• Jaga lugu:

  Putinil gaas, Obamal nafta

  Rainer SaadFoto: Andras Kralla

  Kui Putin hoiab Euroopat hirmu all gaasiga, saab Obama Venemaa majandust mõjutada naftaturu kaudu, kirjutab börsitoimetaja Rainer Saad.

  Nafta hind on maailmaturul viimase kolme kuuga kukkunud 20 protsenti. Naftatulud moodustavad Venemaa eelarvest suure osa, seetõttu on hakanud kannatama nii riigi majandus kui ka rubla kurss, mis on vajunud rekordmadalale.
  Ainult toorainetest sõltuv riik on haavatav, nii ka suurim naftatootja Venemaa. Praegu naftaturu kohta erinevaid analüüse lugedes torkavad silma märksõnad: ületootmine, vähene nõudlus ja maailmamajanduse nõrkus. Kuid kas see on ainult juhus, et nafta hind nii kiiresti langeb?
  USA on muutunud üha suuremaks naftatootjaks, olles praegu Venemaa ja Saudi Araabia järel kolmas. USA toodab ise rohkem ega pea seetõttu maailmaturult enam nii palju naftat ostma. See surub ka hindu alla.
  Reaalse sõjalise konflikti tõenäosus Lääne ja Venemaa vahel Ukraina idaosas toimuva tõttu on väike. Sõda käib teiste vahenditega nagu gaas ja nafta. Naftatulude vähenemine on Putinile õudusunenägu ja see tõmbab tema vallutusplaanidele pidurit. Kui praegune nafta hinna kiire langus pole tõesti kokkusattumus, on Obama selle hästi ära tabanud, kuna sellega saab ta Putinit ohjes hoida.
  Erinevate pankade hinnangul peaks naftabarreli hind püsima vähemalt 104 dollaril, muidu tuleb Venemaa järgmise aasta eelarve negatiivne. Seetõttu on Venemaal valida, kas hakata korralikuks maailmakodanikuks või süüa ära see supp, mida keedetakse kokku naftaturul.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.