11. september 2015 kell 5:45

Õige investor paneb 100 eurot põlema

Investor Liis Tenno.  Foto: Erakogu

Kui olla alustav invetor nagu mina, siis on kõige tähtsam alustada oma suhtumise parandamisest. Paanikat ei tohiks ise külvata, leiab investor Liis Tenno.

Paanikahetked majanduses tekivad sellepärast, et teadmatusest hakatakse oma raha pärast kartma, kuigi me kulutame raha erinevatele mõttetutele asjadele.

Kui sa ei tea, kas raha juhib sind või vastupidi, siis on selleks üks harjutus. Võta 100 eurot ja põleta see ära – kas julgeksid ja tahaksid seda teha või mitte? Enamus inimesi ei teeks seda, kuid minna poodi ja osta uusi asju, mida pole vaja, seal n-ö põletame raha küll. Pole vaja kogu aeg osta endale uusi riideid ja kingi.

Investeerija peab suutma muuta oma mõttemaailma

Sarnane olukord on investeerimisega. Mõtleme, et investeerida kuskile on halvem kui osta omale ilusad kingad või riided. See suhtumine on vale. Ostes omale kingad, oled kaotanud juba kõik raha, kuid investeerides oma raha ja kaotades sellest 10%, on veel alles 90% esialgsest summast.Ka minule tundus alguses selline mõtlemine imelik ja olen alles noor investeerija, kuid üritan igal juhul oma mõtlemist muuta ning areneda.

Olen aru saanud, et finantsiliselt vabaks ei saa inimesed, kellel on nn vaese inimese mõtteviis ehk kes arvavad, et elu on raske või ta on sündinud vaesena või keskklassi ning ei saa kunagi rikkaks. Meile on seda sisestatud lapsest saati, kuid kõigil inimestel on võimalus muuta mõtlemist ja parandada elustiili. See on küll pikaajaline protsess, kuid kui inimene tahab, on ta võimeline muutuma.

Ära koonda investeeringuid ühte patta

Kõige lihtsamad soovitused, nii kogenud kui ka alles alustavale investorile, on oma suhtumise muutmine ja investeeringute hajutamine erinevate kinnisvaraklasside vahel. Hajutamise all mõtlen seda, et ärge pange kõiki sääste ühte investeeringusse, vaid jaotage see mitme erineva varaklassi või investeeringu vahel. Näiteks kui investeerida Bondorasse, siis ka seal tuleks proovida oma portfell hajutada. Anda laene välja kas 10 või 5 euro kaupa, kuna siis ei ole sellest rahast kahju, kui peaks juhtuma, et keegi ei maksa tagasi.

Autor: Liis Tenno

Hetkel kuum