Pille Ivask • 16 november 2015

Kui palju peab eestlane töötama, et omale passi lubada?

Passid  Foto: epa

Hiljutisest uuringust selgub, et passi hind on riigiti väga erinev, kirjutab portaal GoEuro.

Uuringu eesmärk oli välja selgitada, missuguse riigi passi omamine oleks kõige mõttekam. Valimis oli 51 riiki ning uuringus analüüsiti, mitmesse riiki saab sõita antud passiga viisavabalt, kui palju pass maksab, kui kaua pass kehtib ning kui mitu tundi peab miinimumpalgaga töötama, et passi eest tasuda.

Olgu öeldud, et uuringus on passi hinnad arvutatud ümber USA dollaritesse tänavu 1. veebruari seisuga, mistõttu võib praegune olukord veidi teistsugune olla.

Uuringust selgub, et kõige lihtsama vaevaga saavad endale passi lubada rootslased. Rootsis tuleb passi eest tasuda 43 dollarit ehk praegu ümber arvutatuna pea 40 eurot. Miinimumpalga eest töötav inimene peab töötama vaid ühe töötunni, et passi raha teenida. Muuseas, raportis mainitakse, et 2013. aastal olid Rootsi passid ühed enim müüdud passid mustal turul. 

Teisel kohal paiknevad põhjanaabrid soomlased: passi hind on 52 eurot ning miinimumpalgaga töötav soomlane peab rassima viis töötundi, et passi raha kokku saada. Kolmandal kohal on Saksamaa, järgnevad Suurbritannia ning Ameerika Ühendriigid.

Tabelist leiab ka Eesti, kelle puhul on märgitud, et viisavabalt saab reisida 157 riiki. Passi hinnaks on arvestatud Eesti puhul 58 dollarit ehk praegu ümber arvutatuna umbes 53 eurot. Politsei- ja Piirivalveameti kodulehe andmeil on passi taotlemisel riigilõiv Eestis 40 eurot, passi ja ID-kaardi koostaotlemisel 50 eurot. Uuringus märgitakse, et miinimumpalga eest töötav eestlane peab rabama 21 töötundi, et ta saaks passi raha kokku.

Lõunanaabrite lätlaste puhul on näitaja 30 eurot ja 13 töötundi, leedulaste puhul 45 eurot ning 24 töötundi.

Tabelis hakkab üsna iseäralikuna silma Mehhiko, kus passi hind on umbes 144 eurot ning miinimumpalgaga töötav inimene peab rassima tervelt 266 töötundi, et passi raha kokku korjata. Lisaks hakkab silma ka Türgi, kus pass maksab analüüsitud 51 riigist kõige rohkem – üle 230 euro. Miinimumpalgaga türklane peab töötama 95 töötundi, et passi raha teenida.

Lisaks eelnevaile torkavad teiste seas silma Araabia Ühendemiraadid, kus pass maksab vaid 14 dollarit ehk praegu ümber arvutatuna 13 eurot. Riigi miinimumpalgaga tööline peab töötama vaid kaks tundi, et raha kokku korjata.

Uuringuga saab lähemalt tutvuda siin

Hetkel kuum