Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Aasta TOP: Äripäev reastas 7500 firmat

    Gaselli TOP oli tänavu 1115 osalenud firmaga mahukaim Äripäeva edetabel.Foto: Raul Mee

    Äripäev koostas tänavu üle 70 edetabeli ettevõtetest ja ettevõtjatest. Neis sai ritta 7500 firmat ja persooni.

    Kuna sel nädalal ilmus viimane tänavune Äripäeva edetabel, koondame siia uudisesse kokku tänavused ilmunud pingeread. Järgmisel aastal koostame vähemalt 60 pingerida.

    Äripäeva valdkondlikud ja piirkondlikud edetabelid on koostatud kuue majandusnäitaja – käive, kasum, käibe kasv, kasumi kasv, varade tootlikkus ja rentaablus.

    Arvestustes osalesid ettevõtted, mis on tegutsenud vähemalt 2 täisaastat ning mis olid registreeritud vastavasse maakonda (maakonna TOPide puhul) või mille vastava valdkonna käive moodustas vähemalt 51% kogukäibest (valdkonna TOPide puhul).

    Pere- ja töötajasõbralike firmade TOPis osalemiseks täitsid firma esindajad (juht-personalijuht) ja töötajad vastavad ankeedid. Töötajate hääled andsid lõpptulemusest 60%.

    Rikaste TOPi puhul võeti ettevõtjate rikkuse arvestamisel neile kuuluvate firmade väärtuse, osaluse börsifirmades ning vähestel juhtudel firmade müügist saadud kasumi.

    Ekspordi- ja müügikäibe kasvu edetabelites võrreldi vastavaid näitajaid 2012. ja 2013. aastal nii absoluutnäitajates kui protsentides.

    Gaselli TOPis osalesid ettevõtted, mis kasvatasid aastail 2010–2012 käivet ja kasumit vähemalt 50%.

    Äripäeva edetabelid leiab www.aripaev.ee/top

    Maakondlikud edetabelid avaldavad piirkondade vedajad
    Oktoobris ilmutas Äripäev 15 maakonna edetabelid ning selgitas ka maakondade edukaima ettevõtte.
    Harjumaa TOP 111 – edetabelis vahetus pea kogu esikümme ning võitjaks tõusis uus firma. Lisaks selgitas maakonna edukas ettevõtja, ravimitööstuse Werken De Adelaar Eesti juht ja üks omanikke Veiko Saluste, et ettevõtja ei saa suhtuda muudmoodi kui "kasva või sure".
    Hiiumaa TOP 82 esikohale astus mullune teine ja Saaremaa TOP 106 esiotsa vallutasid uued tegijad. Hiiumaa edukas mööblitootja Prosper Line juht Kaius Kaibald selgitas, et tihedas konkurentsis võistlejate seljatamiseks peab tootmise tõhusaks timmima, materjali- ja tööjõukulude pealt alla enam tulla ei kannata.
    Ida-Virumaa TOP 101 esikümnes paistsid silma kommunaalettevõtted. Maakonna edukas perefirma Polven aga tõestas, et konkurentide edestamiseks võib piisab vähesest – kolmandik Läti turust võideti endale uue pakendiga.
    Jõgevamaa TOP 89 võitis tabeli uustulnukas. Maakonna üks kiiremaid käibekasvatajaid, ehitusmaterjalitootja Kaltsiit juht Raivo Lehiste selgitas, et müüks veelgi rohkem, aga ei julge.
    Järvamaa TOP 100 esikohale pürgis uus tegija ning mullune võitja langes viimaseks. Maakonnas tegutsev ja kiirelt käivet kasvatanud bituumenitootja Pigipada juht Marek Koidu selgitas, et alati ei peagi rohkem müüma. Tähtsam on klienti kuulata.
    Läänemaa TOP 80 esikohale jõudnu tegi 55kohalise spurdi. Maakonna edukamaid, vaibatootja Narma juht Janek Lipre Soome majanduslangusest häirida ei lase – disainiauhinnaga pärjatud firma toodang rändab juba uutesse riikidesse.
    Lääne-Virumaa TOP 100 tippu sihtis ettevõte eelmise aasta esiviisikust. Maakonna üks kiiremaid kasvajaid, Rakveres tegutsev Aqva Hotels OÜ juht Roman Kusma selgitas, et käibe pani rallima valminud juurde-ehitus, mille edu oli selge juba enne selle avamist.
    Põlvamaa TOP 78 ilmestas eelmise aasta esikolmiku suur langus. Põlvamaalt tulid tänavu kaks kõige kiiremini käivet kasvatanud ettevõtet. Neist ühe, Oidermaa Talu Seemnekeskuse juht Erki Oidermaa selgitas, et teraviljakasvatus on nagu kasiinosõltuvus.
    Pärnumaa TOP 110 edetabelis on möödunud aasta paremad kogu tabelit mööda laiali pudenenud. Maakonnast paistis silma perefirmast trükikoda Pajo, mille aitas kasvama investeeringud tootmisse. Need tõid ka suurtöö tuntud koomiksifirmalt.
    Raplamaa TOP 103 esiots nägi nii uusi tulijaid kui vanu olijaid. Maakonna pingereas aga kaheksandaks kerkinud metallitööstus Contractor tegi kriisi kiuste firma ajaloo parima tulemuse. Selle tingisid investeeringud ja õiged otsused, selgitas firma juht Hjalmar Liivik.
    Tartumaa TOP 112 poodiumikohtadel säilitas oma koha vaid mullune võitja Kodumaja AS, teised langesid suurelt. Maakonna üheks edukamaks aitas puidutööstuse Ha Serv ettevõtte juhi Marko Kevvai sõnul firma töötajaskond, mis püstitab suuri eesmärke ja täidab neid.
    Valgamaa TOP 74 tegi aastaga läbi suured muutused. Maakonnas edukaimaks kerkinud PH Projekt aga hoiab madalat profiili. Firma juht Leino Reinsoo leiab, et tähelepanust tähtsam on, et kliendid paneksid firma telefoninumbri telefonis kiirvalikusse.
    Viljandimaa TOP 112 pöörati samuti aastaga pea peale. Maakonna parimaks kerkis idufirmast üleilmseks tootjaks kasvanud pakiautomaatide tootja Cleveron, mis peab eduks klientide soove aimama.
    Võrumaa TOP 90 võitjaks kerkis mullune 12. kohale jõudnud Linda Nektar. Pingereas esikümnesse jõudnud mööblitootja Private Project tegutseb edukalt edasi Soome turul, ehkki sealsed väljavaated on pessimistlikud.
    15 maakonna kõige edukamateks ettevõtteks kerkisid kolm tööstusettevõtet. Parim käibekasv aga tuli põllumajandusest.

