Investorid unustasid džungliseaduse

24. oktoober 2014, 00:01
Juhan Lang
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141024/OPINION/141029874/AR/0/AR-141029874.jpg

Läinud nädala müügipaanika Euroopa ja USA börsidel näitab, et keskpankade nuumatud investoritel on kõht täis ja praegu mängitatakse veel viimaste raasukestega. Tootluse hankimise nimel pole aga juba ammu tulnud ise tõsist vaeva näha, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Juhan Lang.

Läinud kolmapäeval püüdis kahe aasta põhja Tallinna börs ja vana maailma aktsiaturud sööstsid järsku langusesse. Eesti pankade kliendidki müüsid hoolega ja paanikaga kaasa läinud investorite hordidel üle ilma tuli kanda tõsiseid kaotusi. Veidi hirmu külvanud turud alustasid aga sama kiiret taastumist, kui oli olnud kukkumine.

Hällist saati loomaaias elanud tiigril, kellele talitaja on iga päev toorest veiseliha söötnud, on raske hiljem kohaneda metsikus looduses. Savannis murraks ta heal juhul mõne jänese, aga puuris ei jää üle muud kui oodata talitaja järgmist sammu. Liiga heldekäeline söötja võib kiskja ära hellitada, liigne ihnus võib röövida elaja usalduse või süstida viha. Samamoodi on lugu aktsiaturgudel, kus talitaja roll on juba mõnda aega keskpankade kanda ja investorid etendavad laiska tiigrit, kes ammu enam ei mäleta džungliseadusi.

Et keskpangad on lõdva rahapoliitikaga investorid ära poputanud, pole kahtlustki. Ühe markantsema tõestuse selle kohta tõi Bruneli ülikooli professor ja raamatu The Principles of Banking autor Moorad Choudhry, kes veel augusti lõpus täheldas, et investeerides USA aktsiatesse ei ole kukkumine võimalik.

Just seetõttu käituvad aktsiainvestorid, nagu poleks neil midagi kaotada ja karta muud peale hirmu enda. Kui keskpankade viimased sammud annavad vähemalt seni majandusprofessori sõnadele kinnitust, siis miks massid läinud nädalal ikkagi müüginuppu vajutasid?

Karuteene on teinud keskpankade poolne hellitamine. Sest kes müüks vaid mõne, veidi ekspertide ennustatust kehvema makronumbri, paari tuhande seni peamiselt Aafrikas leviva surmatõve ohvri ja paari USA suurpanga oodatust nõrgemate tulemuste peale fundamentaalselt tugeva ja korraliku kasvuperspektiiviga ettevõtte aktsiaid?

Seda teeks investor, kes ise ka ei usu omaenda ettevõttesse ning on läinud jahtima lihtsat ja spekulatiivset raha. Isegi suure tormiga, rääkimata kergest tuuleiilist – ei teki omanikul tõenäoliselt ideed korralikku maja rutuga rahaks teha. Üldjuhul teab majaomanik üsna täpselt, millest tema eluase ehitatud on ja et see peaks pakkuma kaitset, mitte kujutama ohtu.

Hiljutine müügipaanika börsidel näitab parimal juhul seda, et viimaste aegade pikima börsiralliga hooletuks muutunud investor ostis huupi ja enda arvates liiga soolase hinna eest tühermaale ehitatud karbi. Lootuses, et küll mõni samasugune hull selle hiljem veelgi kõrgema hinna eest ära ostab.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. October 2014, 07:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing