Äripäev • 12 aprill 2016

Led Zeppelin läheb „Stairway to Heaveni“ plagiaadisüüdistuse pärast kohtusse

Briti rokkbändi Led Zeppelin liikmed John Paul Jones, Robert Plant ja Jimmy Page aastal 2012.   Foto: epa

Led Zeppelini liikmed Robert Plant ja Jimmy Page astuvad mais Los Angeleses plagiaadisüüdistusega kohtu ette, vahendas BBC.

Los Angelese piirkonnakohtu hinnangul on Led Zeppelini loo „Stairway to Heaven“ ja Spiriti instrumentaalpala „Taurus“ vahel nii palju sarnasusi, et võis algatada plagiaadiprotsessi. Kohtuniku sõnul „võib tegemist olla osalise vargusega“. Esimene istung peetakse 10. mail.

Võrdle kaht lugu:

„Stairway to Heaven“ tuli välja 1971. aastal ning seda peetakse rokiajaloo üheks suurepärasemaks teoseks. Ometi on paljud kriitikud leidnud liiga palju sarnasusi selle ja Spiriti 1968. aastal loodud „Tauruse“ vahel. Lisaks olid Led Zeppelin ja Spirit 1968. ja 1969. aastal koos tuuril, kus Plant ja Page võisid saada „Taurusest“ inspiratsiooni.

Kohtuasja algatas Michael Skidmore, kes esindab Spiriti kitarristi ja „Tauruse“ kirjutajat Randy Wolfet, kes uppus 1997. aastal, päästes uppumisest oma 12aastase poja. Skidmore’i sõnul oli Wolfe talle veidi enne surma kurtnud kahe loo sarnasuse pärast.

„Stairway to Heaven“ on Led Zeppelinile sisse toonud sadu miljoneid dollareid ning see on üks aegade edukamaid rokilugusid.

Plant ja Page ning nende plaadifirma Warner Music on kõik süüdistused tagasi lükanud.

Hetkel kuum