Artikkel

  Ettevõtjad kasutavad edasi skeeme, millega maksuamet on juba teisi vahele võtnud

  Meie toidupoodide omanikfirma RRLektus üritas jagada Hollandi ettevõtte kaudu maksuvabalt ligi 11,5 miljonit eurot dividende. Maksuamet sai skeemile jälile ning kohtus loodi oluline maksupretsedent, aga selgub, et see pole teisi skeemitajaid liialt heidutanud.Foto: Aldo Luud / Õhtuleht / Scanpix

  Ettevõtjad püüdsid eelmisel aastal skeemitada tulumaksuga moel, mille eest on juba karistatud ja avalikkuse ette toodud Meie kauplusteketi omanikud. Maksuametit üllatab, et sama vana skeemi ikka ja jälle kasutatakse – kohe jäädakse ju vahele.

  Meie kauplusteketi omanikud firmast RRLektus kaotasid vaidluse maksuametiga juba ka kohtus ja meedia kirjutas skeemist, kuid ikka jäi eelmisel aastal suuremate tulumaksupettuste seas sõelale 4-5 firmat, kes sama asja üritasid, imestas maksu- ja tolliameti juhtiv maksuaudiitor Madis Laas.

  Meie kaupluste kaasus

  Meie toidupoodide omanikfirma RRLektus üritas jagada Hollandi ettevõtte kaudu maksuvabalt ligi 11,5 miljonit eurot dividende. Maksuamet sai aga skeemile jälile ning kohtus loodi oluline maksupretsedent: maksuamet tõlgendab asja õigesti, kui ütleb, et tegemist on skeemiga, mida ei tohi kasutada. Kohtus kaotajaks jäänuna tuli RRLektusel maksta riigile tagantjärele 645 000 eurot tulumaksu.

  Asjast kirjutas pikemalt Äripäev.

  Laasi jaoks on üllatav, et sama skeemi julgetakse kasutada. "Me monitoorime neid väga aktiivselt. Need tulevad meile ka pilti, sest selleks, et seda skeemi rakendada, pead sa meile seda deklareerima," ütles Laas. "Me saame kohe asja endale lauale,” lisas ta. Laasi sõnul võib olla asi ka selles, et praegu üritatakse varem püsti pandud skeeme likvideerida ja see tekitab olukordi, kus nendega maksuameti vaatepilti satutakse.
  1241ettevõtete tulumaksuga seotud juhtumit võttis eelmisel aastal ette maksuamet. Amet küsis riigi rahakotti juurde üle 13 miljoni euro tulumaksu ja hoidis ära rohkem kui 480 miljoni euro eest võimalikku maksukahju.
  Laasi sõnul on maksuameti senine strateegia tegeleda rohkem nõustamise ja abistamisega andnud väga häid tulemusi, aga nüüd on ettevõtete tulumaksu üksus läinud taas veidi karmimaks. "Me ütleme otse välja, et mingid asjad ei sobi meile ja mingid asjad sobivad."
  Laas kirjeldas lahti kaheksa levinumat tulumaksuskeemi, mis maksuametile kindlasti ei sobi, aga mida üritatakse kasutada.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Janek Mäggi: riigile tuleb virutada veel eriline kirves!
Kõik ettevõtted peavad hoopis hindu tõstma nii kiiresti kui võimalik, sest ettevõtluse mõte ei ole heategevusliku supiköögi pidamine, vaid võimalikult suure majandusliku kasu saamine ning kaupade vahetamine kasumi maksimeerimiseks, kirjutab suhtekorraldaja ja endine riigihalduse minister Janek Mäggi.
Kõik ettevõtted peavad hoopis hindu tõstma nii kiiresti kui võimalik, sest ettevõtluse mõte ei ole heategevusliku supiköögi pidamine, vaid võimalikult suure majandusliku kasu saamine ning kaupade vahetamine kasumi maksimeerimiseks, kirjutab suhtekorraldaja ja endine riigihalduse minister Janek Mäggi.
Janek Mäggi: riigile tuleb virutada veel eriline kirves!
Kõik ettevõtted peavad hoopis hindu tõstma nii kiiresti kui võimalik, sest ettevõtluse mõte ei ole heategevusliku supiköögi pidamine, vaid võimalikult suure majandusliku kasu saamine ning kaupade vahetamine kasumi maksimeerimiseks, kirjutab suhtekorraldaja ja endine riigihalduse minister Janek Mäggi.
Kõik ettevõtted peavad hoopis hindu tõstma nii kiiresti kui võimalik, sest ettevõtluse mõte ei ole heategevusliku supiköögi pidamine, vaid võimalikult suure majandusliku kasu saamine ning kaupade vahetamine kasumi maksimeerimiseks, kirjutab suhtekorraldaja ja endine riigihalduse minister Janek Mäggi.
USA aktsiatel algas pulliturg
Tänase S&P 500 indeksi tõusuga jõudsid USA aktsiad uuele pulliturule.
Tänase S&P 500 indeksi tõusuga jõudsid USA aktsiad uuele pulliturule.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Ratastel suvila on täna Peipsi järve ääres, homme Vahemere rannikul
Matkasuvilad jäävad väiksemate suvilatega sarnasesse hinnaklassi, aga võimaldavad vastavalt ilmale ja meeleolule asukohta vahetada. Värskes Äripäeva raadio sisuturundussaates võtame vaatlusele alla matkasuvila kui elustiili ja kuulame reisimuljeid nii Eestist kui Itaaliast.
Matkasuvilad jäävad väiksemate suvilatega sarnasesse hinnaklassi, aga võimaldavad vastavalt ilmale ja meeleolule asukohta vahetada. Värskes Äripäeva raadio sisuturundussaates võtame vaatlusele alla matkasuvila kui elustiili ja kuulame reisimuljeid nii Eestist kui Itaaliast.
Cleantech: kuidas Eesti iduettevõte Bangladeshis maailma päästab
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Seekordses „Cleantechi“ saates on külas Reverse Resourcese asutaja ja tegevjuht Ann Runnel ning Cleantech Estonia uus juht Kädi Ristkok.
Saksamaa, Iirimaa ja Soome ajasid euroala majanduse langusse
Teine järjestikune kahanemisega kvartal ajas euroala majanduse langusse; miinuse põhjustas kolme riigi näitajate revideerimine allapoole.
Teine järjestikune kahanemisega kvartal ajas euroala majanduse langusse; miinuse põhjustas kolme riigi näitajate revideerimine allapoole.
„Arendada Eesti juhtimiskultuuri värskel moel ja parimate juhtidega? See konverents seda kindlasti tegi“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“
„Meid oli seal tänavu nii palju,“ võtab Macta Beauty Ilukaubamaja kaasasutaja Gretel Kikkas oma kogemuse Pärnu juhtimiskonverentsil osalemisest kokku ning lisab: “Me kõik oleme inimesed oma tugevuste ja nõrkustega, kuid kõigil meil on anda edasi oma kogemusi ja teadmisi. Pärnu juhtimiskonverentsil sain aru, et nende murede ja rõõmudega pole ma tegelikult üksi.“

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.