    Äripäeva TOPide eesmärgid

    Aidata muuta Eesti ettevõtlust läbipaistvamaks

    Anda ülevaade olulistes sektorites toimuvatest arengutest

    Tunnustada ja tõsta esile oma ala paremaid ettevõtteid ja ettevõtjaid

    Jagada edulugusid, millest teised saaksid õppida

    Sektorite parimad valdkondade TOPides
    Lisaks maakondlikele edetabelitele koostas Äripäev tänavu rida sektorite ettevõtteid reastavaid pingeridu.
    Autotranspordifirmade TOP 100 võitis ettevõte, mis kasvatas investeeringutega uutesse veokitesse oma müügitulu ligi 80%. Saja edukama veofirma palgaandmete analüüs üllatas veofirmade rohkusega, millel palk langes.
    Ehitusettevõtete TOP 109 andmeist selgub, et edukamad kasvatasid käivet kuni viis korda ja iga kümnes jäi kahjumisse. Käibekasvust hoolimata hõljuvad sektori ettevõtete kohal murepilved ning firmajuhid on äraootavad.
    Ehitusmaterjalitootjate TOP 96 selgus, et käivet aitavad kasvatada elamuehitus ja eratellijad. Kasvu sektori firmad siiski julgelt ei oota ning tänavu võivad tulemused paigale tammuma jääda.
    Ekspedeerimis- ja agenteerimisettevõtete TOP 90 võitis kolmandat aastat järjest avalikkuse eest varju hoidvale ettevõtjale kuuluv firma.
    Tänavu koostas Äripäev esmakordselt ka Elektroonikatööstuse TOP 25, milles kerkis parimaks alumiiniumdetailide tootja.
    Samuti said esmakordselt pingeritta energeetika- ja kommunaalmajandusala firmad, mille TOP 79 reastas konkurentsitiheda ja kiirelt arenevad firmad.
    IT-ja arvutifirmade TOP 108 parimaks pürgis idufirma, mis kasvatas käivet kaks korda ja kasumi 1,5 miljoni euroni.
    Jaekaubanduse TOP 111 edukaimaks kerkis Eesti üks suuremaid ettevõtteid, mis ei ole varem kaubanduse valdkonna edetabelites silma paistnud.
    Joogitööstuste TOP 25 võitis mullune esikoht, mis tegi eelmisel aastal ajaloo parima tulemuse. Firma kerkis tänavu ka Eesti Edukamate Ettevõtete TOP 100-s parimaks toidu-joogitööstuseks.
    Hulgikaubanduse TOP 126 edukaimaks tõusnud hulgiäri aitas parimaks koostöö jaeketiga Euronics.
    Keemiatööstuse TOP 55 moodustas kirju seltskond ettevõtteid – leidub tootjaid kosmeetikast lõhkeainete valmistajateni.
    Kinnisvara haldus- ja korrashoiufirmade TOP 70 paljastas, et ehkki hooldatavate hoonete juurdekasv puudub, kasvatavad ettevõtted siiski käivet.
    Kinnisvarabüroode TOP 33 paljastas, et sektoris kasvatas mullu käivet enamus, 2/3 firmadest.
    Kinnisvarafirmade TOP 70 parimaks kerkis Arco Vara, mis pööras mullu aasta varasema kahjumi kasumiks. Kasum kasvas seejuures enam kui poolel sektorist.
    Kirjastuste TOP 56 võitis taas Äripäev. Ettevõtte peadirektor Igor Rõtov selgitas, et ehkki paberleht on täna veebist tulusam, tuleb investeerida viimasesse – seal on tulevikuäri.
    Koolitusfirmade TOP tõi välja, et turg korrastub ning suuri tellimusi jahtivate ettevõtete arv väheneb.
    Masina- ja metallitööstuste TOP 125 edetabelist selgus, et odavast allhankest sektori parimaks tõusmiseks enam ei piisa.
