning algselt kohtukoosseisu määratud Malle Seppik siis asja lahendamises ei osalenud.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.