• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majanduskasvust üle poole andis ehitus

  Täpsustatud andmetel kujunes Eesti teise kvartali majanduskasvuks aastases võrdluses 2,2 protsenti ning eelmise kvartaliga võrreldes 0,5 protsenti.

  Sellest kiiremat kasvu näitas ELis lisaks Lätile ja Leedule veel Slovakkia, Eesti kiire kasvu periood jäi eelmisesse aastasse. ELi ja eurotsooni majandused tervikuna olid teises kvartalis languses.
  Järgneb rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Madis Abeni kommentaar.
  Lisandväärtus kasvas enamikul avaliku ja ettevõtlussektori tegevusaladel, kuid üle poole majanduskasvust andis ehitus. Suure panuse andsid veel info- ja sidevaldkond, kaubandus ning energeetika, kus lisandväärtuse kasv kiirenes. Töötleva tööstuse panus kasvu oli juba teist kvartalit järjest negatiivne, kuid harude lõikes olid arengud väga erinevad ning enamus valdkondi jätkasid kasvutrendil. Töötleva tööstuse langus tuli valdavalt elektroonikasektorist, kuid selle mõju kohalikule palgatulule on väike.
  Nõrgeneva välisnõudluse taustal jätkus teises kvartalis ekspordi kasvu pidurdumine, mistõttu üle pika aja jäi ekspordi kasv sisenõudluse kasvust madalamaks. Enam mõjutas eksporti juba mitu kvartalit languses olnud sideseadmete väljavedu, mis on kooskõlas elektroonikatööstuse langusega. Teenuste eksport on väliskeskkonna arengutele mõnevõrra paremini vastu pidanud. Kõrge investeerimisaktiivsuse tõttu oli impordi kasv ekspordi omast kiirem juba teist kvartalit järjest.                                                                                                  
  Sisenõudluses hoidis kasvu oodatult kõrgel kapitali kogumahutus ehk kodumaised investeeringud, kuhu panustasid nii ettevõtted, avalik sektor kui elanike eluasemeinvesteeringud. Eratarbimise kasvutempo aga jäi tagasihoidlikule 2 protsendile ning kasv oli endiselt ebaühtlane. Jätkuvalt panustasid kasvu enam püsikaubad ning üha rohkem ka poolpüsikaubad, mille tarbimise tase on kriisijärgselt taastunud kõige aeglasemalt. Kiiresti kasvas alkoholi ja tubakatoodete tarbimine.
  Vaatamata palgatulu 9-protsendisele kasvule suurenesid elanike tarbimiskulutused jooksevhinnas alla 6 protsendi. Lisaks tõusid üle mitme aasta teises kvartalis ka pensionid. Erinevalt eelmisest aastast jäi teises kvartalis tarbimiskulutuste kasvutempo alla sissetulekute kasvule ning see võib viidata  tarbimisjulguse vähenemisele, mida siiski ei kinnita konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeeter.                                                                                          
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Anu Lill: oma head investeeringutootlust ei pea häbenema, ükskõik mida „kõrgeausused“ arvavad
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Reisifirmade aktisad vedasid Euroopa turge kõrgemale
Euroopa aktsiaturud on nädalat lõpetamas positiivselt. Suurbritannia kaalub reisipiirangute leevendamist ja see pani kogu regiooni lennu- ja hotellifirmad kallinema. Luksusfirmade aktsiate taastumine aitas samuti indeksitel tõusta, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on nädalat lõpetamas positiivselt. Suurbritannia kaalub reisipiirangute leevendamist ja see pani kogu regiooni lennu- ja hotellifirmad kallinema. Luksusfirmade aktsiate taastumine aitas samuti indeksitel tõusta, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla ostab erasilmakliiniku
Tallinnas paiknev hiigelhaigla Põhja-Eesti Regionaalhaigla teatas konkurentsiametile, et sõlmis OÜga Dr. Kai Noor Silmakabinet ettevõtte müügilepingu, millega omandab selle üle valitseva mõju.
Tallinnas paiknev hiigelhaigla Põhja-Eesti Regionaalhaigla teatas konkurentsiametile, et sõlmis OÜga Dr. Kai Noor Silmakabinet ettevõtte müügilepingu, millega omandab selle üle valitseva mõju.