Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Miljonite eurode hirm

  Advokaadibüroo Eversheds Ots & Co vandeadvokaat Risto Rüütel.Foto: Erakogu

  Eesti tervishoiu rahastamises on märkimisväärseid probleeme, kirjutavad advokaadibürood Eversheds Ots & Co esindavad Rando Maisvee, Risto Rüütel ja Merlin Liis.

  Ka Euroopa Komisjoni esmane arvamus viitab, et haigekassapoolne rahastamine võib olla (ebaseaduslik) riigiabi. Euroopa Komisjoni menetluses Eesti Eratervishoiuasutuste Liidu esindaja ja nõustajana leiame, et kokkuvõttes võib senine ebaseaduslik praktika meile kõigile äärmiselt kalliks maksma minna.
  Haigekassa jagab igal aastal tervishoiuasutustele ravi rahastamise lepingutega kopsakaid summasid. Neid lepinguid sõlmides ning toetusi jagades on haigekassa aastaid automaatselt eelistanud haiglavõrgu arengukavasse kuuluvaid haiglaid, s.o riigi või kohaliku omavalitsuse osalusega haiglaid. Kvaliteetsemat teenust ning odavamat hinda pakkuvad haiglad on toetuste saajate hulgast automaatselt välja jäetud või on oluliselt kehvemal positsioonil.
  Analüüs toetab komisjoni arvamust
  Lisaks kindlate haiglate eelistamisele toetussummade jagamisel on raha jagamise põhimõtted ka eelistatud haiglavõrgu arengukava haiglate puhul täielikult läbipaistmatud ning rahastamine tundub sageli haigekassa suvaotsuse põhjal. Probleemidele on varem tähelepanu juhtinud nii õiguskantsler kui ka konkurentsiamet, kuid rahastamissüsteem on jätkuvalt muutmata.
  Ka haigekassa enda tellitud PriceWaterhouseCoopersi 2014. aastal valminud analüüsis tõdeti, et haigekassa hinnamudel on läbipaistmatu. Samale arvamusele on esialgu jõudnud ka Euroopa Komisjon, kes seadis rahastussüsteemi seaduslikkuse kahtluse alla ja saatis Eesti Vabariigile tosina lehekülje pikkuse lisaküsimustiku. Küsimustiku sisu ja üldist tonaalsust arvestades on tõenäoline, et juhul, kui riik ei esita läbimõeldud, adekvaatseid ja ammendavaid põhjendusi rahastamispõhimõtete kohta, ei õnnestu tal Euroopa Komisjoni kahtlusi hajutada.
  Euroopa Liidus kehtivate reeglite järgi on keelatud igasugune liikmesriikide vahelist kaubandust mõjutav konkurentsi kahjustav riiklik abi. Selleks, et riigiabi oleks erandjuhul lubatud, tuleb Euroopa Komisjoni enne riigiabi andmist teavitada, mille järel otsustab Euroopa Komisjon igal üksikjuhtumil eraldi, kas riigiabi oleks lubatud.
  Tagasimakstav raha võib olla üüratu
  Pole välistatud, et aastatega makstud hüvitised on olnud riigiabi ning hüvitiste maksmine ei ole olnud kooskõlas Euroopa Liidus kehtivate reeglite ja põhimõtetega. Kui see leiab Euroopa Komisjoni kinnituse, tuleb ebaseaduslik riigiabi koos intressidega tagasi maksta.
  Arvestades haigekassa hüvitiste suurust ning võimaliku ebaseadusliku praktika pikkust, on tegemist kolossaalsete summadega, mis võivad ulatuda lausa miljarditesse eurodesse.
  Autor: Rando Maisvee, Risto Rüütel, Merlin Liis
 • Hetkel kuum
Disainerite liidu juht: meil on konkurentsivõime ja Eesti majanduskasvu võti
Meie disainerite võidetud auhinnad ning rahvusvahelised üritused ‒ nagu lõppev Eesti disaini nädal New Yorgis ‒ kinnitavad, et valdkond võiks anda panuse majanduskasvu saavutamiseks, kirjutab Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova.
Meie disainerite võidetud auhinnad ning rahvusvahelised üritused ‒ nagu lõppev Eesti disaini nädal New Yorgis ‒ kinnitavad, et valdkond võiks anda panuse majanduskasvu saavutamiseks, kirjutab Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova.
Ebakindlus intressimäärade osas langetas USA aktsiaid
Kolmapäeval USA aktsiad langesid ning sulgusid madalamal, sest investorid ootasid Nvidia tulemusi ning analüüsisid Föderaalreservi viimase koosoleku seisukohti, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval USA aktsiad langesid ning sulgusid madalamal, sest investorid ootasid Nvidia tulemusi ning analüüsisid Föderaalreservi viimase koosoleku seisukohti, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Kunman asus juhtima oma suures kahjumis joogiveefirmat
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Euroopa riigid saavad võimaluse Vene maagaasi import keelata
Alates eilsest saavad Euroopa riigid kehtestada Vene maagaasile embargo, lisaks peaks värske energiaturureformide pakett parandama vesiniku ja metaani turuletoomist.
Alates eilsest saavad Euroopa riigid kehtestada Vene maagaasile embargo, lisaks peaks värske energiaturureformide pakett parandama vesiniku ja metaani turuletoomist.
Peeter Koppel: elektriautode uudsus on kadunud, turuosa on raske edasi võita Kaubandussõjast Hiina tootjatega kaotaksid tarbijad
Elektriautode esialgne vaimustus on hakanud lahtuma, kuna elektriautode kasutusmugavus pole oluliselt kasvanud ning hinnad on oodatust aeglasemalt langenud, rääkis investeerimisspetsialist ja autohuviline Peeter Koppel.
Elektriautode esialgne vaimustus on hakanud lahtuma, kuna elektriautode kasutusmugavus pole oluliselt kasvanud ning hinnad on oodatust aeglasemalt langenud, rääkis investeerimisspetsialist ja autohuviline Peeter Koppel.
Venemaa tahab Läänemerel merepiiri muuta Tsahkna: tegemist on absurdiga
Venemaa kaitseministeerium tahab ühepoolselt muuta Soome ja Leedu lähedast merepiiri, kuna nende arvates ei vasta piirid praegustele geograafilistele oludele, Soome ekspert nimetab seda hübriidsõja vormiks.
Venemaa kaitseministeerium tahab ühepoolselt muuta Soome ja Leedu lähedast merepiiri, kuna nende arvates ei vasta piirid praegustele geograafilistele oludele, Soome ekspert nimetab seda hübriidsõja vormiks.
Raadiohommikus: Infortar ja tööstuse käekäik
Teisipäevases raadiohommikus võtame vaatluse alla esmaspäeval esimese aktsionäride üldkoosoleku avaliku ettevõttena pidanud Infortari käekäigu. Ka vaatame sisse Eesti logistikasektorisse ja mööblitootjate ning -müüjate ellu ega unusta ka puidutööstust ning katuse- ja fassaaditööde sektorit.
Teisipäevases raadiohommikus võtame vaatluse alla esmaspäeval esimese aktsionäride üldkoosoleku avaliku ettevõttena pidanud Infortari käekäigu. Ka vaatame sisse Eesti logistikasektorisse ja mööblitootjate ning -müüjate ellu ega unusta ka puidutööstust ning katuse- ja fassaaditööde sektorit.