Rainer Saad • 1. oktoober 2014 kell 7:01

Suur plahvatus jäi tulemata

Suur eksperiment ehk USA rahatrükk ei hävitanud sugugi USA majandust, nagu paljud skeptikud kartsid, kirjutab börsitoimetaja Rainer Saad.

Kui USA keskpanga endine juht Ben Bernanke rahakraanid lahti keeras, võrreldi rahatrükkimise programmi katsega, kus professor segab kokku eri aineid, teadmata, kas need võivad plahvatada.Rahatrükki ehk võlakirjade ostmise programmi on õigustatult nimetatud rahanduse suurimaks eksperimendiks. Ei teatud, kuidas see võib lõppeda ja mille endaga kaasa tuua.USA keskpank viis intressimäärad nulli lähedale ja hakkas triljoneid dollareid majandusse süstima. Mitmed tuntud finantstegelased kartsid, et selline eksperiment ei lõpe hästi, vaid hävitab hoopis USA dollari ja USA majanduse.Tugev majandusJuulis teatas USA keskpank aga, et majandus on juba piisavalt tugev ning lõpetab oktoobris enda võlakirjade ostmise programmi. Aktsiaturud sellele langusega ei reageerinud ning isegi dollari kurss teiste valuutade vastu hakkas hoopis tõusma. Võiks ju mõelda, et kuna suur stiimul kaob, siis hakkavad ka varade hinnad kiirelt langema, kuid praegu on läinud hoopis vastupidi: USA aktsiaindeksid on jätkanud tõusu uute rekordkõrguste poole.Skeptikute väitel ei pruugigi näiteks hüperinflatsioon kohe juhtuda, vaid hoopis mõne aja pärast.Samas kipub ajalugu end kordama ning väide, et keskpanga vastu ei tasu panustada, peab ka seekord paika. Näiteks kulla hind, mida vaadatakse ka kui finantsturgude hirmumõõdikut, kukkus eelmisel aastal 28% ja see näitab, et hirm enneolematute sündmuste ees on hakanud vähenema.

Hetkel kuum