• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suur plahvatus jäi tulemata

  Suur eksperiment ehk USA rahatrükk ei hävitanud sugugi USA majandust, nagu paljud skeptikud kartsid, kirjutab börsitoimetaja Rainer Saad.

  Kui USA keskpanga endine juht Ben Bernanke rahakraanid lahti keeras, võrreldi rahatrükkimise programmi katsega, kus professor segab kokku eri aineid, teadmata, kas need võivad plahvatada.Rahatrükki ehk võlakirjade ostmise programmi on õigustatult nimetatud rahanduse suurimaks eksperimendiks. Ei teatud, kuidas see võib lõppeda ja mille endaga kaasa tuua.USA keskpank viis intressimäärad nulli lähedale ja hakkas triljoneid dollareid majandusse süstima. Mitmed tuntud finantstegelased kartsid, et selline eksperiment ei lõpe hästi, vaid hävitab hoopis USA dollari ja USA majanduse.Tugev majandusJuulis teatas USA keskpank aga, et majandus on juba piisavalt tugev ning lõpetab oktoobris enda võlakirjade ostmise programmi. Aktsiaturud sellele langusega ei reageerinud ning isegi dollari kurss teiste valuutade vastu hakkas hoopis tõusma. Võiks ju mõelda, et kuna suur stiimul kaob, siis hakkavad ka varade hinnad kiirelt langema, kuid praegu on läinud hoopis vastupidi: USA aktsiaindeksid on jätkanud tõusu uute rekordkõrguste poole.Skeptikute väitel ei pruugigi näiteks hüperinflatsioon kohe juhtuda, vaid hoopis mõne aja pärast.Samas kipub ajalugu end kordama ning väide, et keskpanga vastu ei tasu panustada, peab ka seekord paika. Näiteks kulla hind, mida vaadatakse ka kui finantsturgude hirmumõõdikut, kukkus eelmisel aastal 28% ja see näitab, et hirm enneolematute sündmuste ees on hakanud vähenema.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andi Pleskovski: laopindade turul valitsevad uued trendid
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Evergrande jättis ka armuajal võlamaksed tegemata Ettevõte liigub pankroti poole
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Välisturistide arv jäi oktoobris kriisieelsele poole võrra alla
Statistikaameti andmetel peatus oktoobris majutusettevõtetes üle 227 000 turisti, mis on 44% rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv, kuid võrreldes kriisieelse ajaga on olukord nukker.
Statistikaameti andmetel peatus oktoobris majutusettevõtetes üle 227 000 turisti, mis on 44% rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv, kuid võrreldes kriisieelse ajaga on olukord nukker.
Moekunstnik Liisi Eesmaa: olen nagu tuletõrjuja – alati on kellelgi kostüümikriis
„Alati on kellelgi mingi kostüümikriis ja siis kutsutakse mind appi – selline päästeteenistus tuleb, toob värvid, kangad ja lahedad materjalid,“ rääkis moe- ja kostüümikunstnik Liisi Eesmaa saates „Läbilöök“.
„Alati on kellelgi mingi kostüümikriis ja siis kutsutakse mind appi – selline päästeteenistus tuleb, toob värvid, kangad ja lahedad materjalid,“ rääkis moe- ja kostüümikunstnik Liisi Eesmaa saates „Läbilöök“.