    Mööblitööstuste TOP 100 läbis tänavu suured muutused ja eelmise aasta paremad oma kohti ei hoidnud ning tegid ruumi uutele tulijatele.
    Puidutööstuse TOP 103 parimaks tõusis puitpakendite tootja. Sektor kokku jätkab tänavu kasvu.
    Põllumajandusfirmade TOP 122 vallutasid piimatootjad – esikümnest 70% firmadest tegelevad piimanduses.
    Telekomifirmade TOP 48 parimaks kerkis ettevõte, mis kergitas käivet viis korda.
    Toiduainetetootjate TOP 107 võitja kavatseb sel aastal käibele viiendiku juurde teenida.
    Trükitööstuste TOP 72 parimaks tõusis taas isikustatud kaartide printija TRÜB Baltic. Ettevõtte toodang läheb praegu hoogsalt kaubaks.
    Selle aasta edetabelites osalenud tööstuse valdkonna ettevõtted panime veel omakorda Tööstusfirmade TOP 101 pingeritta, millest selgus edukaim tootmisettevõte. Esireas troonivad ehitusmaterjalitootjad.
    Turunduse valdkonna ettevõtted reastas Äripäev tänavu kahes suuremas tabelis – sõnumit loovad firmad turundusfirmade TOP 134 ja sõnumid edastavate meediakanalite TOP 55. Lisaks sai turunduse edetabelitest teada parimad agentuuritulu teenijad, otseturunduses ilma tegevad telefonimüügiärid ning e-turunduse kasv ja turuosa haaramine.
    Ärikonsultatsioonifirmade TOP 100 reastas nelja valdkonna – konsultatsioon, õigusabi, auditeerimine ja raamatupidamine – firmad. Neist edetabeli esikümnesse jõudis enim õigusabi pakkuvaid ettevõtteid. Muutuva majanduse ja tiheda konkurentsi tõttu peavad sektoris tegutsevad firmad pidevalt fookust muutma.
    Konsultatsiooniäridest pani Äripäev veel edetabelisse advokaadibürood ja reastas need makstud dividendide järgi.
    Esimest korda said sel aastal majandusnäitajate põhjal edetabelisse ka veerandsada siinset riigifirmat. Riigifirmade TOPis troonib energiaäri.
    Parimad palgad ja tööandjad samuti joonel
    Lisaks valdkondadele ja maakondadele reastas Äripäev ettevõtteid ja ettevõtjaid veel reas TOPides.
    Neis suurim oli kiiresti arenevate ettevõtete firmade ehk Gaselli TOP, mille edetabel paljastas 1115 kõige kiiremini kasvavat ettevõtet.
    Osalejate järgi teiseks tõusis eksportööride edetabel 1000 ettevõttega. Eestist väljapoole müüvaid firmasid reastasime ka ekspordikäibe kasvatamise edetabelis. Neile sekundeerisid suur- ja väikeettevõtted, mis kõige rohkem müügikäivet kergitasid.
    Reastatute järgi suuruselt kolmas oli parimat palka maksvate firmade TOP 535, millega koos avaldasime ka ligi 400 parimat palka teeninud tippjuhti. Sissetulekute järgi läksid võistlustulle veel börsifirmad, millede juhtide teenistused suuruse järgi ritta panime.
    Suuruselt neljandat, viiendat ja kuuendat kohta jagasid 500 kirjega nii Eesti Edukamate Ettevõtete TOP 100, mille aluseks 500 käibelt suurema ettevõtte andmed, kui enam dividende maksnud ettevõtjat ja ka vara väärtuse järgi reastatud Rikaste TOP.
    Lisaks rahale koostame ka niiöelda pehmete väärtuste edetabelit. Igal kevadel selguvad firmad, mis panevad töötajad ja nende pered firmasse armuma Pere- ja töötajasõbraliku ettevõtte konkursil.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.